Teh hijau boleh membantu merawat jangkitan bakteria?

Teh hijau boleh membantu merawat jangkitan bakteria?

Ia seolah-olah kami yang hanya hanya permulaan kuasa teh hijau dan kemudahan seperti di rumah. Lepas beberapa tahun yang lalu, teh hijau telah dikaitkan dengan mengurangkan risiko kanser, penyakit jantung, angin ahmar, tekanan darah tinggi dan artritis reumatoid. Dan, sebagai masa menyala, ianya berkemungkinan bahawa kami mempunyai banyak kegunaan bagi teh hijau.

Peluru ajaib dalam teh hijau adalah tahap tinggi anti-oksidan. Anti-oksidan memerangi radikal bebas yang dicipta dalam badan kita seperti kita memproses makanan. Radikal bebas yang dihasilkan merosakkan sel-sel kita dan DNA kita, dan akhirnya membawa kepada penyakit jika kita tidak memerangi mereka. Anti-oksidan adalah Pertahanan paling penting kami menentang kerosakan radikal bebas.

Salah satu anti-oksidan yang paling penting adalah epicatechin gallate (EGCG) sebagai satu anti-oxidant, EGCG adalah 25 – 100 kali lebih kuat daripada vitamin C dan EGCG Sabah & Sarawak merupakan salah satu catechins banyak yang ditemui dalam teh hijau, serta buah-buahan dan sayur-sayuran. Mereka adalah anti-oksidan, bioflavonoids dan polyphenols. Ketiga-tiga bahan ini adalah berkesan dalam meningkatkan sistem imuniti dan menghalang penuaan dan penyakit.

Tetapi, penyelidikan menunjukkan bahawa, di samping menghalang penyakit, anti-oksidan yang kuat dalam teh hijau boleh mempunyai kesan anti-bakteria, serta. Ini bakal sebab, kerana kita tahu bahawa anti-oksidan meningkatkan sistem imuniti.

Penyelidik di Brigham & wanita Hospital di Boston mendapati bukti bahawa teh boleh mengekalkan sistem imun yang bersedia untuk menentang serangan bakteria dan patogen lain. Kajian melihat pada 11 sihat-teh peminum, yang mula minum teh, dan berbanding mereka yang 10 orang sihat yang mula minum kopi.

Penyelidik mendapati bahawa minum 20 auns teh setiap hari untuk sekurang-kurangnya dua minggu sekali ganda atau tiga kali ganda output sistem imun untuk melawan jangkitan bahan dipanggil interferon gamma. Nampaknya badan metabolizes teh ke dalam molekul yang meniru protein permukaan bakteria, jump-starting sistem imun supaya apabila virus-virus yang sebenar muncul, sistem imun badan mula bertindak dengan lebih cepat.

Universiti Okayama di Jepun mendapati sesuatu yang lebih menarik. Pesakit-pesakit yang telah dijangkiti dengan tekanan daripada Staphylococcus aureus (jangkitan staph) yang terutamanya tahan anti biotics menanggapi lebih menggalakkan rawatan mereka apabila ia ditadbir dengan ekstrak EGCG daripada teh hijau. EGCG yang dibuat jangkitan kurang mampu melawan dalam anti-biotic.

Jadi, Apakah maksud ini kepada saya?

Sebagai dengan banyak penemuan penyelidikan yang lain, terdapat lebih banyak perkara-perkara yang kita perlu untuk memeriksa. Dan, tidak syak lagi, lebih banyak penyelidikan akan dijalankan untuk mengenal pasti lebih muktamad bagaimana anti-oksidan teh hijau boleh membantu badan kita kekal sihat. Ia kelihatan mungkin, Walau bagaimanapun, anti-oksidan yang terkandung dalam teh hijau yang sangat berkesan dalam meningkatkan sistem imun anda, yang boleh membantu menghalang anda daripada virus yang menangkap.

Tetapi, bahkan lebih penting lagi, anti-oksidan ini boleh membantu merawat jangkitan dan bakteria serius walaupun selepas anda telah dikontrakkan mereka. Doktor mungkin boleh menggunakan maklumat ini kuat untuk membantu pesakit pulih lebih mudah dan lebih cepat dari jangkitan yang serius.

Tetapi, yang pasti, kita tahu cukup untuk menyimpulkan bahawa kita perlu mempunyai diet yang kaya dengan anti-oksidan. Pastikan bahawa anda makan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran setiap hari. Kemudian, basuh semua turun dengan teh hijau untuk membantu meningkatkan tahap anti lagi.

Pastikan teh yang anda pilih adalah teh hijau, juga daripada teh hitam tradisional. Teh hitam adalah sihat, tetapi tidak sihat sebagai teh hijau. Teh semua datang dari kilang yang sama, sinensis bunga kamelia; kakak kepada bush bunga kamelia yang orang-orang yang banyak tumbuh di tenggara Amerika Syarikat.

Teh hitam menapai semasa pemprosesan, teh hijau tidak. Fermenting teh hitam yang menjalani perubahan anti-oksidan yang semulajadi dalam keadaan lain yang tidak sihat seperti seperti keadaan asal mereka. Untuk alasan ini, hijau teh (dan putih teh, terlalu) anda sumber terbaik anti-oksidan.

Berapa banyak yang diperlukan?

Dalam budaya Asia, di mana pengambilan teh hijau adalah sangat tinggi dan kejadian penyakit-penyakit serius yang banyak adalah jauh lebih rendah daripada Amerika Syarikat, ramai orang minum sebanyak 8-10 cawan teh hijau setiap hari. Walau bagaimanapun, kebanyakan doktor percaya bahawa anda boleh mendapat manfaat kesihatan daripada minum hanya 8-10 auns setiap hari.

Satu perkara yang pasti, apa-apa amaun teh hijau semakin meningkat tahap anti-oksidan – yang baik untuk kesihatan anda. Utama mereka seolah-olah minum secara konsisten. Menambah satu cawan teh hijau untuk diet anda setiap hari untuk sepanjang hayat anda akan menjadi lebih berkesan daripada minum suku yang hanya sekali-sekala.

Jika anda tidak minum teh hijau sekarang, menambah diet anda boleh menjadi cara yang berkesan untuk meningkatkan sistem imun anda dalam jangka pendek dan panjang. Anda mungkin dapat lebih berkesan melawan virus sedikit yang datang kepada anda sekarang, dan anda mungkin akan dapat mencegah penyakit-penyakit yang serius kemudian nanti dalam kehidupan. Teh hijau adalah lazat dan ia adalah baik bagi kamu; Jadi ia masuk akal kesihatan yang baik untuk mendapatkan anda keseimbangan di antara teh hijau setiap hari!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *