Tamat pengajian pakaian – perindustrian Eropah dan evolusi fesyen

Tamat pengajian pakaian – perindustrian Eropah dan evolusi fesyen

Revolusi industri yang bermula pada abad kelapan belas di England, tetapi ia adalah pertengahan abad Kesembilan belas Bilakah ia merebak ke seluruh Eropah. Pengijazahan banyak pakaian bersama-sama dengan lain-lain barangan fesyen terangsang. Pemasangan kilang kemakmuran yang besar kepada kawasan-kawasan di mana mereka telah dipasang dan orang boleh mengambil barang-barang yang lebih banyak, termasuk pakaian. Kemakmuran masa ini melibatkan kerumitan yang lebih besar dalam berpakaian.
Skirt terus meluaskan, membawa mereka di bawah banyak petticoats pada mulanya dan kemudian sangkar cincin serupa dengan orang-orang zaman dahulu. Sebagai sebahagian belakang rongga yang dimaksudkan itu kononnya feminin menikmati-wanita kelihatan sebuah bot belayar yang sebenar, manakala sebuah bot kecil, pengiring lelaki ini, belayar kembali.

Tetapi dalam masyarakat yang telah berjalan langkah-langkah yang sangat pantas ke arah kemodenan tidak dapat mengekalkan perubahan pakaian lama model tersebut dan mencapai beberapa faktor yang dipersetujui bersama. Pertama, kemajuan dalam perubatan dan lain-lain Sains eksperimen membawa beberapa intelektual yang dimulakan beberapa bantahan terhadap fesyen hari ini, di sebuah gerakan yang dipanggil “Gerakan untuk pakaian rasional” mengambil-berat tentang fesyen unwholesome masa tersebut terutama berhubung dengan corset set dan berfungsi dan cacat dan lapisan pakaian wanita itu tidak perlu penat.
Selain itu, itu ini satu-satu masa apabila kelas bekerja mula menuntut hak-hak mereka, tetapi Anehnya orang yang meminta keadilan, kebebasan dan penyertaan politik, terlupa untuk bertanya yang sama bagi wanita. Sikap ini adalah kemunculan gerakan suffragette yang dianjurkan perjuangan mereka untuk menuntut keuntungan sama bagi wanita dan sebagai elemen bantahan mula untuk menukar pakaian mereka. Akhirnya, rupa Basikal, laluan pejalan kaki yang popular adalah satu lagi elemen yang mempengaruhi pakaian yang telah direka lebih rasional daripada membolehkan wanita menyertai th baru irama kehidupan dan hasilnya mula muncul timidly s tamat pengajian pakaian, tetapi penggunaannya telah dikurangkan kepada dikejar dengan masyarakat.

Abad ke-20

Pada awal abad ini adalah penekanan, hampir karikatur fesyen peringkat sebelumnya. Ia adalah masa yang besar mengejar duniawi dan mengutamakan. Wanita itu adalah ciri-ciri penggunaan apa yang dipanggil “tamat pengajian Kesihatan pakaian corsets”, walaupun kita ragu-ragu bahawa terdapat sesuatu yang sihat dalam sebuah brace, sepertimana badan perlu sekali betul, menolak dada ke depan, pinggul belakang, mewujudkan bayang berbentuk s Khas tempoh. Badan dipenuhi dengan cascades lace dan memakai bulu boas disekitar leher mereka. Walau bagaimanapun, tempoh ini bermula bagi wanita untuk memasuki khusus yang memudahkan penubuhan ke pekerjaan sebagai governesses, Setiausaha dan kerani.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *