Teori-teori keganasan etnik dan mazhab

Teori-teori keganasan etnik dan mazhab

Bangsa-Bangsa Bersatu telah menerima hakikat dunia ini tempat yang lebih berbahaya semasa Perang dingin yang lepas. Percambahan dan bahan nuklear, senjata biologi dan kimia di tangan terdapatnya Kumpulan yang mencari nasib boleh membahayakan bagi matlamat masyarakat antarabangsa dan keamanan dunia.

Terdapat masalah-masalah lain yang berpunca daripada keganasan mazhab, seperti pecahan kedaulatan undang-undang, sekali gus penyusutan dalam negeri. Pemimpin-pemimpin mazhab menggunakan mengeksploitasi dan memanipulasi tuntutan etnik, inflaming konflik dan menyokong kebanggaan negara.

Konflik mazhab akan terus korelasi untuk pelarian, ekonomi merosot akibat Perang yang koyak bandar-bandar, dan militarization pihak bersenjata kepada konflik.

Institusi masyarakat sivil yang rosak, mengakibatkan masalah psikologi, sosial penduduk, dan kemusnahan infrastruktur dan masalah persekitaran tempat kesihatan penduduk pada risiko.

Ulama dan penggubal dasar, memanggil diri mereka ethno – pakar-pakar politik, telah meletakkan sectarian dan etnik dalam konteks politik untuk analisis. Apabila teori konflik pembelajarannya tiada yang tiga kategori: tingkah laku, stuctural dan gentics.

Konrad Lorenz, dipercayai bahawa manusia berbeza dari haiwan-haiwan yang lebih rendah dalam tabiat pertempuran mereka terutamanya kerana manusia mempunyai senjata tidak semulajadi dan perlu menggunakan kepintaran anda untuk mencipta senjata kemusnahan.

Behaviorist yang percaya bahawa punca konflik terletak dalam sifat manusia dan tingkah laku manusia.

Sigmund Freud, fikir bahawa konflik wujud dalam alam manusia.

Charles Darwin, adalah sebuah pessimist dan Beliau menegaskan bahawa sifat-sifat keturunan destuctive manusia tetap.

Thomas Hobbes, dalam konflik politik tulisan beliau adalah bermasalah untuk masyarakat kerana ia adalah hutan. Manusia adalah dalam perebutan kuasa yang berterusan yang membawa manusia kepada perang dengan setiap manusia yang lain. Hidup bersendirian, miskin, jahat, ganas dan pendek.

Henry Kissinger, menyatakan bahawa konflik adalah sebahagian daripada sistem antarabangsa dan hanya akan bertemu dengan balas kuasa apabila dicabar.

John Calvin, dan teologi mengajar bahawa konflik yang wujud dalam diri manusia kerana dosa asal. Menurut Calvin, manusia telah dibuang daripada di Garden of Eden kerana dosa bercanggah peraturan Tuhan.

Sekumpulan ahli-ahli teori konflik yang lain menumpukan kajian mereka mengenai pasaran dan dan kurang pada ketaksamaan dalam pasaran.

Charles Cozic, berkata, ada dua sebab kenapa Kumpulan budaya dominan bertindak airnya. Salah satu sebab utama adalah kerana kepercayaan Kumpulan lain tidak layak. Sebab kedua adalah kerana membina sehingga Perikatan melalui institusi struktur oleh Kumpulan dominan untuk melindungi interst mereka.

John Burton, menegaskan bahawa teori identiti sosial membantu kita untuk memahami tingkah laku mereka identiti yang dianggap boleh mengancam dan tingkah laku yang sebaliknya mungkin kelihatan tidak rasional.

Kesimpulannya, teori konflik yang cuba untuk membantu kita memahami tingkahlaku manusia dan kecenderungan agresif lelaki.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *