Teka-teki insurans kesihatan peribadi

Teka-teki insurans kesihatan peribadi

Menyediakan insurans kesihatan swasta untuk keluarga boleh kelihatan seperti satu tugas yang menakutkan. Kos insurans kesihatan adalah salah satu faktor yang boleh memastikan bakal usahawan dan pemilik perniagaan kecil dari mengambil yang terjun.

Pertama, terdapat mencari pembekal penjagaan kesihatan. Seterusnya, datang semua kos pertimbangan, daripada premium bulanan untuk co-pays. Menyediakan penjagaan kesihatan untuk orang yang disayangi adalah satu kewajipan yang perlu. Realitinya adalah bahawa ia hanya mengambil masa satu bencana Kesihatan menyebabkan masalah kewangan keluarga.

Tempat yang baik untuk memulakan adalah dengan memahami bahasa tersebut. Apakah perbezaan di antara HMO yang dan PPO yang Apa premium, dan Bagaimanakah ini berbeza dari potongan atau satu co-pay? Industri insurans menggunakan terma-terma seperti “ganti rugi” dan “berjaya penjagaan,” yang menyebabkan lebih banyak kekeliruan daripada pemahaman.

Pelan pampasan, juga dikenali sebagai pelan bayaran bagi perkhidmatan, lebih mahal tetapi memberi keistimewaan terbesar apabila datang untuk memilih doktor. Pelan-pelan insurans kesihatan yang lebih tradisional ini biasanya membayar 80 peratus daripada kos selepas pengguna membayar untuk perkhidmatan kesihatan.

Pelan Pengurusan Kesihatan, seperti untuk HMO, adalah lebih biasa jenis pelan insurans kesihatan. Organisasi penyelenggaraan Kesihatan (HMO) menyediakan lebih rendah kos penjagaan dengan mengehadkan bilangan penyedia penjagaan kesihatan. Pengguna memilih doktor penjagaan primer dan kekal dalam satu rangkaian yang telah ditetapkan untuk keperluan penjagaan kesihatan. Premium, yuran bulanan yang dibayar kepada syarikat insurans, dan co-pays, yuran yang dibayar setiap Lawatan ke doktor, biasanya terendah dengan rancangan HMO.

Keutamaan organisasi pembekal (PPO) bekerja di bawah prinsip yang sama sebagai sebuah HMO, dalam bahawa penyedia penjagaan kesihatan semua dalam rangkaian yang sama. Perbezaan terbesar dengan PPO yang adalah bahawa pengguna tidak perlu memilih seorang doktor penjagaan primer dan boleh membayar co-pay yang sama untuk melihat mana-mana doktor dalam rangkaian tanpa rujukan. Premium termurah datang dengan pelan insurans bencana, juga dikenali sebagai titik Perkhidmatan pelan yang mempunyai premium bulanan yang rendah dan tinggi deduktibel.

Pilihan terbaik insurans kesihatan benar-benar bergantung kepada keperluan individu. Mungkin Itulah mengapa landskap insurans kesihatan adalah begitu luas: satu rancangan tidak muat semua orang. Apabila pengguna telah menguruskan mengenai asas-asas, seterusnya datang menilai jenis pelan yang bekerja terbaik untuk beliau.

Terdapat faktor-faktor yang perlu dipertimbangkan untuk beberapa orang dalam keluarga akan dilindungi, peringkat umur, kesihatan keseluruhan dan bajet. Seseorang individu yang melawat doktor lima kali setahun secara purata tidak akan menjimatkan wang dengan titik pelan Perkhidmatan. Ia adalah penting bukan sahaja mempertimbangkan melepasi keperluan perubatan, tetapi juga menjangka keperluan masa depan seberapa banyak yang mungkin.

Berbekalkan pengetahuan dan bajet untuk kedua-dua bayaran bulanan dan deduktibel, biarkan mulakan membeli-belah. Ia adalah penting untuk mengukir bongkah yang baik masa bukan sahaja untuk meneliti pelan Kesihatan, tetapi juga mengisi kertas kerja dan borang-borang dalam talian. Ada apa-apa yang mudah tentang mendapatkan insurans kesihatan, tetapi alternatif adalah lebih buruk.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *