Teknik-teknik mengatasi bagi yang bersedih

Teknik-teknik mengatasi bagi yang bersedih

Kesedihan merupakan reaksi biasa, jangkaan dan perlu untuk kehilangan apa-apa jenis. Setiap orang akan mengalami kesedihan dengan cara yang berbeza dan bergantung kepada bagaimana mereka menangani emosi mereka, mereka mungkin mempunyai kesan-kesan jangka panjang yang positif atau negatif dari Khairat Kematian mereka.

Apa itu kesedihan?
Kesedihan jangka datang dari greve perkataan lama Bahasa Perancis bermakna beban yang berat. Ciri-ciri biasa kesedihan termasuk kemurungan, sikap acuh tak acuh, lesu, dan kesedihan. Apakah begitu sukar mengenai kesedihan selepas kehilangan yang tersayang adalah bahawa ia boleh memperbaharui dan nyata lagi apabila Majlis-Majlis khas atau tarikh utama datang sekitar setiap tahun. Walaupun tanpa kehadiran fizikal adalah sebab yang paling jelas untuk berdukacita, ramai mempunyai masa yang lebih sukar mendapatkan atas peringatan berterusan bahawa mereka tidak akan berkongsi seketika khas atau memori dengan yang tersayang lagi.

Memberi respons kepada kesedihan
Sambutan terhadap kehilangan yang tersayang yang berbeza-beza bergantung kepada bagaimana orang itu berlalu dengan cara ini, hubungan antara griever itu dengan personaliti-personaliti yang telah mati, dan individu. Bilakah seseorang itu meninggal tidak disangka-sangka, proses grieving yang boleh bertahan lebih lama daripada kesedihan yang dikaitkan dengan kematian yang dijangkakan. Perasaan rasa bersalah dan menyesal akan sering memuncak dalam situasi di mana seseorang meninggal dunia yang satu telah tidak bercakap dalam jangka masa yang panjang atau di mana pergaduhan telah berlaku. Orang-orang yang terdedah kepada kemurungan mungkin mendapati proses grieving yang lebih sukar daripada seseorang dengan personaliti yang lebih positif.

Peringkat kesedihan
Pada tahun 1969, pakar psikiatri Elisabeth Kubler-Ross dibangunkan lima peringkat kesedihan yang berdasarkan kerja-kerja beliau dengan pesakit parah-sakit. Peringkat lima adalah Penafian, kemarahan, tawar-menawar, kemurungan, dan penerimaan. Peringkat ini bertindak sebagai satu pelan tindakan yang baik bagi jenis emosi orang mungkin mengalami selepas kematian yang tersayang.

Kesedihan vs kemurungan
Gejala-gejala kemurungan boleh menemani kesedihan. Walau bagaimanapun, kemurungan utama merupakan satu gangguan psikologi yang memerlukan penjagaan dan rawatan jangka panjang. Kesedihan adalah tindak balas manusia yang sihat; Ia harus tidak dilayan dengan antidepresan atau ubat-ubatan. Kesedihan boleh berkembang menjadi kemurungan di bawah syarat-syarat tertentu. Sesiapa yang mengesyaki ini akan berlaku perlu mendapatkan pendapat profesional kaunselor atau pakar psikiatri.

Menghadapi kesedihan
Mengelilingi diri dengan menyokong, mengasihi orang adalah cara terbaik untuk berdepan dengan kehilangan yang tersayang. Berurusan dengan kesedihan sahaja adalah satu idea yang tidak sihat dan berbahaya. Mencari kumpulan perbincangan atau mencari seorang kaunselor jika anda perlu berbincang dengan profesional dan lain-lain yang telah melalui pengalaman yang sama. Mencari teman untuk berkongsi masa, walaupun dengan hanya menonton filem di rumah atau mengambil berjalan kaki. Terdapat tiada malu dalam perkongsian masa anda dengan orang-orang yang bersedia untuk menawarkan sokongan yang anda perlukan, tanpa mengira Apakah bentuk yang menyokong mengambil masa.

Beberapa mendapati bahawa saluran yang kreatif, seperti lukisan atau menyimpan jurnal memorial, adalah cara yang baik untuk membawa minda mereka keluar dari beban kesedihan. Keluarga sering mendapati bahawa mewujudkan sebuah memorial dalam talian atau Buku skrap memorial membantu memberi rasa ketenangan serta tempat untuk sentiasa kembali ke dan ingatlah mereka yang tersayang. Jangan malu daripada apa-apa borang yang kesedihan anda memanifestasikan dirinya dalam selagi ianya tidak self-destructive atau memudaratkan kesihatan anda jangka panjang.

Kesedihan dan Trauma
Ia adalah penting untuk menyedari bagaimana yang trauma yang mungkin akan menjejaskan proses grieving. Trauma adalah reaksi melumpuhkan kepada kematian tidak dijangka yang tersayang yang boleh menyekat atau menghalang kecil hati memproses dan boleh membawa kepada lebih banyak merosakkan masalah psikologi. Jika anda berfikir anda mungkin akan mengalami trauma, anda perlu mendapatkan bantuan profesional.

Dengan menyedari kesedihan anda dan membuat kemajuan untuk ia berusaha dengan cara yang selamat dan sihat, anda mampu menghadapi emosi anda dan bergerak ke hadapan akan menjadi lebih mudah.

~ Ben Anton, 2008

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *