Tendonitis – tanda-tanda yang biasa

Tendonitis – tanda-tanda yang biasa

Anda mungkin pernah mendengar istilah “tendonitis” tetapi tidak sepenuhnya memahami apa dan Apakah gejala. Tendonitis adalah satu keadaan yang biasa berlaku di beberapa lokasi di dalam badan seperti sendi lutut dan pergelangan kaki, pergelangan tangan, bahu dan siku. Tendon yang tebal kord yang menghubungkan otot-otot ke tulang. Ini adalah kontrak secara semula jadi dan meregangkan dengan penggunaan. Hasilnya, mereka menjadi terjejas secara tiba-tiba atau beransur-ansur. Jika tendon adalah hampir tidak ditarik dalam regangan yang cepat dalam pergerakan yang berulang-ulang, ini akan membawa kepada tendonitis. Ia mungkin mengambil masa beberapa bulan untuk tahun sebelum tendonitis boleh berkembang apabila ia disebabkan oleh pergerakan berulang kali. Terdapat keadaan di mana menekankan menangis tendon dan dapatkan sembuh, anda tidak boleh mengelakkan kemungkinan bahawa tisu-tisu parut boleh mengambil tempat dan keputusan ke tendonitis kronik yang boleh menyebabkan orang berasa sakit yang kuat dan keradangan kronik.

Tendonitis mempengaruhi pengguna komputer?

Tendonitis yang berkembang dalam tangan dan pergelangan tangan kebanyakannya mempengaruhi orang-orang yang menggunakan komputer kebanyakan masa. Tanpa memberikan rawatan yang betul dan segera, gejala-gejala tendonitis mungkin muncul untuk menjadi lebih teruk dan ini mungkin boleh membangunkan sindrom terowong Karpal. Sindrom ini berlaku apabila terdapat mampatan atau kerengsaan ke dalam saraf mengarahkan dari melintang ke tangan menyebabkan struktur-struktur di sekitarnya.

Apakah punca-punca biasa tendonitis?

Memikirkan punca tendonitis adalah tidak betul-betul keras. Apabila terdapat pergerakan yang berulang-ulang yang meletakkan tekanan pada tendon, ia menjadi sakit dan radang. Apabila pengguna mula menaip atau apabila cuba untuk berehat, kesakitan boleh dirasai. Orang dapat merasakan yang mencanai atau rakaman sensasi. Sejak tendon radang, anda boleh merasa sentuhan tender ke tapak tendonitis. Apabila pergerakan lain menjejaskan tendon sama, pesakit dapat mengesan tanda-tanda tendonitis. Contoh akan menjadi individu yang mengalami keadaan tendonitis yang muncul pada pergelangan tangan yang disebabkan oleh penggunaan papan kekunci yang berterusan mungkin juga merasa kesakitan yang sama apabila menetapkan jadual untuk hidangan atau mungkin Bilakah mereka menulis dengan tangan mereka.

Apakah cara untuk merawat tendonitis?

Tendonitis boleh dirawat dengan menggunakan teknik-teknik yang mudah. Remedi rumah yang mudah menggunakan ubat-ubatan radang atau Pek ais pada bahagian badan yang terjejas. Selain daripada itu, anda juga boleh menghalang tendonitis dengan melaraskan ruang kerja untuk mengurangkan tekanan belakang serta tangan, lengan dan leher. Aspek ergonomik berat kerusi mempunyai kaitan dengannya. Anda juga perlu menggunakan sokongan lengan dan kedudukan monitor dengan betul. Untuk mengelakkan tendonitis dan sindrom terowong Karpal, anda perlu pastikan bahawa ketinggian papan kekunci dan kerusi diselaraskan. Apabila menaip, ia adalah penting bahawa tangan dan forearms anda berada di tahap yang sama dan pergelangan tangan yang tidak crouched. Pergelangan tangan yang perlu terapung di atas papan kekunci semasa menaip. Untuk melaraskan sudut pergelangan tangan, anda boleh menggunakan pergelangan tangan lain jika diperlukan.

Bagaimana untuk mengelakkan tendonitis?

Langkah yang terbaik ialah pencegahan terhadap tendonitis. Jika anda merasa tendonitis anda, segera mendekati seorang doktor Ortopedik sebaik sahaja anda boleh. Ia adalah lebih dinasihatkan untuk mengikuti cadangan-cadangan mereka dan hak rawatan untuk digunakan bukannya membuat meneka untuk menghapuskan gejala-gejala. Elakkan mengamalkan self-prescription penggunaan ubat. Minta dari cadangan seorang doktor terutama apabila mengambil ubat-ubatan preskripsi. Satu lagi remedi yang sesuai akan menjadi terapi fizikal. Ini adalah sangat berguna telah mengukuhkan otot-otot dan menyediakan sokongan yang lebih baik untuk sendi dan tendon. Selain itu, anda harus memastikan tendonitis itu diberikan perhatian sewajarnya kerana ini boleh membuat perbezaan jika sudah ada satu sindrom terowong Karpal yang membangun. Jika kerja anda berurusan dengan komputer pastikan bahawa anda akan dimaklumkan dengan baik mengenai gejala-gejala tendonitis dan harus mencari jalan bagaimana untuk menghalangnya daripada mendapat lebih teruk.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *