Tahi bayi – sembelit baru lahir

Tahi bayi – sembelit baru lahir

Bayi comel, tetapi mereka juga terdedah kepada penyakit bayi yang boleh menjejaskan kesihatan mereka dalam jangka panjang. Ianya tidak cukup bahawa ibu bapa memberi makanan itu betul-betul, membersihkan mereka baik atau memberi penjagaan yang mencukupi yang disebabkan oleh mereka. Ibu bapa perlu juga mengambil perhatian terhadap sisa tubuh mereka khususnya mereka yang poops atau lebih dikenali sebagai najis.

Bayi, tidak kira bagaimana yg suka mereka melihat (yang mereka benar-benar) boleh ditimpa dengan penyakit bayi seperti sembelit baru lahir. Bayi tidak boleh bercakap dan mereka pasti tidak dapat berkomunikasi dan apa yang mereka rasa, terutama jika ada sesuatu yang tidak kena. Itulah sebabnya ibu bapa seharusnya cukup berpengetahuan untuk melihat tanda-tanda sebarang ketidakselesaan yang mungkin menimpa mereka.

Apakah itu sembelit yang baru lahir?

Sembelit secara umum adalah satu keadaan yang teruk atau berterusan mana pergerakan usus berlaku kurang kerap daripada apa yang biasa. Ia terdiri daripada najis kering dan keras, yang sukar atau menyakitkan untuk lulus. Jadi walaupun sembelit adalah satu istilah yang biasa, dengan tipikal corak pergerakan usus, mereka sangat berbeza dari seorang kepada orang lain. Secara umum, orang dewasa yang tidak defecated dalam 3 hari atau kanak-kanak yang tidak pooped dalam 4 hari dianggap dapat qada hajat. Bayi, di sisi lain, yang semata-mata pada diet susu payudara, boleh pergi 7 hari tanpa perlu poop.

Apakah tanda-tanda & simptom sembelit yang baru lahir?

1. Kanak-kanak yang akan dapat qada hajat mungkin berasa sedikit kembung, mempunyai perut yang bengkak, mengalami sakit kepala, atau poop najis keras; berdarah, tekanan, atau bahkan merasa kesakitan semasa pergerakan usus.
2. Bulan lama bayi yang akan dapat qada hajat mungkin menangis, terikan, gerbang belakang mereka atau menarik kaki mereka ke arah perut mereka semasa pergerakan usus.
3.Newborns, di sisi lain, mungkin juga membebankan, grunt, berpaling muka merah dan menarik kaki mereka ke arah perut mereka bila mereka pooping yang najis yang lembut dan normal. Tidak dapat qada jika bayi yang baru lahir bangku itu tidak sukar, bayi adalah tidak Hajat.

Di samping itu, doktor perlu dirujuk jika bayi berusia 2 bulan ini dapat qada hajat, atau tidak mempunyai satu pergerakan usus dalam 3 hari atau lebih, kecuali orang-orang bayi yang bayi semata-mata. Juga, jika cepat marah atau muntah-muntah sekarang, doktor perlu juga dirujuk tanpa berlengah-lengah.

Apakah rawatan untuk sembelit?

Ia tidak menghairankan bahawa kadang-kadang ubat untuk sembelit yang baru lahir adalah hanya di rumah. Tetapi sebelum anda melakukan apa-apa ubat-ubatan ini rumah ia adalah penting bahawa anda masih berunding dengan doktor anda untuk rawatan kemungkinan yang terbaik. Berikut adalah beberapa home rawatan untuk sembelit (kecuali bayi bayi):

Perlu diambil secara lisan:

•Satu harian dos 1 auns air jus prune.
•Give mereka yang kaya dengan serat makanan seperti mempelam, prun, kacang pis, aprikot, peaches atau buah per.
•An oatmeal bijirin campur prun lecek.
Jus epal atau •Prune.
•Satu beberapa auns air suam.

Ditadbir:

•Baby urut perut: Pekeliling gerakan pada perut bayi.
•Warm mandian: untuk membantu relax bayi.
•Bicycle senaman: bayi pada mimic kembali kemudian dengan usul basikal dengan kaki mereka.

Pada melampau sembelit, doktor mungkin mengesyorkan penggunaan lactulose, maltsupex, colace, dan glycerin suppository.

Sembelit benar-benar boleh menjadi satu masalah bagi kedua-dua bayi dan ibu bapa. Apa yang ibu bapa perlu tahu tentang “Bayi tahi” adalah bahawa awal mereka harus melakukan beberapa kajian tentang hal itu. Mereka juga perlu berbincang dengan doktor anak mereka supaya mereka boleh membangunkan satu rawatan yang strategik apabila tiba masanya.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *