Tahap rendah Vitamin D, kemurungan yang berkaitan dengan penyelidikan baru

Tahap rendah Vitamin D, kemurungan yang berkaitan dengan penyelidikan baru

Kekurangan vitamin D, kemurungan dan gangguan mood lain mempunyai kaitan dengan kajian baru yang menunjukkan peningkatan tahap darah vitamin cahaya matahari mempunyai potensi sebagai rawatan kemurungan yang berkesan, dengan harga yang berpatutan.

Lama diiktiraf sebagai penting untuk pembangunan dan penyelenggaraan tulang yang kuat, D vitamin Tempahan telah mendapati menjadi kepentingan utama kepada banyak aspek kesihatan dan kesejahteraan. Kekurangan vitamin ini telah dikaitkan dengan pelbagai penyakit yang berkaitan dengan umur yang daripada osteoporosis, tekanan darah tinggi dan penyakit jantung hinggalah kepada penyakit periodontal, kanser, dan penyakit autoimun. Baru-baru ini, tahap rendah vitamin telah dikaitkan dengan pelbagai suasana dan gangguan kognitif.

Ia adalah salah satu vitamin beberapa badan sebenarnya boleh mengeluarkan, dan dikenali sebagai vitamin cahaya matahari kerana pendedahan kepada cahaya matahari mencetuskan pengeluarannya. Terdapat agak beberapa sumber pemakanan semulajadi vitamin d, walaupun ditambah vitamin produk tenusu memainkan peranan yang penting dalam mencegah kekurangan.

Kajian mengenai warga tua menunjukkan pautan antara tahap rendah Vitamin D, kemurungan dan gangguan Mood
Kemurungan adalah masalah yang biasa dan meresap bagi orang-orang yang lebih tua. Kajian menganggarkan bahawa sebanyak 20 peratus daripada lebih 65 orang mengalami gejala-gejala kemurungan, kedua-duanya di Persatuan penyakit lain dan sebagai satu keadaan yang kronik dan berulang. Kajian yang dipantau Kumpulan besar rakyat lebih 65 untuk satu tempoh masa menunjukkan terdapat hubungan yang kuat antara tahap darah rendah vitamin d dan kemurungan, malah perubahan mood dan perasaan kemurungan adalah antara simptom-simptom utama kekurangan vitamin D.

Mercu tanda 2008 kajian oleh penyelidik dari Universiti Amsterdam, yang dikesan lebih daripada 1200 lelaki dan wanita 65 dan lebih tua, UV menunjukkan hubung-kait satu teraan antara kekurangan vitamin D, kemurungan, perubahan mood, dan lain-lain masalah fungsi kognitif. Darah tahap vitamin telah menunjukkan 14% lebih rendah pada purata antara mata pelajaran yang mengalami kemurungan yang ringan daripada kalangan rakyat tertekan, dan orang-orang dengan syarat-syarat utama kemurungan mempunyai tahap Vitamin D yang lagi kurang daripada normal.

Kajian ini juga dinilai tahap darah daripada bahan-bahan lain yang tidak diketahui boleh dikaitkan dengan kekurangan vitamin D. Ujian mendapati bahawa jumlah hormon paratiroid di dalam darah, yang dikenali untuk meningkatkan apabila darah tahap vitamin d adalah terlalu rendah, adalah jauh lebih tinggi dalam pesakit yang mempamerkan simptom kemurungan dan gangguan kognitif. Pesakit yang mengalami kemurungan utama telah parathyroid tahap ketiga penuh lebih tinggi berbanding pesakit tertekan.

Vitamin D-kemurungan Link yang penting untuk wanita Midlife
Penemuan pautan vitamin D-kemurungan boleh menjadi sangat penting untuk wanita pada midlife, yang penting risiko bagi kemurungan dan kekurangan vitamin D lain-lain penyakit.

Keupayaan untuk menghasilkan vitamin D penurunan seperti yang kita umur dalam badan, dan kekurangan boleh membawa kepada penurunan dalam penyerapan kalsium. Ia telah lama telah difahami bahawa penyerapan kalsium yang rendah dapat meningkatkan risiko penyakit penyusutan tulang seperti osteoporosis, tetapi Tempahan telah mendapati bahawa kalsium yang rendah boleh meningkatkan risiko kemurungan juga.

Bagi wanita yang lebih tua, ini adalah kepentingan khas kerana tahap estrogen juga berkurangan dengan usia dan tahap estrogen berkurangan juga kelihatan kesan penyerapan kalsium, Pengkompaunan masalah yang dicipta oleh kekurangan vitamin D.

Penyelidikan berterusan mengesahkan hubung kait antara kekurangan vitamin D dan gangguan mood dalam wanita sahaja, tetapi ia juga dipercayai akan kepentingan wanita muda juga. Kajian Universiti Massachusetts menunjukkan bahawa tambahan kalsium dan vitamin D membantu mengawal gejala-gejala yang berkaitan dengan suasana pre-menstrual Sindrom di kalangan wanita muda, ketara mengurangkan gejala-gejala seperti tearfulness, kebimbangan dan keresahan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *