Tahu anda barangan kaca makmal: Satu Manual bikar kaca, tiub ujian dan Flasks

Tahu anda barangan kaca makmal: Satu Manual bikar kaca, tiub ujian dan Flasks

Tidak boleh diketepikan dalam makmal biologi dan kimia, barangan kaca makmal biasanya dihasilkan daripada kaca tahan haba tetapi kini dihasilkan dalam plastik dan kaca bersalut plastik. Plastik ware kurang sangat berharga, kurang terdedah kepada kerosakan, dan menghidangkan banyak fungsi di makmal. Kaca bersalut plastik digunakan bagi bahan kimia sedia yang ada bahaya jika barangan kaca yang pecah. Lapisan plastik akan mengekalkan bahan kimia itu sehingga ia boleh dijual dengan cara yang betul. Kaca yang disukai Walau bagaimanapun untuk beberapa kegunaan kerana ketelusan, rintangan haba, dan kestabilan kimia.

Yang biasanya digunakan kaca adalah jelas, kaca borosilicate, juga diiktiraf sebagai Pyrex, yang boleh berdiri dengan tekanan dan kebimbangan Pemanas. Kaca berwarna coklat atau permulaan kuning jingga digunakan untuk menahan kandungan yang dilindungi daripada kepelbagaian ultraviolet dan infra merah sederhana dan terdapat bekas barangan kaca.

Tidak membuat perbezaan apa barangan kaca makmal bahan dibangunkan dari, nama-nama jenis barangan kaca yang berbeza terus menjadi tetap dan adalah kebanyakannya berdasarkan bentuk, kuantiti, dan sepatutnya digunakan.

Flasks

Makmal flasks disifatkan oleh bentuk mereka, dengan asas yang lebih besar dan mengecilkan leher yang terbuka. Flasks memenuhi pelbagai tujuan dari cecair yang terkumpul untuk Pemanas campuran. Mereka berbeza dari segi saiz dan bentuk, ada mendapatkan dua leher. Mereka juga dibangunkan dalam sama-sama plastik dan kaca.

Flasks Erlenmeyer, juga diiktiraf sebagai conical flasks, adalah jenis yang paling biasa makmal flask. 1 telah mula dipakai oleh ahli kimia Jerman Emil Erlenmeyer, mereka adalah rata dipercayai dan dibentuk seperti kon dengan leher yang tunggal.

Dalam flask Buchner adalah hanya untuk Erlenmeyer flask dengan tiub minimum memanjangkan mendatar dari leher. Bahagian aspek khusus dibangunkan untuk ketat sesuai hos serba boleh. Flasks ini direka kaca tebal untuk menghadapi peningkatan tekanan kerana mereka kerap digunakan untuk mewujudkan vakum.

Isipadu flasks akan flasks persis yang bertujuan untuk mengukur tepat cecair. Ukuran metrik ditandakan pada flask tersebut. Flask ini mempunyai PIR atau bentuk sedikit bulbous dengan leher yang sangat panjang nipis.

Florence, atau sfera-bawah flasks akan kerap sfera dengan individu atau leher yang lebih panjang. Terdapat beberapa flasks Florence flat-bottomed yang boleh duduk kekurangan menjadi disokong. Ini dihasilkan daripada kaca borosilicate kerana mereka memilih untuk mendidih lebih daripada perakam Bunsen dan perlu tahan kehangatan.

Tabung kimia dibangunkan untuk penyulingan. Ia mempunyai satu pangkalan data dan kurus yang agak panjang tapering leher yang faktor ke bawah. Cecair dipanaskan di dalam asas dan pemeluwapan kemudian bergerak ke bawah leher ke bekas yang pelbagai.

Bikar

Kaca bikar makmal pelbagai guna kontena yang dilaksanakan untuk mencampurkan dan pemanasan cecair adalah. Mereka mempunyai satu bentuk silinder dengan lalukan bibir yang dibangunkan untuk mencurah. Bikar adalah flat-bottomed dan tiba di pilihan pengukuran, dari satu mililiter individu untuk bikar plastik sepuluh-liter yang agak besar. Walaupun biasanya direka borosilicate kaca, plastik dan stainless bikar logam juga dicipta. Desertakan yang berbeza dari flask satu dalam bentuk lurus-muka mereka. Kebanyakan bikar akan lulus, ditandakan dengan metrik model untuk mengukur. Mereka dipilih untuk pelbagai sebab yang besar sehingga Pemanas.

Dikurangkan jenis bikar berbeza daripada bikar jenis tinggi dengan nisbah ketinggian kepada diameter. Minimum-semacam mempunyai kira-kira satu nisbah one.four manakala borang yang tinggi adalah lebih dekat 2. Bikar rata mempunyai diameter lebih besar daripada puncak dan digunakan disejat cecair.

Botol

Dibangunkan mempunyai cecair untuk menyimpan, botol yang datang dalam pelbagai komponen, ukuran dan bentuk yang luas. Beberapa dibangunkan dengan mulut flaring untuk menampung sebuah kaca penyumbat. Lain-lain mempunyai skru pada topi plastik. Botol muncul dalam kaca yang jelas atau permulaan kuning jingga kaca untuk cecair sensitif yang ringan. Mereka mungkin berbentuk balang dengan mulut yang luas, berbentuk jag dengan satu bulatan ibu jari yang padat untuk dilindungi induk, atau mempunyai tempat yang persegi.

Saluran

Saluran akan terbalik kon dengan lurus panjang sejengkal. Mereka akan digunakan untuk mencurah tumpahan-benar-benar percuma dari bekas individu untuk sesetengah yang lain. Mereka biasanya tidak perlu perlu tahan haba.

Burettes

Burettes kaca akan benar-benar dilanjutkan tiub bekas yang membentuk item barangan kaca yang digunakan untuk mengukur tepat cecair. Mereka dipenuhi dari atas dan kosong daripada bahagian bawah. Stopcock yang terletak di sekitar bahagian bawah untuk aliran cecair akibat burette itu. Mereka akan dibuat untuk ketepatan yang serius dan boleh digunakan untuk menyemak pengukuran pada barangan kaca makmal lain. Burettes biasanya muncul dengan menyokong untuk memegang mereka dalam kedudukan apabila mengukur dan pengeluaran cecair yang berlaku.

Ujian tiub

Tiub peperiksaan adalah barangan kaca bulat-dipercayai, selenium meluas dipilih dalam makmal untuk memegang atau menggabungkan sedikit jumlah kandungan. Mereka boleh stoppered dengan cork atau getah, dan rak tertentu dihasilkan untuk mengekalkan sekumpulan tiub peperiksaan. Tiub ujian rutin digunakan untuk organisma tradisi dalam biologi, dan rak Khas tahan ini hampir mendatar bagi permukaan sederhana tradisi yang maksimum.

Ujian tiub menghidangkan pelbagai fungsi dari storan sementara di makmal untuk pasu bunga di luar makmal. Mereka akan dimasukkan ke dalam penggunaan oleh biologi profesional berkaitan Kesihatan, botani, juruteknik Forensik, dan sahaja merangkumi semua perkara dari dapur rempah untuk manik.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *