Teh Jasmine manfaat orang-orang yang mempunyai tekanan darah tinggi

Teh Jasmine manfaat orang-orang yang mempunyai tekanan darah tinggi

Walaupun kebanyakan teh dibuat hanya berasaskan daun herba, teh hijau Jasmine adalah berbeza. Ia dibuat dengan menambah bunga Melur untuk teh. Ditanam secara meluas untuk bunga-bunga yang indah, jasmine adalah mana-mana lebih daripada 200 spesis dengan harum bunga putih, kuning atau merah.

Walaupun dibawa ke China dari Persia kadang-kadang dalam iklan abad ketiga, loji jasmine pernah menjadi popular di China sehingga kira-kira 1000 Masihi. Versi popular jasmine akan Xiang Pian, naga Phoenix Pearl dan Mo Li Hua Cha. Yang terakhir ini mungkin adalah teh wangi paling popular di dunia. Yin Hao dianggap teh jasmine yang unggul.

Teh hijau Jasmine dibuat oleh bermula dengan teh hijau Cina bagi tempat. Sesetengah akan menggunakan pouchong/oolong atau teh hitam tetapi hijau adalah lebih biasa. Daun teh dipetik dan diproses dalam April dan Mei dan kemudian disimpan kering sehingga bunga-bunga Melur mekar dalam bulan Ogos dan September.

Bunga akan berkumpul apabila terbuka sepenuhnya, sama ada pada tengah malam atau awal pagi. Kemudian mereka ditempatkan dengan teh supaya bau bunga boleh diserap lebih empat jam yang akan datang. Bunga-bunga kemudian dialih keluar. Ini akan diulang antara dua hingga tujuh kali lebih satu bulan pemprosesan sebelum teh sedia untuk dijual. Penggredan teh ditentukan oleh scentings berapa banyak teh telah mendapat lebih sebulan. Rendah gred adalah 2-3 scentings. Gred yang lebih tinggi akan menggunakan scentings tujuh bulan.

Kebanyakan teh hijau dengan jasmine mengandungi sejumlah besar polyphenols, bahan-bahan berasaskan tumbuh-tumbuhan yang telah terbukti mempunyai anti-kanser, antivirus, dan sifat-sifat antioksidan. Ini membantu mencegah kanser tertentu dan melambatkan penuaan dengan menghapuskan radikal bebas. Jasmine adalah baik untuk mencegah kencing manis dan mengurangkan tekanan darah tinggi. Ia dipercayai untuk mencegah angin ahmar, serangan jantung, kaedah temubual dan sklerosis arteri.

Faedah kesihatan teh Jasmine yang lain termasuk keupayaan untuk mengurangkan risiko darah beku, mencegah selesema dan Alergi, mengurangkan gula dalam darah, mengekalkan keseimbangan cecair, meningkatkan sistem imun dan menyediakan penjagaan mulut dan fluorida yang membantu melindungi daripada rongga dan mencegah kerosakan gigi. Salah satu manfaat kesihatan teh jasmine adalah untuk memperbaiki keadaan intestine menyekat kemajuan dan pertumbuhan bakteria dan pengukuhan bakteria baik.

Di samping itu, teh jasmine yang gargled adalah satu cara yang berkesan untuk melawan virus influenza kerana keupayaannya untuk melawan virus. Jasmine teh hijau juga membantu akibat keracunan makanan, termasuk piccoli (menyebabkan ulser perut), taun dan disenteri.

Hari ini, jasmine dikenali dalam penjagaan kesihatan alternatif sebagai anti-depressant yang berkesan, termasuk kemurungan selepas bersalin, dan masalah menopaus. Bersama-sama dengan teh raspberry daun, ia telah digunakan untuk membantu pengeluaran susu dan selepas bersalin. Ia boleh membantu melegakan otot dan sakit sendi, termasuk kronik sakit belakang dan dikira penambah yang romantik.

Cuba gunakan teh hijau jasmine untuk menurunkan berat badan. Dalam satu kajian tiga bulan, orang yang mengamalkan teh dengan ekstrak teh hijau jasmine kehilangan lemak lebih banyak daripada orang-orang yang mengamalkan teh oolong biasa. Mungkin catechins di jasmine yang mencetuskan kehilangan berat badan dengan mengurangkan lemak badan dan merangsang badan untuk membakar kalori.

Anda boleh membeli jasmine sudah bercampur-campur dalam teh hijau. Ke hanya kira-kira satu sudu teh teh di dua cawan air berhampiran mendidih suhu selama dua minit. Anda boleh melakukan ini sehingga tiga kali sebelum membuangnya. Minum sekurang-kurangnya empat cawan ini sehari. Teh ini boleh dihidangkan dengan makanan yang amat berperisa atau, jika anda suka, ia boleh disampaikan semata-mata. Ia adalah baik dengan hidangan vegetarian, kari, ayam dan ikan. Jasmine berkualiti yang teh hijau akan bekerjasama dengan indah dengan keju lembut dengan menekan bunga, dengan buah-buahan dan bunga salad, atau dengan pencuci mulut yang dibuat dengan bunga.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *