Taktik untuk merawat bibir retak di sudut mulut?

Taktik untuk merawat bibir retak di sudut mulut?

Anda mengalami bibir retak di sudut mulut? Jika kudis sejuk menghidupkan whiteish dan bertukar menjadi radang dan crimson dan seolah-olah telah lacerations kecil, sedikit seperti potongan kertas, termasuk pendarahan yang sedikit, maka ini adalah atribut petunjuk dari sudut Cheilitis. Keadaan ini juga dipanggil perleche. Perleche boleh dikenali secara amnya sebagai sudut Cheilitis, Cheilosis, dan Stomatitis. Sudut cheilitis adalah keadaan berterusan yang memberi kesan dan liang-liang halus dan halus kulit di sudut mulut anda. Ia adalah satu keadaan yang sering didiagnosis dengan kudis yang menyakitkan di nook mulut. Sudut cheilitis digesa disebabkan jangkitan bakteria atau kulat, yang multiplies sangat cepat. Ia boleh juga boleh disebabkan oleh jangkitan kulat; Kajian menunjukkan bahawa dalam kebanyakan jangkitan adalah disebabkan oleh ia. Perleche adalah yang disebabkan oleh pertumbuhan tidak normal bakteria yang tulen, yang berlaku di dalam mulut. Ia adalah satu kelemahan yang meluas yang berlaku dalam situasi yang lebih kurang teruk juga dipanggil chapped bibir. Sudut cheilitis boleh menyebabkan pembahagian yang mendalam pada bibir dan mungkin kering mulut, yang mengakibatkan kering bibir chapped.

Stomatitis adalah satu keadaan yang sering diiktiraf oleh bibir retak di sudut mulut. Ia adalah satu keadaan yang kronik yang memberi kesan kulit rapuh dan sensitif pada nook dari mulut anda. Inilah Bala yang kerap daripada itu cili musim terutamanya anda perlu tinggal di persekitaran jejak yang kering. Ia juga mungkin mempunyai kesan ke atas kehidupan sosial anda buruk. Sudut cheilitis tidak perlu menjadi sesuatu yang jarang berlaku. Ia adalah satu penyakit yang meluas yang anda perlu menjaga.

Sudut cheilitis biasanya dikendalikan dengan antikulat hydrocortizole ceams atau 1%. Ia juga boleh dikendalikan dengan rawatan lain. Memang tanpa ragu-ragu salah satu daripada syarat-syarat dermatologic yang paling menyakitkan. Cheilosis adalah umum agak liang-liang dan keadaan kulit yang kering menyebabkan liang-liang dan kulit sekitar mulut. Ia adalah jangkitan bakteria, kulat yang memanifestasikan dirinya dalam sudut mulut.

Bibir yang chapped adalah pencetus utama yang mana sudut Cheilitis yang berlaku pada kanak-kanak. Sudut cheilitis boleh menyebabkan pembahagian yang mendalam pada bibir dan mungkin kering mulut, yang membawa kepada Cucian chapped bibir. Perleche adalah cara lebih menyakitkan daripada kepakaran chapped bibir. Perleche adalah antara orang yang sering mengalami ketidakselesaan merengsa. Perleche mungkin berlaku sebagai reaksi Alergi yang atau pun ubat.

Stomatitis adalah sesuatu yang kebanyakan orang tidak sedar sehingga mereka mula menahan bibir retak di sudut mulut. Sudut cheilitis mungkin merangkumi unsur berlebihan ulser atau Kerak yang boleh membentuk dan kulat mungkin menyebabkan jangkitan. Keadaan ini adalah Bala yang tipikal bagi musim cili terutamanya dalam keadaan di mana anda tinggal dalam persekitaran jejak yang kering. Sudut cheilitis terkenal dengan luka-luka yang menyakitkan yang muncul di kawasan sudut-sudut mulut.

Perleche boleh berkembang jika badan tidak akan menerima jumlah yang mencukupi riboflavin atau besi secara hari demi hari. Cheilitis juga tidak henti-henti disambung dengan diturunkan kuantiti vitamin B, besi dan asid folik yang terkandung di dalam badan. Cheilitis mungkin sama ada jangkitan bakteria atau kulat. Sudut cheilitis mungkin juga boleh disebabkan dengan kebersihan mulut yang lemah atau rokok dan sebaik sahaja sebab keadaan difahami ia adalah sangat penting meningkatkan untuk mengubati cheilitis sudut. Sudut Cheilitis menjadi amat menyakitkan jika ia tidak diuruskan dengan betul dalam tempoh permulaan. Keadaan ini boleh dihentikan dengan menambah makanan yang kaya dengan vitamin B12 di dalam diet harian pesakit. Cheilosis marah orang daripada semua peringkat umur, lebih tua terutamanya individu yang kronik kolam air liur mereka, yang menggalakkan pertumbuhan kulat dan bakteria. Terapi cheilitis sudut bagi keadaan ini akan melibatkan mendapat gigi palsu yang disaizkan semula dan diselaraskan untuk penutupan sebenar menyekat mulut, supaya ada penuh penutupan bibir. Selain itu, sudut cheilitis mungkin disebabkan oleh pesakit rahang pada para pelancong yang sedang ‘overclosed’ oleh edentulousness atau gigi Haus, menyebabkan rahang kembali untuk berehat lebih dekat berbanding jika dentition seluruh/tidak terjejas telah hadir bersama.

Remedi rumah yang mudah untuk perleche biasanya terdiri daripada menggunakan sedikit Jeli petroleum atau unperfumed lip balm, yang digunakan dalam sudut mulut jika pecahan yang terbuka dan tidak pernah scabbed. Menggunakan petroleum sebagai suatu cheilitis sudut rawatan selalunya akan memberi pengurangan serta-merta daripada kesakitan niggling. Untuk mengelakkan situasi ini daripada semakin teruk, individu yang penghidap dengan perleche (cheilosis) patut Jauhkan dari lebih menjilat bibir mereka dan menangani diet mereka. Diburukkan manakala Stomatitis adalah disebabkan oleh suatu overgrowth yis, kerengsaan pada sudut-sudut yang retak mulut adalah biasa lagi oleh jangkitan bakteria. Pada cheilitis yang sangat teruk, sudut boleh menyebabkan pendarahan apabila mulut dibuka dan Kerak atau ulser mungkin membentuk.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *