Tenaga tenaga positif vs negatif dan penuaan sihat

Tenaga tenaga positif vs negatif dan penuaan sihat

Orang cenderung untuk mencari ketenangan jiwa kerana mereka semakin tua. Salah satu elemen-elemen utama yang memudahkan ia adalah jenis tenaga yang dimanifestasikan dalam badan. Badan kita adalah gabungan tenaga positif dan negatif, yang dipengaruhi oleh emosi dan fikiran kita. Emosi dan fikiran ini boleh mencetuskan keluaran tenaga dalam badan kita. Tenaga mungkin positif atau negatif bergantung kepada kualiti fikiran kita. Pertempuran berterusan tenaga positif vs negatif tenaga dan penuaan sihat menunjukkan bahawa faktor-faktor ini adalah saling berkaitan. Menyedari faktor-faktor ini adalah penting untuk memimpin kehidupan yang damai.

Yin dan teori Yang

Teori yin dan yang dalam falsafah Cina, membayangkan bahawa dunia disambung melalui kuasa-kuasa yang bertentangan, yang tidak boleh wujud tanpa lain-lain. Yin dan yang akan berhadapan dengan tentera, namun mereka adalah kedua-dua pihak sama duit syiling, melengkapi antara satu sama lain. Tenaga semulajadi dalam badan kita juga terdiri daripada yin dan yang memaksa. Kami emosi dan fikiran, tidak kira sama ada mereka adalah baik atau buruk, adalah asasnya denyutan elektronik yang berjalan melalui otak kita. Fikiran atau emosi, bergantung kepada sifat mereka ini boleh yin atau yang.

Tenaga yang agresif biasanya dirujuk sebagai yang sementara tenaga pasif atau inertia boleh dipanggil yin. Menyalurkan tenaga ini melalui jalan yang betul baki tenaga kedua-dua pihak dan membawa kepada kesejahteraan seseorang. Supaya ia menjadi sangat penting untuk mengawal emosi dan fikiran, anda kerana terlalu banyak yin atau yang boleh menyebabkan ketidakseimbangan tenaga dalam badan anda. Memastikan keseimbangan ini adalah kunci untuk mendapat ketenangan dan kepuasan dalam hidup.

Menghadapi cabaran usia

Walaupun kita menjadi lemah fizikal semakin kita berusia, tenaga kami yin dan yang masih terpendam dan berkuasa. Masa yang sesuai untuk pertumbuhan rohani seseorang adalah berdasarkan apabila beliau berasa bersedia untuk itu. Apabila anda mahu mempunyai pengalaman ini, anda boleh menggunakan tenaga ini untuk menggalakkan kebangunan rohani anda. Ini boleh didapati dengan mengekalkan keseimbangan di antara tenaga positif vs negatif tenaga dan penuaan yang sihat.

Kaedah-kaedah yang untuk mengimbangi tenaga anda

Seperti telah disebutkan sebelum, yin dan yang dalam tenaga dua dalam. Anda boleh mewujudkan keseimbangan antara kedua-dua dengan membuat penggunaan teknik-teknik seperti meditasi dan yoga. Amalan ini juga membantu para pelancong dan boleh membawa kebangunan rohani dalam anda. Apa-apa amalan membantu anda mendapat satu pemikiran yang lebih positif kerana anda semakin tua. Di samping itu, anda juga akan mampu merasa lebih santai daripada apa yang anda lakukan sebelum mengimbangi tenaga anda.

Kerana anda semakin tua, anda mungkin berasa yang anda mahu untuk memimpin kehidupan yang damai dan tenang. Anda boleh juga menganggap tempoh sesuai hidup anda teringin renungan. Jika begitu, dengan banyak yin dan tenaga yang anda, ini boleh menjadi masa yang tepat untuk merebut untuk memimpin anda ke arah kesihatan fizikal dan mental yang baik sepanjang tahun-tahun yang berikutnya dalam hidup anda. Jadi, mogok keseimbangan betul antara tenaga positif vs negatif tenaga dan penuaan yang sihat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *