Tekanan boleh tetapi talian rambut anda

Tekanan boleh tetapi talian rambut anda

Keguguran rambut berlaku apabila individu kehilangan lebih daripada 50 – 100 helai sehari. Tekanan adalah sebab dalam era hari ini yang mudah mempengaruhi seseorang rambut dan menggalakkan keguguran rambut. Keguguran rambut mungkin disebabkan oleh sebab-sebab yang banyak seperti perubahan cuaca, perubahan gaya hidup, tetapi juga tekanan di dalam ini cepat kadar kehidupan yang augments kepada receding keguguran rambut.

Tekanan dengan keguguran rambut:

Bagi kebanyakan daripada kita individu, hidup kita berkisar banyak Jadual hidup yang sibuk dan hingar-bingar, yang mencipta kesan yang buruk pada penampilan fizikal kami dan juga menjejaskan lebih kami kesihatan dengan mudah. Stres telah menjadi sebahagian yang biasa ini hidup yang sangat sibuk. Tekanan bukan sahaja menyebabkan keguguran rambut, tetapi ia juga menyumbang kepada keguguran rambut dan rambut penipisan. Bukan sahaja boleh stres punca rambut gugur, tetapi ia juga boleh mencetuskan beberapa penyakit yang mengancam seperti nyawa, angin ahmar, serangan jantung. Bayangkan keamatan tekanan yang terakhir kehidupan kita. Apabila kehidupan kita dengan mudah mendapatkan terjejas oleh tekanan, maka bagaimana boleh seseorang Tukang adalah pengecualian.

Tekanan yang boleh menjejaskan rambut?

Menurut Kamus Oxford, tekanan diterangkan sebagai permintaan ke atas tenaga mental dan fizikal. Banyak di antara kita mungkin mendapati sukar untuk menjalankan rutin harian kami berjalan dengan lancar. Rutin ini termasuk; membesarkan anak, menguruskan rumah, mengurus kewangan, pendapatan roti dengan bekerja jam bersama-sama supaya kita boleh hidup untuk hari ini dan sebagainya dan sebagainya. Al ini perbuatan yang diperlukan dan yang penting, tetapi Bilakah ia mengambil semua tekanan mental dan fizikal keamanan, maka tekanan, kemurungan anda hasil.

Terdapat dua jenis tekanan induced rambut gugur:

Telogen effluvium: Telogen effluvium berlaku apabila individu induced dengan tekanan secara tiba-tiba atau kerana beban kerja dan tekanan peristiwa penuh. Walaupun keadaan ini adalah suatu fasa yang sementara, tetapi kehilangan rambut semasa peringkat ini biasanya berlaku. Tetapi jika anda bimbang pertumbuhan rambut anda, maka Izinkan saya menyebabkan sesetengah kebahagiaan, dengan mengatakan bahawa, rambut boleh tumbuh kembali dalam masa 6-9 bulan selepas peristiwa-peristiwa tekanan dan tekanan kronik masalah diselesaikan.

Alopecia areata: Alopecia areata merupakan keadaan yang menggalakkan keguguran rambut yang berlebihan dan merosakkan akibat tekanan kuat. Sel-sel darah putih dalam keadaan ini menyerang folikel rambut dari akar, yang menghalang pertumbuhan rambut. Walaupun rambut boleh tumbuh kembali, tetapi peratus dan kadar pertumbuhan rambut adalah agak perlahan kerana alopecia.

Kesimpulan:

Ia adalah sangat penting untuk menguruskan tekanan dan dalam masa yang sama menjaga kesihatan anda dengan memakan makanan yang sihat dan berkhasiat, kerana mereka membantu dalam menewaskan tekanan dan pada masa yang sama menguatkan folikel rambut dan menggalakkan pertumbuhan rambut cepat dan kuat beransur-ansur.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *