Tanda-tanda masalah kesihatan Collie umum

Tanda-tanda masalah kesihatan Collie umum

Collies, sama seperti mana-mana lain-lain baka anjing, mempunyai share adil mereka daripada masalah kesihatan. Collies akan keseluruhan anjing yang sihat dan tahan lasak, dan masalah kesihatan collie paling tidak hidup mengancam. Kebanyakan masalah kesihatan, jika didiagnosis dan dirawat awal, boleh diuruskan dengan mudah.

Tanda-tanda masalah kesihatan Collie

Collies yang mengalami masalah kesihatan biasanya menunjukkan tanda-tanda umum penyakit seperti lemah, kekurangan tenaga, tidur berlebihan, salivating dan Kembang-kempis atau sesak nafas. Pemilik juga melaporkan berterusan pacing, kekurangan selera makan, keguguran rambut, rekat, dan perubahan dalam pemakanan. Sesetengah anjing juga menunjukkan perubahan yang halus dalam perangai sebagai tanda penyakit yang lain.

Masalah kesihatan umum

Collies menjadi mangsa kepada kedua-dua masalah kesihatan yang diperolehi dan kongenital. Masalah kesihatan biasa yang menjejaskan anjing jenis ini termasuk hidung collie, Sindrom collie kelabu, displasia hip collie dan collie mata keabnormalan. Collies juga mangsa kepada keadaan-keadaan lain seperti batuk collie dan epilepsi.

Hidung collie dicirikan oleh kekurangan pigmentasi di hidung, bibir, dan kelopak mata, menjadikan kawasan ini lebih sensitif kepada cahaya matahari. Pemilik haiwan kesayangan boleh diguna pakai sun block pada kawasan yang terjejas dan menghadkan anjing pendedahan kepada cahaya matahari. Pilihan lain adalah tattooing kekal di kawasan terbabit agar kawasan-kawasan gelap.

Collies akan juga terdedah kepada penyakit kongenital yang dipanggil Sindrom collie kelabu. Sindrom collie kelabu adalah sejenis penyakit sel stem yang dicirikan oleh anak-anak anjing yang sangat kecil dan sangat lemah dengan berjeragat lebih ringan berbanding pups yang biasa. Collies dengan keadaan ini membangunkan masalah-masalah lain seperti sakit sendi, demam, dan akan mudah terdedah kepada jangkitan kerana penurunan berkala sel darah putih, sel-sel yang bertanggungjawab untuk melindungi badan daripada jangkitan.

Collies juga adalah terdedah kepada displasia hip, satu keadaan yang disifatkan oleh bentuk sendi pinggul tidak normal yang berkembang di sekitar 8 bulan sekitar masa apabila anjing itu mencapai kematangan rangka. Keadaan ini adalah hasil daripada gabungan faktor-faktor, termasuk genetik, pemakanan yang tidak dan kurang bersenam. Collies adalah anjing yang besar, dan ini mungkin salah satu sebab mengapa keadaan ini berlaku sering di baka ini. Keadaan boleh menjadi sangat menyakitkan untuk anjing dan sering menyebabkan perubahan secara tiba-tiba beliau tahap aktiviti.

Walaupun terdapat beberapa masalah kesihatan yang mereka hadapi collie, pemilik haiwan kesayangan boleh membantu memperbaiki kehidupan haiwan kesayangan mereka dengan anjing-anjing mereka yang ditayangkan untuk penyakit-penyakit ini supaya rawatan awal boleh dilakukan. Pemakanan yang betul dan senaman juga akan membantu menghalang tercetusnya penyakit-penyakit berkaitan umur collie. Collies adalah anjing yang tahan lasak dan berdaya tahan, jadi mereka akan cenderung untuk bertindak balas terhadap rawatan yang menggalakkan, terutamanya jika keadaan yang dirawat awal.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *