Tahu tentang khasiat rempah yang biasa

Tahu tentang khasiat rempah yang biasa

Perkataan ‘Rempah ratus’, perlu ada pendahuluan, mengaitkan sesuatu yang lain kepada kebiasaan dalam kalangan semua manusia masyarakat, terutamanya di kalangan orang-orang aneh makanan. Rempah adalah sebahagian daripada kegunaan harian manusia. Dalam pengetahuan orang awam, rempah-ratus adalah bahan-bahan yang digunakan dalam penyediaan makanan untuk meningkatkan rasa. Malah, bahagian-bahagian aromatik pokok-pokok yang menambah aroma, rasa dan warna kepada makanan yang mempunyai banyak manfaat kesihatan. Terdapat pelbagai jenis rempah. Sesetengah rempah-ratus yang biasanya digunakan adalah kayu manis ulas, pala, lada, Halia, bawang putih, kunyit, Jintan hitam, fenugreek, buah pelaga, sekarang, poppy, vanilla, cassia, saffron, dan lain-lain.

Rempah boleh didapati dari bahagian tumbuh-tumbuhan yang berbeza. Rempah adalah buah-buahan kering Andainya atau beri atau benih tumbuhan. Rempah ada juga dari akar, rhizomes, kulit, arils tunas bunga, stigmas, resin, dan sebagainya. Tidak seperti bahan-bahan makanan yang lain, rempah sering ditambah dalam kuantiti yang minit semasa menyediakan hidangan. Minyak penting yang wujud dalam sel-sel bahagian tumbuhan ini adalah bertanggungjawab untuk menambahkan rasa, aroma dan warna makanan. Rempah setiap mempunyai minyak pati sendiri, yang mempunyai sebatian kimia yang berbeza dalam perkadaran yang berbeza. Rempah boleh menjalankan fungsi mereka dengan melepaskan minyak pati, yang rempah perlu dihancurkan dan kemudiannya digunakan. Kerana minyak ini tidak menentu, mereka cenderung untuk merebak dalam hidangan sebaik sahaja mereka akan dihancurkan dan ditambah.

Manfaat kesihatan
Selain meningkatkan rasa makanan, rempah juga didapati mempunyai banyak manfaat perubatan. Keupayaan mereka untuk membunuh bakteria yang memudaratkan dibuat mereka popular untuk mengubati dan merawat pelbagai masalah kesihatan. Rempah-ratus yang biasanya tersedia digunakan untuk ciri-ciri perubatan mereka terdapat: bawang putih, Halia, kulit kayu manis, lada cayenne, kunyit, jintan putih, ulas, buah pelaga, dan lain-lain. Ini akan digunakan dalam setiap rumah, hampir secara tetap. Mereka didapati memberi banyak manfaat kesihatan. Mari kita Bincangkan secara ringkas mengenai pelbagai faedah kesihatan, disediakan oleh beberapa rempah ini.

Bawang putih
Bawang putih adalah salah satu rempah-ratus yang banyak mempunyai manfaat kesihatan yang maksimum. Ianya kegemaran individu-individu yang berjuang untuk mengawal berat badan. Ia didapati mempunyai pelbagai sifat perubatan, seperti, anti-kulat, antivirus dan anti-bakteria. Ia digunakan sebagai sebahagian daripada rawatan untuk kanser (terutama kanser kolon), penyakit jantung (kerana ia menghalang kaunseling darah). Bahan kimia phyto hadir dengan bawang putih, dikenali sebagai Allicin, membantu dalam mengurangkan kolesterol, insulin dan triglycerides. Selain itu, ia juga merupakan sumber yang kaya dengan Vitamin C, Vitamin B6, Magnesium dan Selenium.

Halia
Halia dikenali untuk menyediakan ubat-ubatan untuk masalah penghadaman seperti, loya, kembung, dan lain-lain masalah usus gastro. Halia didapati kaya dengan sumber serat, vitamin E, besi dan Magnesium. Ia juga didapati mempunyai antioksidan dan anti radang, yang amat penting dalam meningkatkan sistem imuniti. Selain itu, mereka akan relievers semulajadi bagi sejuk dan selsema.

Cayenne pepper
Rempah ini mengandungi enzim yang dipanggil, Capsaicin, yang didapati anti-radang dalam alam semula jadi. Sifatnya yang antioksidan yang membantu dalam pemecahan sel-sel lemak, sekali gus mengurangkan berat badan. Ia juga bertindak sebagai penawar untuk artritis, kerana sakit yang melegakan hartanah. Ia juga didapati meningkatkan sistem imun, mencegah penyakit jantung dan ulser perut.

Kulit kayu manis
Kayu manis dikenali untuk mengurangkan tekanan darah, kolesterol dan gula. Ia digunakan terutamanya untuk merawat kencing manis jenis 2. Ianya semulajadi aphrodisiac untuk lelaki. Ia adalah sumber yang tinggi Iron. Manfaat utama daripada kayu manis adalah pencegahan penipisan darah, kaunseling dalam darah, percambahan sel-sel kanser. Ia telah mendapat sifat-sifat anti-bakteria, anti-kaunseling dan anti-radang.

Jintan putih
Jintan putih adalah salah satu sumber terbaik untuk besi antara semua rempah lain. Ia adalah ubat yang terbaik untuk kebanyakan masalah perut yang teruk. Ia membantu dalam penghadaman yang mudah kerana ia memudahkan pecahan molekul makanan yang mudah.

Ulas
Kehadiran Eugenol, membuat ulas Anestetik yang anti-bakteria, anti-radang dan ringan. Ia telah mendapat sifat antiseptik dan oleh itu digunakan dalam mulut washes untuk memusnahkan bakteria dalam mulut. Ia juga memudahkan penghadaman yang mudah.

Buah pelaga
Ia bertindak sebagai agen detoxifying dan menjalankan pembersihan buah pinggang. Ia adalah berguna dalam mengubati masalah senak dan kembung.

Kunyit
Kunyit dikenali sebagai ubat-ubatan yang universal, kerana ianya berguna dalam merawat hampir semua masalah kesihatan biasa yang berlaku. Sekarang kompaun kimia dalam kunyit, Curcumin yang dipanggil anti-radang secara semulajadi dan digunakan untuk mengubati radang sendi, luka kecil dan juga untuk mencegah kanser. Ia adalah sumber yang kaya dengan antioksidan.

Dengan sengaja atau tidak, kita mengambil rempah ratus sebagai sebahagian daripada diet harian kita. Walaupun mereka akan digunakan untuk mempertingkatkan rasa makanan, mereka mempunyai manfaat kesihatan mereka sendiri. Rempah adalah penting yang bagi manfaat perubatan yang mereka berikan, kerana tidak semua yang rasa baik sihat. Oleh itu, penggunaan rempah yang cekap membantu mencegah komplikasi utama yang berkaitan dengan kesihatan.

Maklumat ini belum dinilai oleh Pentadbiran ubat dan makanan dan untuk tujuan pendidikan sahaja. Maklumat ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *