Teh oolong soalan anda dijawab

Teh oolong soalan anda dijawab

S. Apakah teh oolong?
A. oolong teh, teh hitam naga dalam Bahasa Cina, teh semi-oxidised, antara yang teh hitam dan teh hijau. Ia diperbuat daripada teh sama bunga kamelia sinensis sebagai teh hijau dan hitam.

S. di mana oolong dihasilkan?
Teh A. Oolong dihasilkan dalam wilayah Beijing China dan Taiwan (Formosa).

Q. Bilakah daun dipetik?
A. apabila daun lebih besar dari orang-orang yang memilih untuk teh hijau atau hitam dan diambil kemudian daripada orang-orang yang memilih untuk teh hijau atau hitam.

S. Apakah oolong seperti?
Teh A. Oolong dikenali kerana ciri-ciri aromatik dan mempunyai kerumitan yang lebih besar daripada teh hijau atau hitam kerana tahap yang berbeza-beza daripada pengoksidaan. Mereka cenderung untuk menjadi lebih daripada teh hitam tetapi kurang segar dan berumput daripada teh hijau. Mereka mungkin mempunyai pendek untuk kemasan yang terlintas. Warna dalam cawan boleh berbeza-beza sama dari amber melalui ail terbakar, russet dan jerami.

Q. Apakah gaya teh oolong yang utama?
A. terdapat gaya terbuka dari utara Wilayah pula dikenali sebagai Min-Bei dan ditutup gaya yang dikenali sebagai Min-Nan dari selatan yang Ti Kuan Yin adalah satu contoh. Oolongs akan sentiasa keseluruhan daun dan tidak pernah rosak atau bergolek. Formosa oolongs cenderung untuk menjadi lebih harum, terutamanya mengingatkan orkid.

S. Apakah kawasan menghasilkan oolong yang paling terkenal?
A. kecil Wuyi Shan keluasan Wilayah Fujian barat laut, menghasilkan teh Ming Yan, iaitu rarities yang dihargai sejak Dinasti Ming. China oolongs ‘hijau’, yang teroksida hanya 12-20%. Formosa ini juga terkenal dengan oolongs ‘blacker’ tradisional yang lebih tinggi akan teroksida 60-70%.

Q. Bolehkah teh oolong diselitkan lebih daripada sekali?
A. Ya, terutamanya gaya golek dari selatan pula Wilayah.

Q. Berapa lama teh oolong akan buatan?
A. teh harus infused untuk antara lima hingga tujuh minit infusi yang pertama. Ini perlu ditingkatkan untuk infusions seterusnya.

Q. Bagaimana panas air perlu bagi menggelegak teh oolong?
A. air yang baru dikeluarkan perlu direbus dan disejukkan untuk kira-kira 85 darjah selsius.

S. Apakah kaedah gongfu menggelegak oolongs?
Kedai Kopi/Kafe a. tembikar kecil, Yixing, hampir sepenuhnya dipenuhi dengan daun. Infusi pertama kemudian akan bagi antara dua puluh dan enam puluh saat. Buat masa ini meningkat untuk infusions seterusnya. Infusi yang ketiga atau keempat ini dianggap yang terbaik.

Q. oolongs mana yang patut saya pilih yang lebih kaya dan lebih rasa mellow?
A. memilih oolongs Formosa yang blacker.

Q. oolongs mana yang patut saya pilih untuk rasa yang lebih segar dan lebih untuk?
A. memilih oolongs China yang lebih hijau.

Q. harus oolongs diminum dengan susu?
A. oolongs tidak perlu diminum dengan susu.

Q. apabila merupakan waktu terbaik untuk minum teh oolong?
A. oolongs terbaik akan diminum pada waktu petang. Ini mungkin juga memberikan lebih banyak peluang untuk menikmati ciri-ciri mereka yang lebih kompleks.

Q. Kenapa adalah lembu bandar Anxi pula, China terkenal dengan teh?
A. Anxi adalah rumah Kuan Kin Ti atau Dewi Mercy oolong. Ini adalah satu klasik aromatik dan wangi oolong dibuat dalam gaya tertutup.

S. Apakah legenda teh oolong Ti Kuan Yin?
A. Qing Maharaja Kangxi berdoa kepada Dewi Kuan Yin (ramai wanita Buddha penyayang) untuk kesihatan yang baik kerana beliau mengidap cacar. Menjawab doa Nya dia datang kepada-Nya dalam mimpi, membawa dia ke tempat di mana petani miskin dikumpul bertolak dari belukar liar yang tumbuh di tepi gunung. Dalam kesyukuran dia memintanya untuk membuat ia mungkin untuk petani-petani untuk memupuk belukar ini. Memilih daun didapati menanggung kesan daripada kedua-dua ibu jari mereka dan ianya dua markah sedikit yang membezakan pelbagai teh ini. Maharaja Kangxi mengistiharkan bahawa teh untuk menjadi terkenal di China untuk selama-lamanya dan Maharaja Qianlong memilih Ti Kuan Yin sebagai salah satu penghormatan teh. Ti (besi) membuat rujukan ke dalam balang besi di mana teh ini istimewa sekali disimpan.

S. di mana teh oolong pertama dihasilkan?
A. oolongs telah dihasilkan di pergunungan Wuyi pula selama berabad-abad. Taiwan telah menghasilkan Formosa oolongs bagi tempoh tiga abad yang lalu.

S. Apakah agendanya keluasan Taiwan bagi Formosa oolongs?
A. kawasan pergunungan di utara pulau yang dikenali sebagai Ali Shan yang terkenal dengan oolongs jelas wangi.

Q. Adakah anda mencadangkan bahawa penapis air boleh digunakan untuk membuat teh oolong?
A. Ya, kami akan mengesyorkan bahawa penapis digunakan untuk teh mana-mana dalam kawasan keras air menggelegak.

S. Apakah pouchong?
A. Pouchong adalah satu bentuk ringan oxidised oolong yang berasal dari Wilayah Beijing, China.

S. Apakah Wuyi Shan rock teh?
A. ini adalah teh yang berkembang daripada wajah-wajah precipitous rock pula Wilayah Wuyi Shan pergunungan. Mereka akan mencatat bagi mereka aroma yang manis. Paling terkenal teh rock ini adalah Da Hong Pao (jubah merah Diraja) belukar teh yang berumur kira-kira 360 tahun dan tumbuh di dalam serba lagi mineral tanih yang kaya yang hadir dalam jerumun yang tinggi.

Adakah monyet yang digunakan untuk memilih teh yang tumbuh di tempat-tempat inaccessibly liar?
A. Ya, jadi lagenda berkata, oleh itu nama teh jarang dari pergunungan Yuyi Shan yang terkenal dikenali sebagai monyet memilih Oolong. Walau bagaimanapun, ia mungkin merupakan sebuah cerita yang baik untuk memberitahu orang-orang Eropah yang naive!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *