Tanda-tanda rawatan kiropraktik

Tanda-tanda rawatan kiropraktik

Kecederaan yang melibatkan tisu-tisu muskuloskeletak merupakan salah satu punca utama peningkatan morbiditi seluruh dunia. Kecederaan muskuloskeletak aktiviti pekerjaan yang biasa dilihat di, aktiviti rekreasi dan walaupun dalam suasana tempatan. Malangnya, Tempahan trauma kecederaan yang melibatkan sendi peningkatan risiko keradangan sekian lama syarat-syarat yang akan menjejaskan kualiti hidup keseluruhan dan boleh mengganggu aktiviti-aktiviti peribadi dan profesional.

Tapak yang paling musculo-rangka kecederaan adalah rantau tulang belakang yang membentuk hampir 13.6% daripada semua kes musculo-rangka Tahunan. Ini diikuti oleh bersama kecederaan (4.2%) dan extra-articular kecederaan yang membentuk 4.6% semua kecederaan.

Kebanyakan kecederaan yang musculo-rangka hadir dengan gejala-gejala yang remeh-temeh sederhana dan kesakitan yang menghadkan pergerakan fizikal dan boleh juga membawa kepada julat pergerakan sendi tertentu yang terhad. Kecederaan lama yang menghadkan kebebasan fizikal juga boleh mempengaruhi psikologi aspek kehidupan seseorang dan membawa kepada kemurungan, perubahan mood, keresahan dan kebimbangan.

Kiropraktik pengurusan yang diperlukan untuk sakit belakang. Sederhana teruk sakit belakang yang kronik boleh disebabkan oleh penyakit sendi radang, Osteoartritis perubahan dalam tulang atau tulang degeneratif gangguan dan membentuk majoriti kes-kes yang dilaporkan. Adalah dianggarkan bahawa hampir 58 hingga 84% individu mengalami sekurang-kurangnya satu episod sakit belakang dan pinggang yang memerlukan rawatan (sama ada perubatan atau pembedahan). Isu muskuloskeletak kronik dilaporkan lebih kerap di penduduk warga tua dan hampir 11% daripada semua berumur terapi keperluan individu untuk menyahdaya backaches.

Manipulasi tulang belakang adalah salah satu terapi yang paling berkesan dalam pesakit-pesakit ini dan ia adalah selamat dan berkesan di semua peringkat umur. Terapi senaman sepanjang membantu mencegah pembentukan tisu parut yang disebabkan oleh keradangan sekian lama selepas kemalangan, peristiwa-peristiwa trauma atau jangkitan menggalakkan tulang belakang.

Sakit leher adalah kedua yang paling biasa melaporkan kecederaan musculo-rangka dan ia dipercayai bahawa hampir 67% daripada semua individu membangunkan sekurang-kurangnya satu episod dalam seumur hidup mereka. Sakit leher dilihat dalam penyakit sistemik, trauma (melibatkan gastrik atau pernafasan saluran), kemalangan (pukulan cemeti) atau syarat-syarat organik (graduangraduannya). Sakit leher boleh memancar di rantau kepala dan bahu yang mungkin menjejaskan kualiti hidup dan menjejaskan pekerjaan berkaitan tanggungjawab.
Manipulasi otot leher dan vertebra adalah berkesan dalam melegakan tekanan yang kronik dan terikan dari otot leher. Difinisi juga melakukan urutan leher manual (manual terapi tisu lembut) yang membantu dalam penstabilan vertebra serviks dan daya tarikan membantu mengurangkan gejala-gejala pemerangkapan dan pelampiasan saraf.

Dengan penambahbaikan dalam pengurusan penjagaan asas syarat-syarat yang mengancam nyawa, jangka hayat keseluruhan telah bertambah baik dan ini juga menunjukkan peningkatan dalam bilangan pesakit geriatrik dan umur-berkaitan keadaan ‘ degenerative ‘ seperti Osteoartritis. Osteoartritis dan keadaan ‘ degenerative ‘ tulang belakang sangat kerap dilaporkan dalam kejururawatan penjagaan penduduk. Kerana keadaan perubatan atau pembedahan, pembedahan mahupun ubat-ubatan adalah pengurusan yang sesuai dalam kes mereka. Osteoartritis adalah antara top 5 Kesihatan isu-isu yang memberi kesan penuaan penduduk geriatrik dan yang biasanya melibatkan sendi galas berat badan.

Rawatan dan pengurusan penduduk warga tua bertujuan untuk mengurangkan keradangan diantarai kerosakan sendi untuk mengekalkan kestabilan maksimum dan mobiliti. Manipulasi kiropraktor adalah banyak membantu pesakit-pesakit ini. Terapi senaman yang dilakukan di bawah penyeliaan difinisi membantu dalam menghalang kemerosotan otot dan sendi dan meningkatkan julat pergerakan.

Terapi kiropraktik membantu dalam pengurusan kecederaan pekerjaan atau akibat kemalangan yang kronik dan sekali gus membantu melegakan gejala-gejala sakit dan memperbaiki kualiti hidup. Ia juga menyelamatkan rakyat dari membelanjakan sejumlah wang yang tidak siuman terapi pembedahan atau farmakologi yang hanya menambah kesakitan fizikal dan ekonomi dalam majoriti kes.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *