Telemedicine memainkan peranan yang penting dalam penyampaian penjagaan kesihatan bagi pekerja pelantar minyak

Telemedicine memainkan peranan yang penting dalam penyampaian penjagaan kesihatan bagi pekerja pelantar minyak

Amaran hari oleh kesihatan dan Keselamatan yang Eksekutif firma dalam industri minyak dan gas North Sea mesti meningkatkan rekod keselamatan mereka adalah tepat pada masanya.

Walaupun ia tidak di Laut Utara, bencana pada platform Horizon laut di teluk Mexico di mana pekerja-pekerja yang 11 meninggal dunia adalah peringatan sama sekali memerlukan pengawasan yang berterusan ke atas keselamatan kapal penggerudi. Bahaya senantiasa persisir pantai dan para pekerja di pelantar luar pesisir selamat juga akan terdedah kepada kecederaan dan tinggi kadar penyakit kardiovaskular dan pernafasan.

Nasihat pakar yang jauh melalui videoconferencing meningkatkan kualiti penjagaan kesihatan luar pesisir pantai dan mengurangkan mengenai keperluan perubatan yang boleh dielakkan. Medevac 50 km yang oleh helikopter boleh kos £5.000-£ 10,000, jadi telemedicine dengan pemantauan jarak jauh dan peralatan diagnostik menjadi pilihan pilihan sekarang bahawa pelantar penggerudian dan platform minyak dilengkapi dengan sambungan Internet dan satelit.

Teknologi moden kerjasama membawa pakar kepada pesakit tanpa perlu dibawa darat. Dengan bantuan video rundingan dan integrasi dengan peralatan diagnosis perubatan, pakar-pakar perubatan boleh menjalankan perundingan jauh yang menggunakan komunikasi video state-of-the-art. Ini membolehkan mereka untuk membuat diagnosis yang tepat dengan bantuan jururawat dan Juruteknik perubatan kecemasan berdasarkan luar pesisir.

Diagnosis pada tempat, tidak suatu penggantian untuk profesional penjagaan kesihatan

Penghantaran bermandi imej dan bunyi yang sempurna memberikan doktor rasa berada dalam Bilik yang sama seperti pesakit – tetapi sahaja. Teknologi tidak boleh menghantar persepsi deria dan oleh itu tidak boleh menggantikan penjagaan kesihatan profesional yang fizikal menghadiri kepada pesakit; Walau bagaimanapun, apa yang ia boleh lakukan adalah memberi pertimbangan doktor tersebut ke lokasi yang jauh dan membawa doktor dan pakar perubatan lain ‘ Bilik’ apabila diperlukan.

Jauh pemantauan bantuan atas pelantar minyak

Bersungguh-sungguh untuk piawaian keselamatan yang tinggi adalah penting; cabaran untuk meningkatkan keselamatan akan lebih besar sebagai HSE keputusan pembuat ingin mewujudkan tenaga kerja yang lebih produktif dan lebih sihat. Akses masa terbaik untuk kesihatan pesakit yang berkualiti menjadi lebih logistically mencabar dan mahal, tetapi visual kerjasama dan integrasi dengan peralatan diagnosis perubatan yang jauh akal… ianya semudah itu!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *