Tanda-tanda Tiroid yang underactive dan apa yang boleh anda harapkan

Tanda-tanda Tiroid yang underactive dan apa yang boleh anda harapkan

Jika anda mempunyai gejala-gejala underactive Tiroid, anda sebenarnya mungkin mempunyai Hipotiroidisme itu sendiri. Apabila itu berlaku, Tiroid anda tidak benar-benar menghasilkan cukup hormon Tiroid untuk badan anda berfungsi secara optimum. Kerana badan memerlukan hormon Tiroid untuk fungsi sesuai, kekurangan boleh menyebabkan masalah fizikal. Jika anda mempunyai kekurangan hormon Tiroid, pastikan anda mengenalpasti tanda-tanda Tiroid yang underactive dan melaksanakan penyelesaian supaya fungsi normal boleh menjadi milik anda lagi.

Jika anda mempunyai gejala-gejala underactive Tiroid dan mereka tidak dirawat, anda boleh mempunyai beberapa komplikasi berlaku, termasuk.

-Jika anda hamil, masalah dengan kehamilan yang boleh mengancam kesihatan bayi dalam kandungan.

-Memuncak risiko strok dan serangan jantung

-Paras kolesterol tinggi yang boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan.

Hipotiroidisme boleh juga menjejaskan gaya hidup anda secara negatif jika anda menderita daripada ia. Ia boleh membuat anda letih sangat secara tetap, dan anda mungkin tertanya-tanya mengapa anda tidak mempunyai cukup tenaga untuk bangun di sana dan menikmati gaya hidup aktif. Anda mungkin fikir anda sedang tertekan; Malah, ini sebenarnya boleh menjadi satu misdiagnosis, kerana doktor mendiagnosis anda kerana tertekan tanpa menyemak untuk melihat jika anda mempunyai masalah Tiroid sebaliknya. Sebagai alternatif, anda boleh juga dirawat untuk keletihan bukan Hipotiroidisme.

Semua tanda-tanda Tiroid yang underactive mungkin, kelesuan adalah mungkin yang paling biasa. Yang mungkin tidak mengapa, sebagai contoh, anda boleh berurusan dengan Hipotiroidisme selama bertahun-tahun tanpa disedari ada keadaan perubatan sebenar yang menyebabkan keletihan itu.

Anda juga mungkin akan mengalami gejala-gejala lain underactive Tiroid, termasuk:

-Melampau keletihan atau kelemahan, yang menyukarkan anda untuk bangun dan melakukan perkara-perkara yang anda lakukan biasanya.

-Kering, tidak stabil kulit apabila keadaan persekitaran tidak menyokong ini (cuaca kering).

-Rapuh kuku yang tidak tumbuh dan mudah patah.

-Sangat sensitif terhadap cuaca sejuk.

-Haid kitaran yang tidak tetap.

-Sembelit berterusan.

-Kesukaran dengan ingatan, “fogginess,” masalah menumpukan perhatian.

Anda boleh melihat mengapa gejala underactive Tiroid boleh mendapatkan dengan cara hidup kehidupan yang baik, tetapi jika anda mempunyai semua gejala-gejala ini pada sekali, ia adalah sangat mungkin bahawa anda mempunyai Hipotiroidisme dan memerlukan rawatan.

Hormon yang dihasilkan dan dirembeskan dari Tiroid yang mengawal tenaga anda dan mempunyai banyak kaitan dengan kekuatan otot anda serta keupayaan anda untuk fokus mental. Jika anda tidak mempunyai cukup hormon Tiroid yang mengalir melalui badan anda, anda mungkin melihat gejala-gejala seperti keletihan yang melampau atau lemah, atau ketidakmampuan untuk hidup normal. Anda boleh membantu diri anda sangat dengan minum campuran yang sihat seperti yang disediakan oleh kawalan jumlah yang asli, yang mengandungi gabungan oolong, teh hijau dan hitam teh, diadun dengan selamat.

Ramai orang hidup dengan Hipotiroidisme selama bertahun-tahun tanpa berfikir untuk mendapatkan rawatan dan tanpa seorang doktor yang melihat apa yang tidak kena dengan mereka. Ini kerana gejala-gejala underactive Tiroid boleh tersilap dengan mudah untuk hal-hal lain. Sebagai contoh, ramai orang fikir bahawa mereka tidak hanya tertekan atau tanda-tanda mereka yang “semua dalam kepala mereka.” Mereka tidak fikir bahawa sembelit yang mereka pengalaman, atau gejala-gejala lain mereka mempunyai, Semua datang daripada Tiroid yang underactive.

Jika anda mempunyai tenaga yang amat rendah sepanjang masa, pastikan anda mendapat Tiroid anda disemak sebelum anda hanya menganggap bahawa anda hanya tertekan. Anda boleh mendapatkan kelegaan daripada Hipotiroidisme, yang akan membantu mengurangkan gejala-gejala underactive Tiroid yang anda mempunyai.

Hakcipta Terpelihara (c) 2010 George Plaza

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *