Tajuk pengurusan kekayaan yang dinamik: Franc jatuh 3 minggu rendah berbanding dolar; Hildebrand akan kekal

Tajuk pengurusan kekayaan yang dinamik: Franc jatuh 3 minggu rendah berbanding dolar; Hildebrand akan kekal

Jan. 5 (Bloomberg) — Swiss franc jatuh ke paras terendah tiga minggu berbanding dolar sebagai Philipp Hildebrand berkata beliau akan kekal sebagai Presiden bank pusat dan bahawa dia tidak menyalahgunakan kedudukan beliau selepas isterinya dua matawang yang didagangkan pada bulan Ogos.
“Saya bertindak bukan sahaja mengikut peraturan-peraturan, tetapi juga dengan cara yang sesuai,” Hildebrand hari ini berkata pada sidang akhbar di Zurich. Kashya Hildebrand menghabiskan 400,000 Franc untuk membeli $504,000 pada 15 Ogos, tiga minggu sebelum SNB yang dihadkan dalam mata wang Euro 1.20, menurut laporan oleh PricewaterhouseCoopers LLP yang dilancarkan semalam oleh bank negara.
“Hildebrand telah jelas dinyatakan untuk melawan tuduhan-tuduhan ini tooth dan nail tetapi lawannya adalah tidak mungkin untuk membiarkan slaid yang satu ini,” kata Elizabeth Gregory, strategi pasaran yang pada Swissquote SA Bank di Geneva. “Ada mungkin akan lebih banyak tekanan bagi beliau untuk meletakkan jawatan, tetapi untuk franc, kesan harus dihadkan. Kebanyakan pemerhati akan bersetuju bahawa aras euro telah di dalam jadual manfaat negara supaya ia tidak boleh dipertikaikan.”
Franc yang jatuh 1.1 peratus kepada 95.21 centimes satu dolar pada jam 4:12:00 London masa, selepas jatuh ke centimes 95.29 sebelum sidang akhbar bermula, paling lemah sejak 15 Dis.. Mata Wang adalah sedikit ditukar pada 1.2183 satu euro setelah menurun kepada 1.2199, terendah sejak 29 Dis..
Transaksi ‘Sensitif’
Perdagangan 15 Ogos, yang Kashya Hildebrand dijalankan tanpa pengetahuan suaminya, digambarkan sebagai “sensitif” oleh penyiasat itu. Kuar PricewaterhouseCoopers ditauliahkan oleh Majlis Bank SNB, badan penyeliaan bank negara, yang membuat kenyataan pada 23 Dis., exonerating Hildebrand dan keluarganya.
“Saya tidak mengetahui apa-apa pelanggaran undang-undang. Tetapi saya faham bahawa orang ramai mempunyai beberapa soalan,”Hildebrand berkata pada sidang media hari ini. Beliau menyertai bank negara pada 2003, menjadi yang termuda pernah pembuat dasar, dan mengambil alih sebagai Presiden pada bulan Januari 2010.
Bank Sarasin & Cie. AG, di Basel, Switzerland-berdasarkan bank persendirian, berkata dalam satu kenyataan Jan. 3 ia memecat pekerja yang disampaikan data Hildebrand dalam perdagangan Mata Wang keluarga kepada Christoph Blocher, Naib Presiden Parti Rakyat Swiss. Blocher tahun menyeru Hildebrand meletak jawatan selepas Urusniaga matawang SNB yang membawa kepada kehilangan rekod.
Mata Wang di Switzerland lemah terhadap 11 daripada rakan-rakan utama dalam 16 hari, kehilangan yang paling menentang Taiwan dalam dolar, US dollar dan peso Mexico. Franc tersebut akan jatuh kepada 98 centimes satu dolar menjelang akhir tahun, menurut kaji selidik Bloomberg.
Swiss Persekutuan kesatuan sekerja, organisasi payung yang terbesar di negara ini bagi Kesatuan buruh, hari ini berkata bank pusat perlu menyesuaikan franc di siling untuk 1,40 setiap euro untuk memerangi “kemelesetan memuncak.”
Ekonomi Swiss mungkin gagal berkembang pada tahun ini, dengan kadar pengangguran 3.5 peratus purata dan harga pengguna menolak 0.4 peratus untuk Tahunan, Kumpulan berasaskan Bern yang berkata dalam satu kenyataan di laman webnya.
Yang kata “sebab unjuran ini adalah amat overvalued franc, pembangunan ekonomi global menjadi lebih buruk dan waning kuasa membeli di rumah”, Kumpulan itu.
–With bantuan dari Kristine Aquino di Singapura dan Simone Meier di Zurich. Editor: Nicholas Reynolds, Matthew Brown
Untuk menghubungi para pemberita cerita ini: David Goodman di London; Klaus Wille di Zurich pada

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *