Tajuk: Manfaat ekstrak daun zaitun – senarai berkembang

Tajuk: Manfaat ekstrak daun zaitun – senarai berkembang

Senarai manfaat ekstrak daun zaitun sudah agak luas, tetapi kerana kita mendapat pemahaman yang lebih banyak daripada apa badan manusia keperluan kita untuk maju, kita akan dapat melihat dengan lebih jelas, apa daun ini mudah, kelabu-hijau boleh lakukan untuk kami.

Untuk beberapa lama, daun-daun pokok zaitun Mediterranean (Olea europaea) telah digunakan sebagai tonik Kesihatan; dan sebagai rawatan untuk demam, batuk, selsema dan jangkitan. Ekstrak daun zaitun kehilangan populariti dengan penemuan penisilin oleh Alexander Fleming (pada tahun 1928) dan sejak itu, kami telah melihat kepada pernah-meningkatkan-kekuatan antibiotik untuk mengubati penyakit bakteria kami.

Malangnya, antibiotik tidak jawapan lengkap. Miskin penggunaan dadah sintetik ini membawa kepada penubuhan pepijat Super. Jadi, sekali lagi kita melihat kepada alam semulajadi, untuk mendapatkan jawapan, dan mendapati bahawa ekstrak daun zaitun boleh memberikan lebih daripada apa yang kita perlukan.

Terdapat tiada cure-all. Sepanjang pengetahuan saya, tiada kompaun keajaiban wujud yang akan membunuh setiap bakteria, virus, yis atau kulat yang boleh menjejaskan kita.

Walau bagaimanapun, kami telah mempertingkatkan keupayaan kami untuk menuai bahan-bahan penyembuhan dalam daun zaitun; dan produk daun zaitun berkualiti yang boleh membunuh (atau menghadkan penyebaran) banyak patogen yang kita terdedah kepada yang besar. Ini yang paling biasa dikenali manfaat daun zaitun cabutan, dan ia mungkin sebab utama mengapa kebanyakan orang mengambil.

Senarai manfaat

Kajian saintifik menunjukkan bahawa ekstrak daun zaitun mempunyai kebolehan yang berikut:

Ia adalah yang kuat antimikrob, bermaksud bahawa ia boleh memusnahkan, atau menghalang, pelbagai jenis virus, bakteria, parasit dan yis (kulat). Ini bermakna bagi anda, apakah masa yang kurang menjadi sakit dan kurang keterukan penyakit. Ia boleh membantu untuk mencegah penyakit daripada mengambil pegangan dalam badan anda, dan ia boleh mengurangkan kesan patogen atau kuman yang telah mula mencipta penyakit anda. Ini adalah tidak terhad kepada satu bentuk penyepaduan, seperti bakteria, mahupun untuk satu organisma tertentu. Ia telah ditunjukkan untuk mempengaruhi pelbagai mereka.

Beberapa contoh mikrob yang dibunuh atau menghalang oleh ekstrak daun zaitun: bakteria: Staphylococcus aureus (emas staph); Streptococcus dan Escherichia coli. Virus: Norovirus dan Rotovirus (virus gastroenteritis); HIV (Aids). Yis Jangkitan: Candidiasis (thrush) dan Tinea Pedis (kulat).

Menyokong dan meningkatkan sistem imun. Kita semua memerlukan sistem imun yang sihat untuk menangani banjir microscopic elemen toksik yang kita ambil setiap hari, dalam air kita, makanan kita dan air kita. Ekstrak daun zaitun mengambil sebahagian daripada beban dari sistem imun kita, dengan melakukan kerja-kerja untuknya. Tidak seperti antibiotik, ia juga menyokong pertumbuhan bakteria ‘mesra’ di dalam tubuh, seterusnya membantu mengekalkan sistem biologi keseluruhan baki.

Ia adalah salah satu antioksidan terbaik yang tersedia. Borang radikal bebas dalam badan kita disebabkan banyak faktor seperti tekanan, pencemaran radiasi dan toksin, jadi kita perlukan antioksidan dalam diet kita untuk membantu meneutralkan mereka. Tanpa antioksidan, radikal bebas akan menyebabkan kerosakan kepada organ-organ, salur darah, kulit dan tisu-tisu lain dalam badan.

Antioksidan yang berbeza sasaran berbeza radikal bebas, yang adalah mengapa ekstrak daun zaitun adalah begitu baik. Ia mengandungi gabungan sebatian antioksidan dikenali sekurang-kurangnya 12, memberikan keupayaan untuk mempengaruhi pelbagai jenis radikal. ORAC ujian telah menunjukkan ekstrak daun zaitun sehingga 5 kali sebagai berkesan sebagai vitamin C; dan jauh melebihi prestasi super-nutrients seperti jus goji, teh hijau dan ekstrak biji anggur.

Ia membantu mengekalkan kesihatan kardiovaskular yang baik. Arteri narrowed atau disekat adalah berita buruk bagi anda. Mereka akan meningkatkan tekanan darah anda, dan membuat jantung anda bekerja lebih keras, untuk mengepam darah ke seluruh badan. Jika saluran darah yang membekalkan jantung (arteri koronari) constricted atau disekat, maka otot jantung mula mati. Daun zaitun cabutan membantu menjaga saluran darah yang lebih jelas kerana keupayaannya untuk mengurangkan kolesterol, darah nipis, dan mengendurkan otot pada dinding salur darah.

Ia mengurangkan keradangan. Ia adalah sangat berguna berkaitan dengan keradangan kronik, yang pada dasarnya berterusan kitaran pemusnahan tisu dan pembaikan. Keradangan kronik adalah berkaitan dengan syarat-syarat yang serius seperti artritis reumatoid, kanser dan strok.

Daripada faedah-faedah utama yang lima ini terdapat pelbagai jenis lain, antaranya:

Peningkatan tenaga
Lebih baik tidur yang berkualiti
Penyelenggaraan kulit kelihatan lebih muda
Peringkat diturunkan trigliserida dan LDL kolesterol (buruk)
Gula dalam darah yang diturunkan
Mungkin kehilangan berat badan yang berlebihan
Manfaat bagi sesetengah kanser
Rawatan gout
Penambahbaikan yang boleh didapati daripada asma
Penyingkiran toksin dan logam berat
Tekanan darah diturunkan
Kurang pergantungan pada dadah sintetik yang mempunyai kesan sampingan.
Metabolisme yang lebih baik

Saintis telah mengkaji daun zaitun dan telah dapat mengenal pasti dan mengasingkan lebih seratus pelbagai fitokimia (kimia tumbuhan yang bermanfaat). Oleuropein dan hydroxytyrosol telah ditandakan sebagai dua komponen yang paling aktif dalam daun zaitun, tetapi bagaimana bahan kimia ini dua kerja sinergi antara satu sama lain, dan dengan semua komponen lain belum difahami sepenuhnya lagi. Para saintis kini percaya bahawa tindakan sinergi Kumpulan bahan kimia, yang berlaku secara semula jadi bersama-sama ini, adalah lebih penting daripada mana-mana salah satu bahan kimia sendiri.

Ia adalah penting untuk diingat bahawa pengetahuan kami sentiasa berkembang, dan kerana itulah senarai manfaat berkembang. Telah ada banyak saintifik, in vitro dan in vivo, kajian yang dilakukan ke atas daun zaitun cabutan, terutamanya ke atas empat puluh tahun yang lalu, tetapi terdapat hanya segelintir manusia ujian (mungkin disebabkan oleh kos yang terlibat).

Sokongan terbesar bagi daun zaitun ekstrak faedah-faedah yang disenaraikan di atas datang dari testimoni, dan maklum balas yang positif ini bukanlah bukti saintifik, menggalakkan bilangan orang-orang yang melaporkan keputusan yang menggalakkan.

(C) Copyright Angela Lamb Hakcipta Terpelihara seluruh dunia

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *