Tekanan darah yang tinggi, tekanan darah tinggi, Hbp semasa mengandung

Tekanan darah yang tinggi, tekanan darah tinggi, Hbp semasa mengandung

Pertama sekali, apabila kita bercakap tentang tekanan darah tinggi semasa hamil, kita harus ingat bahawa keadaan ini tidak menghalang seorang wanita mempunyai bayi yang sihat, penuh-jangka. Justeru itu, ia adalah juga satu fakta bahawa tekanan darah tinggi atau tekanan darah tinggi semasa hamil boleh membuktikan untuk menjadi risiko kedua-dua ibu dan bayi.

Ia juga adalah satu kenyataan bahawa wanita yang cenderung secara genetik ke atas HBP atau siapa pesakit tekanan darah tinggi yang kronik adalah lebih cenderung untuk mempunyai kehamilan yang lebih rumit berbanding wanita normal yang sihat. Berapa kerap kita dapati kes-kes tekanan darah tinggi semasa hamil? Menurut anggaran rasmi, di Amerika Syarikat, 6 hingga 8% kehamilan mempunyai masalah tekanan darah tinggi dan 65% dari kehamilan yang bermasalah ini berlaku dengan wanita yang hamil buat pertama kalinya.

Kesan sakit darah tinggi semasa kehamilan termasuklah kerosakan buah pinggang ibu, penghantaran pramatang dan berat lahir rendah bayi dan satu keadaan yang dipanggil pre-eclampsia yang pada dasarnya toxemia yang semasa hamil, yang mana boleh membahayakan kedua-dua ibu dan bayi.

Semasa kehamilan adalah satu keadaan yang mengisi mana-mana perempuan dengan kegembiraan yang tidak berkesudahan, ia adalah juga masa Bilakah doktor anda akan memantau tekanan darah anda, termasuk beberapa aspek kesihatan anda. Pemantauan tekanan darah adalah penting kerana keadaan yang dipanggil kehamilan-berpunca dari hipertensi (PIH) yang menimbulkan tekanan darah seorang bakal ibu.

Semasa separuh akhir tempoh anda, jika anda tekanan darah melebihi 140/90 mmHg, kemudian doktor akan mendiagnosis anda sebagai pesakit hamil-berpunca dari tekanan darah yang tinggi. Keadaan ini boleh menjadi dua bentuk, preeclamsia dan exclampsia yang kedua-duanya adalah faktor utama kematian bayi dan ibu bersalin di Amerika Syarikat. Keadaan ini didapati dalam kira-kira 5 hingga 10 peratus daripada semua kehamilan di negara ini, dan sehingga kini terdapat tekanan darah tinggi semasa hamil tidak menyebabkan dikenali. Ia dianggap bahawa keadaan ini boleh mempunyai akar yang semasa awal mengandung semasa Bilakah embrio yang mendapat diimplan.

Manakala saluran darah rahim santai sepanjang kehamilan yang normal, wanita hipertensi kehamilan luar biasa telah constricted saluran darah, yang dapat penjelasan yang munasabah bagi tekanan darah tinggi semasa hamil. Sesetengah faktor risiko pre-disposing bagi HBP semasa mengandung: apabila umur ibu di bawah 20 atau ke atas 35; Bilakah ibu mempunyai sejarah kencing manis; sudah pesakit HBP atau tekanan darah tinggi sebelum hamil.

Terdapat beberapa jenis kehamilan hipertensi yang utama tiga adalah:

Tekanan darah tinggi kencing: kehamilan hipertensi yang paling biasa yang apabila wanita mempunyai tekanan darah sebanyak 140/90 pada separuh akhir tempoh beliau. Gejala-gejala tekanan darah tinggi semasa hamil tidak akan kelihatan dalam keadaan jenis ini.
Preeclampsia: Sejenis lebih serius gangguan kehamilan, ini dikesan apabila bacaan tekanan darah melebihi 140/90 dalam 20 minggu terakhir kehamilan.
Eclampsia: Salah bentuk hipertensi kehamilan di mana ia boleh menyebabkan wanita itu untuk pergi ke koma yang paling berbahaya.

Di antara tanda-tanda hipertensi kehamilan yang biasa termasuk bacaan tekanan darah melebihi 140/90; protein yang terkandung dalam air kencing (yang disebabkan oleh kerosakan buah pinggang); bengkak muka dan leher; kabur penglihatan; sakit kepala; loya; muntah-muntah; sakit perut, dan lain-lain. Pendidikan pesakit untuk Prototype merupakan sudut yang sangat penting untuk pertimbangan untuk semua bakal ibu. Mengambil masa kira untuk mengimbas melalui Internet dan melawat forum yang berurusan secara eksklusif dengan kehamilan dan mungkin komplikasi yang mungkin timbul semasa fasa ini penting dalam hidup anda.

Berkenaan iaitu seperti ia yang, Terdapat tiada penawar darah tinggi dikenali kehamilan atau rawatan. Jika tekanan darah tinggi semasa hamil dikesan ke arah lewat dalam tempoh itu, doktor biasanya menasihatkan seluruh katil lengkap dan pemantauan tekanan darah biasa. Doktor juga boleh memutuskan untuk menetapkan beberapa ubat untuk darah tinggi tetapi rawatan hipertensi kehamilan yang terbaik adalah kelahiran bayi.

Sebaik sahaja bayi yang baru lahir itu tiba, kebanyakan masalah hanya hilang. Dalam kes tekanan darah tinggi semasa hamil yang dikesan semasa awal kehamilan, doktor akan meminta anda untuk memutuskan sama ada untuk menjalankan tempoh penuh hamil atau memilih untuk c-section awal.

Orang-orang yang hanya beberapa strategi banyak untuk membantu anda lebih rendah dan bahkan berjaya mengawal tekanan darah tinggi anda. Lebih mudah lagi berkuasa strategi dan arahan langkah demi langkah tentang apa yang perlu dilakukan dan bagaimana untuk melakukannya dengan betul, anda boleh mencari di dalam laporan khas oleh Samuel Baron “Semulajadi rawatan bagi hipertensi”.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *