Telogen Effluvium rawatan dan ubat semula jadi untuk keguguran rambut atau botak

Telogen Effluvium rawatan dan ubat semula jadi untuk keguguran rambut atau botak

Berlebihan keguguran rambut di mana purata perjalanan rambut diselaraskan adalah biasa sebagai telogen effluvium rambut gugur. Pertumbuhan rambut berkali-kali bergantung kepada fasa tercet iaitu keadaan regresi, keadaan kematangan dan fasa rehat. Kebanyakannya rambut tergolong kepada keadaan pertumbuhan dan hampir 100 bulu yang diturunkan daripada kulit kepala setiap hari. Ketetapan ini berlaku, bulu yang menyertai titik tempoh rehat dan menjatuhkan rambut menjadi lebih besar berbanding asli. Dalam tempoh ini satu boleh mendapati rambut lebih 300 setiap hari.

Punca-punca Telogen Effluvium

Kulit kepala yang sihat orang biasa di kira-kira 85% dari folikel rambut aktif tumbuh rambut dan 15% akan berehat. Keguguran rambut kebanyakan dari ubat-ubatan jenis ini dan sebab-sebab termasuk retinoids, penghalang beta, penghalang saluran kalsium, antidepresan dan NSAID (termasuk ibuprofen). Di antara punca-punca biasa Tukang kehilangan atau telogen effluvium termasuk:-

1. Kanak-kanak lahir

2. Teruk tekanan emosi

3. Mengandung penamatan

4. Berdiet dadah

5. Mulai atau berhenti pil kawalan kelahiran

6. Besi kekurangan

Gejala-gejala Telogen effluvium

Jika anda mempunyai telogen effluvium, banyak bulu gugur dari kulit kepala anda. Ini adalah lebih daripada biasa dan paling ketara apabila anda mencuci rambut anda. Walau bagaimanapun, baki rambut dan kulit kepala anda kelihatan sihat. Anda tidak akan mempunyai tompok-tompok keguguran rambut (botak tampalan), tetapi sebaliknya yang generalised penipisan.

Telogen Effluvium rawatan

Perkara yang menarik mengenai Telogen Effluvium adalah bahawa ia adalah keguguran rambut yang sementara sahaja dan bahawa masalah yang paling mungkin akan membaiki sendiri. Kebanyakan Tukang yang hilang akan berkemungkinan besar akan digantikan yang merupakan satu perkara yang baik, namun ia mungkin mengambil masa lebih lama daripada biasa untuk berkembang bulu di kembali seperti biasa. Setakat pergi rawatan, ia adalah diperhatikan bahawa terdapat tiada rawatan untuk keadaan ini. Walau bagaimanapun terdapat cara Telogen effluvium boleh dihalang dan dipertingkatkan oleh yang sihat makan diet yang terdiri daripada arahan doktor biasa daripada buah-buahan, sayur-sayuran dan banyak protein. Terdapat kaedah lain seperti menggunakan losyen khas dan syampu khas dan semburan untuk membantu proses pertumbuhan rambut.

Sudah tentu terdapat beberapa perkara yang melangkaui kawalan kami, Walau bagaimanapun ia akan lebih baik untuk mencegah telogen effluvium daripada berlaku kepada anda dengan mencari cara-cara untuk berehat dan menghilangkan tekanan serta makan diet yang berkhasiat untuk mengelakkan sebarang penyakit yang boleh menyebabkan kejutan dan trauma kepada badan anda. Penjagaan yang betul badan anda harus menjadi penting untuk kesihatan anda, supaya ia tidak akan menyebabkan apa-apa syarat seperti Telogen Effluvium atau mana-mana Tukang kehilangan penyakit lain. Telogen Effluvium seolah-olah tidak menjadi keturunan dan seolah-olah seperti ia boleh mudah dirawat dan diterbalikkan jika dijaga dengan betul serta dapat dikesan pada peringkat awal keadaan.

Remedi rumah untuk Telogen Effluvium

1. Rebus satu cawan minyak sekarang dengan daun heena (mehendi) empat sudu besar. Ia menapis dan simpan dalam botol. Mesej itu pada tompok-tompok botak selalu. Ia adalah ubat semulajadi yang sangat berkesan bagi botak.

2. Mengisar benih fenugreek dengan air dan Sapukan pada kepala. Biarkan selama sekurang-kurangnya 40 minit sebelum basuh. Teruskan selama sebulan.

3. Adakah rubbing cergas kulit kepala dengan jari-jari selepas mencuci rambut dengan air sejuk. Ianya juga satu rawatan kehilangan rambut asli yang baik.

4. Gosok kawasan botak dengan Bawang besar sehingga ia menjadi merah. Kemudian memohon madu pada kawasan yang botak. Ia adalah penawar semulajadi yang amat berkesan untuk botak

5. Membuat campuran madu dengan kuning telur. Betul mengurut kulit kepala dan rambut. Biarkan selama satu 1/2 jam, kemudian basuh

6. Menyediakan syampu rumah dibuat dengan menambah 5 sudu besar tauhu, 1 sudu besar jus lemon dan 2 sudu besar serbuk mentah (chholia) gram. Menggunakannya di kepala selama sejam dan kemudian basuh

7. Menggunakan jus daun segar amaranth pada rambut. Ia akan membantu pertumbuhan rambut dan pastikan ia lembut.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *