Tahu kesihatan anda: Mengambil imbasan Vq

Tahu kesihatan anda: Mengambil imbasan Vq

Dengan faktor alam sekitar kita berhadapan dengan setiap hari dan bilangan tabiat tidak sihat yang kita ikuti, Terdapat tiada jaminan yang badan kita masih dalam keadaan yang optimum. Jadi, adalah lebih baik kita mengambil langkah berjaga-jaga setiap yang perlu dan menimbangkan mempunyai Tahunan peperiksaan fizikal menyeluruh untuk mendapatkan beberapa wawasan ke dalam bagaimana badan anda lakukan. Jika anda bimbang tentang kesejahteraan anda, anda boleh mengambil ujian fizikal biasa dan tambah imbasan VQ dalam senarai.

Sebaliknya dikenali sebagai Imbasan paru-paru pengudaraan/perfusion, imbasan VQ adalah satu prosedur yang melibatkan penggunaan dua isotop perubatan untuk memeriksa aliran udara (pengudaraan) dan darah (perfusion) di dalam organ sasaran. Ini boleh menjadi satu ujian diagnostik bagi sebarang penyakit paru-paru dan ia boleh dibandingkan dengan x-ray dada untuk mendapatkan gambar penuh paru-paru dan keadaan semasa. Perkara yang baik tentang ujian ini adalah bahawa ia tidak memerlukan seseorang untuk berpuasa atau menjalani persediaan apa-apa upacara sebelum prosedur. Kelemahan adalah bahawa ia agak tidak selesa. Sesiapa yang merancang untuk menjalani prosedur ini mesti bercakap dengan kesihatan profesional pertama untuk mendapatkan akaun yang lengkap blow-by-blow apa yang mereka harapkan.

Untuk memberikan anda satu wawasan yang ringkas, albumin radioaktif yang akan diperkenalkan kepada badan melalui IV garisan ujian perfusion dan ini akan menjadi seperti menyakitkan sebagai pengekstrakan darah yang. Selepas itu, anda akan diminta untuk berbaring di atas meja dan menunggu proses pengimbasan. Bahagian pengudaraan adalah satu yang agak lebih menakutkan kerana anda akan diminta untuk tinggal di sebuah kawasan kecil yang terhad ketika imbasan tersebut. Selain itu, anda juga akan diminta untuk menyedut bahan radioaktif melalui topeng dan ia akan dipakai pada setiap masa semasa imbasan kedua perlu radionuklid gas yang mengalir melalui paru-paru. Semua dalam semua, ia akan mengambil masa satu jam untuk mencapai dan keputusan boleh diambil sehari selepas.

Anda boleh menjangkakan satu daripada empat keputusan dari ujian (antara Normal, kebarangkalian rendah, kebarangkalian pertengahan dan kebarangkalian yang tinggi) dan mereka boleh menandakan masalah, mungkin occlusions airways pulmonari dan arteri, yang boleh mewakili CAD, radang paru-paru, Pusat atau darah beku.

Sentiasa ada soalan itu risiko kesihatan apabila terdedah kepada bahan radioaktif. Tetapi untuk imbasan VQ, ia adalah sangat rendah. Tidak ada sebarang laporan penyelewengan mengenai perkara itu. Reaksi alahan terhadap isotop yang digunakan adalah sangat jarang berlaku. Selain itu, jumlah diperkenalkan kepada badan adalah tidak cukup untuk membahayakan kesihatan. Mereka biasanya mempunyai jangka hayat yang pendek. Dengan mencukupi penghidratan dan pengudaraan, pewarna radioaktif dilupuskan dari badan dengan cepat tanpa sebarang kesan sampingan.

Tidak dinasihatkan bagi wanita hamil, walaupun ia mungkin menjejaskan janin membangun. Orang-orang yang lactating digalakkan dari penyusuan susu ibu selama 24-72 jam, kerana ia mungkin mengambil masa seminggu sebelum pewarna radioaktif yang akan diserap sepenuhnya daripada sistem. Ia adalah sangat penting bahawa anda berunding dengan doktor terlebih dahulu sebelum anda mengambil ujian ini sehingga ia boleh diselia dengan betul.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *