Tanager Syurga: Burung cemerlang warna-warna yang banyak

Tanager Syurga: Burung cemerlang warna-warna yang banyak

Tanager Paradise (Tangara Chilensis) adalah songbird cemerlang berwarna, bersaiz sederhana yang tinggal dalam hutan Amerika Selatan. Warna-warna cerah dan tujuh menjadikan burung ini menonjol dari mana-mana persekitaran: kepalanya adalah di bawah naungan terang limau hijau, dengan mendalam yang biru ungu payudara dan turquoise pada perutnya. Ekor dan sayap akan biasanya segera dengan berwarna kuning pisang, manakala di belakang scarlet yang kaya. Mantle Tanager itu juga adalah hitam yang tebal, memberi burung ini diasaskan “tujuh warna” di negara-negara di mana ia bermastautin.

Kedua-dua Tanager syurga lelaki dan perempuan adalah hampir tepat sama dalam penampilan, menjadikannya agak sukar untuk mengenal pasti burung dengan seks. Untuk melakukan ini, salah satu mesti memerhatikan tingkah-laku burung: lelaki akan menyanyikan lebih kerap daripada perempuan, dan sudah tentu jika salah seorang daripada mereka meletakkan telur, anda telah mendapati burung betina anda! Apabila ternakan, syurga Tanagers lebih suka untuk mewujudkan sarang mereka tinggi sehingga kanopi hutan, di mana terdapat perlindungan daripada pemangsa dan suasana lembap untuk membantu telur terbentuk dengan sempurna. Tanager syurga yang perempuan akan bertelur dua hingga tiga sekaligus, dan telur ini mempunyai tempoh Inkubator pendek kira-kira 13-14 hari.

Didapati di seluruh Amerika Selatan, Tanager syurga tinggal paling banyak di kawasan sekitar lembangan Amazon, termasuk Peru, Itali, Brazil, dan Columbia. Menariknya, Tanager syurga tidak ditemui di Amazon – hanya di bahagian utara, Selatan dan biasanya dalam kanopi hutan atau di sekitar pinggir yang lembap. Malah, burung ini agak biasa dijumpai di wilayahnya dan kelihatan subur di habitat semulajadi – anggaran tempat di syurga Tanager global pelbagai tahap 4,500,000 km kuasa dua! Atas sebab ini, di dalam IUCN Red senarai spesies terancam, Tanager syurga berada di kedudukan sebagai satu spesies “sedikit bimbang”.

Panjang burung ini berbeza-beza dari 13.5 15 cm, atau 6 hingga 8 inci, dan boleh disimpan sebagai haiwan kesayangan di dalam sangkar yang besar dengan air yang banyak. Kerana habitat semulajadi mereka di Amazon, Tanagers syurga hendaklah diberikan diet segar, buah-buahan tropika dan kacang semasa dalam kurungan, termasuk Rajah, hirisan oren, pisang dan buah per. Di samping itu, sesetengah serangga kecil seperti lalat cacing bijirin, Cricket dan buah-buahan juga boleh disambut oleh burung-burung ini. Dengan penjagaan harian yang betul, Paradise Tanagers membuat haiwan kesayangan yang indah, namun mereka memerlukan banyak perhatian untuk memastikan kesihatan yang stabil. Pembiakan dalam kurungan adalah tidak digalakkan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *