Tempat yang terkenal untuk dilawati di Azerbaijan

Tempat yang terkenal untuk dilawati di Azerbaijan

Azerbaijan telah menjadi satu atau lebih destinasi percutian yang utama pada tahun 1980 tetapi akibat Perang Nagorno-Karabakh pada tahun 1990-an, kepada pelancongan telah terjejas. Ia adalah semata-mata pada tahun 2000 bagaimana perniagaan dimulakan untuk menampung. Negara dikenali untuk penjagaan kesihatan, spa dan pelancongan keagamaan. Anda pasti akan mempunyai jumlah beban Lawatan apabila anda menyemak Azerbaijan.

Azerbaijan telah tidur selama satu dekad tetapi pelancong negara tempat sekarang kemakmuran untuk menunjukkan kepada dunia bagaimana menyeronokkan negara ini. Negara rumah beberapa tapak-tapak Warisan Dunia. Selain itu, negara telah banyak monumen sejarah dan seni bina yang menunjukkan sejarah yang kaya. Bandar purba Baku mempunyai banyak cerita untuk memberitahu. Metropolis berdinding Baku telah diisytiharkan sebagai tapak internet Kastam seluruh dunia oleh UNESCO pada tahun 2000. Dimasukkan ke dalam kompleks berdinding Metropolis ini akan di Palace of Shirvanshahs, Menara sulung, bersama-sama dengan Synyg Gala atau Menara Broken.

Ateshgah adalah satu lagi kedudukan yang menarik di Baku. Biasanya, ia adalah sebuah kuil api yang dibangunkan melalui abad 17-18. Terdapat sebuah lubang persegi yang bekerja seperti tempat pembakaran untuk badan-badan sekitar api Suci. Muzium warisan Azerbaijan juga terletak di Baku. Artifak-artifak di dalam Muzium adalah lebih daripada 300,000 yang melibatkan duit syiling penempaan warisan, peredaran Wang, alat-alat obsidian paleolith, mesolite, dan akhir zaman batu, pelbagai jenis permaidani, kapal, pitchers, produk, dan juga pemilihan armory dengan lebih daripada 600 armory sampel daripada negara-negara yang berbeza dan peringkat umur.

Gobustan Rock seni landskap budaya di Baku telah ditubuhkan pada tahun 1966. Gobustan adalah sangat terkenal di peringkat antarabangsa kerana ukiran Batu 6,000 yang dihasilkan di antara 5,000 kepada 40,000 tahun yang lalu. Ia telah diisytiharkan sebagai tapak web sejarah seluruh dunia oleh UNESCO pada tahun 2007. Monumen bersejarah lain adalah Mardakan istana-istana di Baku dan Istana Khan Sheki di Sheki.
Azerbaijan mempunyai enam Taman Negara yang melindungi persekitaran dan mereka berkhidmat sebagai pusat pendidikan dan kebudayaan bagi kajian. Taman Negara akan Hirkan Countrywide Park di tempat Lankaran, Taman Permainan negara Shirvan di Permainan Kanak-Shirvan Daftar rizab, Ag-Gel Countrywide Park, Ordubad di seluruh negara kanak di Taman Ordubad, Taman Negara Semenanjung dan negara sebagai Taman yang luas. Muzium adalah begitu juga boleh diperolehi di bandar-bandar utama di tanah.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *