Teknologi di negara membangun

Teknologi di negara membangun

Dalam kehidupan moden kita, kita menggunakan teknologi maklumat dan komunikasi setiap hari dengan cara yang begitu banyak. Ia menjadi semakin mudah untuk mengambil mereka. Seperti soket elektrik di rumah-rumah kami, kami jarang berhenti untuk berfikir mengenai bagaimana luar biasa adalah bahawa kami boleh berjalan kaki ke dalam sebuah bilik dan plag perkakas untuk dan ajaib bekerja, atau mengangkat telefon dan mendail rakan di mana-mana di dunia. Walau bagaimanapun, seperti sistem yang kompleks stesen janakuasa, Transformer dan alat-alat yang menakjubkan yang membawa kita kuasa elektrik, keupayaan kita untuk berkomunikasi begitu cepat dan berkesan seluruh dunia dalam sekelip memerlukan satu jumlah yang menakjubkan ilmu, sumber, wang dan masa untuk melaksanakan.

Maklumat dan kaedah yang kami gunakan untuk melakukannya boleh secara umumnya dianggap sejenis ICT, tetapi ia merujuk kepada sistem yang menggunakan teknologi moden seperti komputer, elektronik dan kemajuan saintifik seperti iPod dan telefon bimbit dengan betul. Ia adalah satu istilah yang lebih sering mendengar di luar Amerika Syarikat, dan sering digunakan dalam rujukan kawasan yang tertentu seperti: “ICT di dalam pendidikan atau kesihatan.”

ICT bermaksud “Teknologi maklumat dan komunikasi” (atau teknologi). Ini adalah satu istilah yang sangat umum yang merujuk kepada pelbagai bentuk komunikasi. ICT dalam masyarakat mungkin termasuk televisyen, telefon selular, satelit, radio, perisian komputer, perkakasan komputer dan lain-lain lagi.

Tidak semua orang di dunia mempunyai akses kepada keperluan ini, Walau bagaimanapun. Alat ini penting Persona moden yang kita begitu mengambil untuk diberikan tidak berada di mana-mana. Terdapat seluruh masyarakat, dan negara-negara yang masih dan tempat-tempat ini kekurangan sumber untuk menggunakan sepenuhnya teknologi moden ini. Bagi orang-orang yang ingin Sertai perlumbaan dan berkembang dalam pasaran global, teknologi komunikasi dan maklumat ini perlu difahami, dilaksanakan dan digunakan dengan berkesan. Pembangunan melalui teknologi adalah salah satu cara yang paling berkesan untuk bangsa-bangsa untuk menyertai Dialog. Ia memerlukan banyak sokongan dari pakar-pakar yang telah melakukan ini di tempat-tempat lain. Ini adalah di mana organisasi seperti e-sekolah Global dan inisiatif komuniti datang.

GeSCI ditubuhkan pada tahun 2004, diasaskan oleh pasukan petugas PBB ICT. Pasukan Petugas ICT Bangsa-Bangsa Bersatu meluluskan cadangan untuk organisasi UN bergabung untuk menyediakan permintaan bantuan kepada negara-negara membangun yang ingin menggunakan yang besar mempunyai potensi ICT bagi meningkatkan kualiti pengajaran dan pembelajaran dalam pendidikan rendah dan menengah.

Kami mempunyai seluruh dunia maklumat di hujung jari kita melalui kuasa internet, serta stesen radio, satelit dan televisyen. Peluang untuk mendekati orang lain hampir di mana-mana di dunia melalui kemajuan yang menakjubkan daripada telefon selular teknologi dan komunikasi sepenuhnya dijangka dan diambil mudah. Teknologi ini adalah sangat penting untuk kelangsungan hidup kami budaya moden. Malah kereta kami dilengkapi dengan peranti penjejakan GPS, yang adalah komunikasi yang berterusan untuk kita.

Baik untuk melihat bahawa tiada yang lain yang berada dalam kedudukan untuk memberi tangan, dan berkongsi kepakaran mereka untuk kebaikan orang lain. Perintis-perintis ini akan membantu untuk memudahkan pembangunan yang membolehkan satu Padang permainan malah untuk semua. Pemimpin-pemimpin masa depan dunia sekarang boleh datang daripada tempat-tempat terpencil sebelum ini masyarakat global, dan pendidikan dan maklumat yang sebelum ini tidak tersedia kepada penduduk komuniti ini boleh membantu untuk membuat sebuah keluarga global yang sebenar.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *