Tahu tentang kesan berbahaya kokain ke atas janin yang belum lahir

Tahu tentang kesan berbahaya kokain ke atas janin yang belum lahir

Kokain dianggap sebagai salah satu ubat-ubatan terlarang yang paling berbahaya dari penyalahgunaan seluruh dunia. Menurut NSDUH (tinjauan Kebangsaan yang diadakan pada kegunaan dadah dan Kesihatan) tahun 2009, Terdapat kira-kira 1.6 juta pengguna kokain di Amerika. Kokain ‘Retak’ adalah lebih kuat dan berkuasa bentuk kokain. Ia meningkatkan kesan dadah ke atas pengguna dan jauh lebih berbahaya daripada penyalahgunaan kokain yang tetap. Semakin ramai rakyat akan semakin ketagih kokain retak kerana sifatnya yang sangat ketagihan. Orang-orang sekitar 94,000 dimulakan kokain retak pada 2009.

Retak melepaskan bahan kimia yang dipanggil dopamine daripada otak ke dalam badan menyebabkan penagih mengalami ledakan keghairahan. Retak mempunyai ketagihan psikologi besar yang berpotensi, sesetengah ibu-ibu yang mengandung terus menyalahgunakan retak sepanjang kehamilan mereka.

Bayi yang dilahirkan kepada ibu-ibu yang didera kokain retak dijangka mengalami kerosakan teruk, tak boleh balik, termasuk mengurangkan kecerdasan dan kemahiran sosial. Walaupun ramai orang berpendapat bahawa ia adalah keterlaluan yang kasar, beberapa kajian kini mendapati bahawa pendedahan kepada kokain semasa janin boleh membawa kepada defisit halus, lagi penting, sesetengah kanak-kanak.

Apabila seorang wanita hamil menyalahgunakan retak, ia cepat memasuki aliran darah beliau dan bergegas ke semua bahagian termasuk untuk bayi beliau membangunkan badan beliau. Oleh itu, penyalahgunaan retak oleh ibu semasa mengandung mendedahkan bayi kepada toksin yang berbahaya. Mothers menyalahgunakan retak, semasa mengandung akan meletakkan kanak-kanak yang belum lahir mereka dalam bahaya yang dahsyat. Kesan retak kokain tadi mula difahami, terutamanya pada janin belum lahir. Antara kesan-kesan berbahaya yang berkaitan dengan kokain retak pada janin tidak termasuk:

Ancaman pada janin/kuman
Penyalahgunaan kokain retak oleh mengharapkan ibu semasa hamil boleh menjejaskan kedua-dua wanita hamil dan bayi belum lahir. Ia boleh meningkatkan risiko keguguran semasa bulan-bulan awal kehamilan. Ia boleh membawa kepada pertumbuhan janin yang miskin, berat lahir yang rendah, meningkatkan risiko kecacatan lahir, malformasi fizikal, risiko kerosakan strok dan jantung semasa pembangunan.

Birthweight rendah
Sepanjang bulan kemudian kehamilan, penyalahgunaan kokain retak boleh mencetuskan preterm buruh (buruh yang berlaku sebelum 37 minggu kehamilan). Retak ialah bahan perangsang kuat dari sistem saraf pusat. Ia menyekat selera makan ibu yang menghalang pertumbuhan janin. Retak kokain yang terdedah bayi akan lebih cenderung untuk dilahirkan dengan birthweight rendah (kurang daripada 5.5 lb/2.5 kg) berbanding bayi yang unexposed. Berbanding bayi normal berat, bayi rendah birthweight adalah 20 kali lebih cenderung untuk mati dalam bulan pertama mereka.

Meningkatkan kehidupan lama bermasalah
Kokain terdedah muka bayi meningkatkan risiko sepanjang hayat Kurang Upaya seperti kecacatan mental dan Celebral Palsi (kekurangan oksigen ke otak). Para saintis kini mencari bahawa pendedahan kepada retak semasa janin boleh membawa kepada defisit dalam beberapa aspek prestasi kognitif, perhatian kepada tugasan dan pemprosesan maklumat.

Ketua-Ketua kecil membawa kepada otak yang kecil
Banyak kajian menunjukkan bahawa bayi retak yang terdedah lebih terdedah kepada kecacatan kelahiran. Kokain melambatkan pertumbuhan janin dan bayi yang terdedah cenderung untuk dilahirkan dengan kepala yang lebih kecil berbanding dengan orang-orang yang unexposed. Ia juga mengakibatkan pengurangan panjang janin dan ubah bentuk di jantung dan paru-paru.

Kecacatan jantung
Banyak kajian telah menyatakan bahawa bayi yang terdedah kepada retak adalah meningkatkan risiko kecacatan lahir, termasuk jantung deformalities. Retak ini menyebabkan seorang bayi yang belum lahir strok atau serangan jantung. Penyalahgunaan kokain oleh ibu-ibu semasa mengandung dikaitkan dengan kecacatan dalam pembangunan hati kedua-dua sebelum dan selepas kelahiran.

Kerosakan otak Irriversible
Kerosakan paling teruk di kokain janin adalah kesan pada otak. Ia menyebabkan otak kedua-dua ibu dan janin mengalami lonjakan tipikal dopamine. Oleh kerana otak janin masih dalam proses pembangunan, ini boleh menyebabkan ketagihan psikologi yang serius, gangguan defisit perhatian, kekurangan kebolehan kognitif dan masalah pembangunan. Retak di kesan pada janin mengakibatkan sawan atau Celebral Palsi.

Wanita hamil perlu menjalani kehidupan yang sihat kerana kehidupan yang baru akan bergantung kepada beliau. Dia perlu mengambil banyak makanan yang menyuburkan dan banyak rehat. Ianya juga penting bagi beliau untuk mengelakkan apa-apa yang mungkin memudaratkan isteri atau anaknya. Oleh itu, ibu yang mengandung hendaklah mengecualikan diri daripada menggunakan retak yang boleh menjadi toksik kepada bayi.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *