Tentang insurans kesihatan tambahan

Tentang insurans kesihatan tambahan

Setiap warganegara Kanada mempunyai akses kepada penjagaan kesihatan dari program-program penjagaan kesihatan Wilayah dan Kerajaan Persekutuan, tetapi liputan bagi perkhidmatan yang terhad. Terdapat beberapa jenis perkhidmatan yang tidak termasuk dalam pelan kerajaan dan tidak semua majikan rancangan menyediakan perlindungan yang memenuhi keperluan setiap pekerja. Dalam situasi tersebut, di mana tambahan atau perlindungan yang lebih banyak diperlukan oleh seseorang individu, Kanada banyak akan membeli perlindungan tambahan untuk memastikan perlindungan kewangan tertentu perkhidmatan kesihatan. Untuk memahami bagaimana tambahan liputan kerja-kerja, berikut adalah panduan tambahan insurans kesihatan.

Mengapa insurans kesihatan tambahan dari syarikat insurans kesihatan swasta?

Kerana program-program penjagaan kesihatan Wilayah/Persekutuan dan banyak atur cara majikan tidak menyediakan perlindungan bagi setiap jenis perkhidmatan penjagaan kesihatan, mendapatkan perlindungan tambahan akan memastikan perlindungan yang lengkap. Sebagai contoh, visi dan perlindungan gigi adalah jenis jenis perlindungan yang mungkin tidak ditawarkan. Syarikat-syarikat insurans kesihatan swasta menawarkan pelan-pelan tersebut pada kadar yang sangat berpatutan. Sebenarnya, anda boleh menyesuaikan pelan anda dengan memilih jenis perlindungan yang anda perlukan, sama ada secara individu atau keluarga.

Kos ubat-ubatan preskripsi biasanya dilindungi bagi peratusan yang ditentukan terhadap kos. Jumlah bergantung kepada program Wilayah atau pelan kesihatan majikan. Jika anda mendapati bahawa perlindungan adalah tidak cukup, anda boleh membeli insurans tambahan untuk membantu mengurangkan kos preskripsi. Juga, terdapat pakar-pakar perubatan dan peralatan perubatan khas yang mungkin tidak akan dilindungi di bawah pelan Wilayah atau majikan. Anda boleh mendapatkan pelan insurans kesihatan daripada pembekal peribadi yang merangkumi pakar dan perlindungan peralatan perubatan yang khusus.

Apa yang perlu mencari pelan insurans kesihatan

Sebelum memilih pelan daripada pembekal insurans kesihatan swasta, anda perlu menentukan apa insurans anda semasa meliputi supaya anda membuat keputusan Apakah perlindungan tambahan yang anda perlukan. Juga, pastikan anda menyemak mana-mana pengecualian dalam polisi semasa yang akan memberitahu anda apa yang tidak dilindungi. Matlamat perlu mendapat perlindungan yang akan mengimbangi kos tinggi perkhidmatan penjagaan kesihatan.

Butir-butir perlindungan pelan tambahan Kesihatan

Secara umumnya, majoriti pelan insurans kesihatan tambahan akan membayar mana-mana sahaja dari 40% kepada 80% daripada kos keperluan perkhidmatan kesihatan seperti visi, pergigian, alat bantuan pendengaran, ahli psikologi, tertentu peralatan perubatan, kiropraktor, podiatrists dan juga penjagaan kesihatan jika melancong keluar negara. Apabila melihat pelan Kesihatan, Dapatkan maklumat tentang isu-isu itu sebagai: perlindungan keluarga termasuk kos kanak-kanak, kos perlindungan individu had apa yang meliputi rancangan, liputan mengenai kecemasan, isu-isu keadaan yang sedia ada, liputan bagi pakar-pakar, bagaimana tuntutan adalah dibayar dan berapa yang dibayar, amaun kos yang boleh ditolak, bulanan pelan, jenis liputan ubat preskripsi, bayaran hilang ertinya pembatalan polisi ini?, Adakah perlindungan pelan pergigian dan wawasan?, dan sebagainya.

Ia mungkin kelihatan seperti memilih pelan kesihatan peribadi merupakan satu tugas yang membosankan, Walau bagaimanapun, ia sememangnya satu tugas penting yang dikehendaki untuk memastikan anda mempunyai cukup betul jenis perlindungan yang memenuhi keperluan penjagaan kesihatan anda kini dan masa hadapan. Insurans kesihatan harus dilihat sebagai pelaburan dan bukan perbelanjaan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *