Tanda-tanda yang biasa di peringkat awal kanser kolon

Tanda-tanda yang biasa di peringkat awal kanser kolon

Adakah anda fikir anda sihat? Jika begitu bagaimana yang sihat adalah anda sebenarnya? Bilakah kali terakhir anda menjalani kolonoskopi? Jika jawapan kepada soalan itu tidak pernah, kemudian ada tiada masa yang lebih baik daripada sekarang untuk jadual satu. Jika anda tidak percaya saya, dengar fakta ini mengejutkan: di Amerika Syarikat, 1 di 17 orang akan mengembangkan kanser kolorektum.

Anda mungkin telah tidak menunjukkan sebarang gejala di peringkat awal kanser cagaran. Sering kali, ramai yang tidak. Ini tidak bermakna mereka tidak ada. Apabila mereka akhirnya muncul, mereka akan berbeza, bergantung kepada saiz dan lokasi di usus besar anda tumor tersebut.

Setiap profesional kesihatan akan bersetuju bahawa adalah lebih baik untuk mendapatkan pemeriksaan biasa dan bukannya bergantung kepada gejala untuk memberi isyarat kepada anda kepada kehadiran kanser. Ini adalah kerana kanser Kolorektal boleh pergi tanpa dikesan selama bertahun-tahun sebelum anda notis apa-apa gejala. Itu tidak bermakna anda tidak perlu tahu apa yang perlu mencari. Setelah semua, mengetahui gejala-gejala tidak sakit. Jika anda mengalami sebarang daripada simptom yang berikut untuk lebih daripada kira-kira seminggu, sila bercakap dengan doktor atau doktor anda mengenai mendapatkan ditayangkan untuk kanser kolorektum.

Najis lebih nipis daripada biasa – segala-galanya dalam sistem anda mengalir dengan baik sehingga tumor mula tumbuh, menyebabkan halangan untuk di usus besar. Sebagai ketumbuhan tersebut mendapat lebih besar begitu juga halangan yang menyebabkan ruang untuk menjadi lebih kecil. Jadi, seperti yang anda jangkakan, tumor ke arah hujung usus besar cenderung untuk menyebabkan kesan narrowed najis.

Kekejangan atau kembung – kembung perut biasanya adalah hasil daripada beberapa jenis halangan usus. Kekejangan biasanya disebabkan oleh sembelit atau cirit-birit. Di peringkat lanjutan kanser Kolorektal, kekejangan abdomen yang teruk disebabkan oleh tumor yang perforating dinding usus.

Anda pergi ke bilik mandi lebih kerap – kehadiran tumor di usus anda membuat anda keseluruhan sistem pergi keluar daripada whack. Kerana badan anda menyesuaikan kepada kehadiran, permintaan, dan hasil sampingan, anda mungkin akan mengalami perubahan dalam tabiat usus anda. Sebagai contoh, jika tumor berkembang perlahan-lahan di usus, ia akan menghalang aliran sisa pepejal. Anda akan notis buang air bahawa anda sedang besar kurang kerap. Tumor ini boleh menghalang usus anda. Anda pasti akan melihat perbezaan. Anda akan mendapat dapat qada hajat. Itulah sebabnya mengapa ia adalah idea yang baik untuk mendapatkan pemeriksaan berkala dengan doktor anda bukannya bergantung pada gejala untuk memberi amaran kepada anda mengenai kewujudan kanser.

Darah merah di dalam atau di atas najis anda – kebanyakan tumor akan berdarah. Mereka tidak berdarah banyak atau sepanjang masa, tetapi mereka berdarah. Oleh itu, ini adalah apa yang menyebabkan darah dalam najis anda. Jika tumor yang terbentuk di dalam kolon, darah akan berkemungkinan besar akan dikeringkan dan hampir tidak kelihatan pada masa ia meninggalkan badan. Walau bagaimanapun, jika tumor di dalam rektum atau ke arah hujung kiri usus besar, ia akan menjadi segar dan oleh itu, merah terang.

Selalu rasa letih – jika anda berasa letih sepanjang masa tidak kira berapa hari ia mungkin, tiada sesuatu yang lain berlaku dengan tubuh anda. Satu kemungkinan adalah satu keadaan yang dipanggil anemia. Ini berlaku apabila sel-sel darah merah anda tidak beroperasi sepenuhnya bagi sebab-sebab tertentu. Sel-sel darah merah anda akan membawa oksigen yang cukup kepada badan anda seperti mereka sepatutnya boleh. Oleh itu, badan anda ditinggalkan berasa letih. Anemia boleh disebabkan oleh tumor.

Penurunan berat badan yang tidak dapat dijelaskan – ramai di antara kita ingin mengalami beberapa jenis berat. Tetapi, kehilangan berat badan tanpa cuba adalah benar-benar sesuatu soalan. penurunan berat badan yang datang entah dari mana adalah tanda bahawa sesuatu yang tidak kena dalam badan anda. Dengan kanser Kolorektal, kehilangan berat badan yang tidak dapat dijelaskan adalah sebuah penunjuk utama bahawa tumor menyekat usus di suatu tempat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *