Teh oolong – manfaat kesihatan

Teh oolong – manfaat kesihatan

Kerana teh Oolong mewakili hanya 2 peratus daripada keseluruhan penggunaan teh, masa yang jauh kurang telah dibelanjakan dengan kualiti kesihatan yang bijak. Walaupun margin keuntungan yang jelas memainkan penyelidikan terhad, satu lagi masalah yang wujud serta – iaitu jenis Oolong menjadikan ia sukar untuk menentukan manfaat yang ia menawarkan. Teh oolong mungkin mempunyai pengoksidaan berat atau ringan, dan seratus variasi di antara. Ini menjadikan kualiti Oolong menerokai sedikit rumit.

Kita tahu bahawa teh secara umum mempunyai catechins, theaflavin dan thearubigin – di mana kesemuanya adalah antioksidan. Kajian-kajian baru muncul ke antioksidan, termasuklah yang ada dalam teh, menunjukkan bahawa mereka sedang merupakan sekutu kuat dalam melawan penyakit yang berkaitan dengan umur dan pelbagai keadaan kronik seperti kanser dan penyakit jantung. Dari perspektif ini, terdapat ada soalan bahawa teh Oolong adalah baik untuk anda. Yanagimoto warganegara pula satu kajian pada tahun 2003 yang berbanding hijau teh Oolong dan hitam bagi ciri-ciri antioksidan. Oolong selesai kedua untuk teh hijau, dengan teh hitam di tempat ketiga. Kajian ini didedahkan bahawa blok teh Oolong separuh pengoksidaan semua selama lebih dua minggu.

Berdiet

Bagi orang-orang kita cuba kepada berat longgar, Oolong teh ciri secara besar-besaran dalam minuman yang disyorkan. Teh oolong mempunyai sifat-sifat yang meningkatkan metabolisme. Ia juga membantu penyerapan lemak blok. Conservatively minum teh Oolong boleh menyokong berat pada 1-2 paun seminggu apabila digabungkan dengan senaman dan diet yang baik.

Manfaat kardiovaskular

Teh oolong mengurangkan triglycerides dalam aliran darah sebanyak 80% pada tikus berbanding orang-orang yang memakan diet yang normal. Ini adalah sangat menggalakkan keputusan. Kajian yang dilakukan di Jepun menunjukkan bahawa teh juga mengawal kolesterol sebaik sahaja satu bulan selepas minum kerap. Di samping itu, penyelidikan yang dijalankan di Osaka City University mendapati bahawa teh Oolong juga boleh melawan obesiti, taip dua penyakit kencing manis dan penyakit-penyakit koronari berkat ia meningkatkan tahap adiponectin.

Masalah kulit

Kulit adalah organ terbesar dalam badan anda. Kajian dilakukan di Universiti Shina menunjukkan bahawa minum teh Oolong pergaduhan pelbagai gangguan kulit seperti ekzema, walaupun jenis yang biasanya menentang rawatan. Tahap penggunaan yang dicadangkan adalah 1 liter teh Oolong (utilizing 10 gram daun) setiap hari. Kesan menjadi ketara biasanya dalam dua minggu.

Kencing manis

Kajian-kajian yang digubal di Taiwan menunjukkan bahawa teh Oolong boleh membantu pesakit kencing manis. Kajian mempunyai orang-orang yang minum teh oolong 1.5 liter setiap hari selama sebulan. Kumpulan ini menunjukkan plasma mengurangkan glukosa sehingga 30%. Pesakit-pesakit yang minum air kosong menyaksikan tiada keputusan tersebut.

Mengawal tekanan darah

Orang-orang yang minum teh Oolong mengurangkan kemungkinan menghidap tekanan darah tinggi oleh hampir separuh jika mereka mempunyai sekurang-kurangnya satu cawan ea setiap hari. Peratusan meningkat kepada lebih daripada 60% oleh minum 2 gelas setiap hari.

Dan ada lagi

Kagak, kami tidak selesai lagi! Minum teh mengurangkan bakteria di dalam mulut anda. Ini bermakna ia membantu anda melawan kerosakan gigi. Teh tidak kotor seperti kopi sama ada. Ia akan tampak bahawa buku klasik Cina farmakologi, Bencao Shiryi, merumuskan ia baik, “minum teh untuk masa yang lama akan membuat satu hidup long…”, dan dalam jangka masa itu minum Oolong teh akan membuat anda merasa terbaik anda terlalu!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *