Tahap glukosa darah yang normal, pelbagai, carta dan membaca untuk mengetahui

Tahap glukosa darah yang normal, pelbagai, carta dan membaca untuk mengetahui

Apabila tahap glukosa meningkat dalam darah, seseorang dikatakan mengalami penyakit yang dipanggil diabetes atau kencing manis. Kencing manis kini telah menjadi satu penyakit yang sangat biasa. Untuk mengikuti perkembangan kehidupan mengalir laju, orang telah menerima pakai gaya hidup yang tidak aktif, tidak aktif dan tabiat makanan yang rosak, dan ini telah menyebabkan hampir setiap rumah mempunyai pesakit kencing manis. Biasanya kita makan karbohidrat berbentuk glukosa. Hormon, insulin yang dirembeskan oleh pankreas kami rosak glukosa dalam, menjadikan ia absorbable oleh sel-sel badan dan dalam proses menukarkan dalam kepada tenaga. Apabila pankreas menghasilkan insulin tidak mencukupi atau apabila sel-sel badan menjadi insulin yang tahan, glukosa mengumpul dalam darah, yang membawa kepada kencing manis. Kencing manis boleh disimpan di bawah Daftar, dan pesakit boleh menjalani kehidupan yang sehat dan lazat. Tetapi jika tidak menepati masa didiagnosis, ia boleh membawa maut menyebabkan kerosakan yang serius kepada buah pinggang, hati, jantung, mata dan juga sistem saraf.

Jenis-jenis penyakit kencing manis

Kencing manis adalah terutamanya daripada tiga jenis – jenis 1, 2 jenis dan Gestational. Kencing manis jenis 1 adalah disebabkan oleh pengeluaran insulin tidak mencukupi. Pesakit dalam kes ini, perlu mengambil suntikan insulin. Jenis 2 adalah disebabkan oleh sel-sel yang tumbuh bebas-reaktif kepada insulin dan kencing yang berlaku di kalangan wanita semasa mengandung.

Tanda-tanda kencing manis

1. Peningkatan kencing
2. Peningkatan kelaparan
3. Peningkatan dahaga
4. Kehilangan berat badan
5. Keletihan
6. Cepat marah
7. Rasa loya dan muntah-muntah
8. Kabur penglihatan
9. Lulus air kencing berasid dengan bau yang manis
10. Miskin luka penyembuhan
11. Kegatalan sekitar kemaluan

Bacaan glukosa darah yang normal, pelbagai dan Carta

Bacaan glukosa darah yang normal menunjukkan jumlah glukosa yang biasanya perlu hadir dalam aliran darah. Glukosa darah yang normal perlu julat antara 70 hingga 150 mg. tahap adalah lebih rendah pada waktu pagi, apabila badan adalah pada puasa dan meningkat selepas dalam menu. Sebenarnya bacaan paras glukosa bergantung pada faktor-faktor seperti jumlah makanan yang dimakan, sama ada seseorang telah melakukan senaman atau tidak sebelum ujian darah dan sebagainya. Jika tahap glukos secara konsisten ke atas 150 mg, keadaan yang dikenali sebagai hiperglisemia atau gula darah yang tinggi, dan orang yang berkata kepada kencing manis. Jika bacaan bawah 70 mg, keadaan dikenali sebagai hipoglisemia. Bacaan glukosa darah yang normal dan pelbagai bergantung pada bagaimana glukosa darah telah diuji. Ujian glukosa darah boleh dilakukan melalui cara-cara berikut.

1. Puasa ujian ini ujian glukosa darah dilakukan apabila badan cepat selama lebih daripada lapan jam. Jangka masa antara hari sebelumnya yang makan malam dan sarapan pagi hari berikutnya yang membentuk selama puasa badan, dan ianya sesuai untuk mengambil bacaan glukosa darah berpuasa pada masa itu. Paras glukosa darah puasa biasa harus kurang daripada 110 mg/dl. Jika ia di atas 126 mg/dl, orang yang dikatakan kencing manis.

2. Ujian ini ujian glukosa darah rawak dilakukan bila-bila masa. Kiraan biasa harus dalam 100 pertengahan. Jika membaca 200 atau di atas, orang yang menghidap kencing manis.

3. Lisan glukosa toleransi ujian dalam kes ujian ini, pesakit yang dibuat untuk minum air gula penyelesaian selepas berpuasa bermalam. Tahap glukosa dalam darah kemudian diuji ke atas beberapa jam. Seseorang pesakit kencing manis, tahap glukosa yang naik selepas minum penyelesaian dan kemudian turun dengan cepat. Dalam pesakit kencing manis, tahap glukosa sekaligus akan melonjak lebih tinggi daripada biasa, dan tidak akan jatuh sama dengan cepat. Bacaan glukosa biasa harus 140 mg/dl dua jam selepas minum penyelesaian. Jika membaca 200 mg/dl atau lebih, orang yang dikatakan kencing manis.

Carta

Orang biasa

1. Jumlah minima nilai puasa – 70 mg/dl.
2. Puasa nilai maksimum – 100 mg/dl.
3. Post-Prandial – kurang daripada 140 mg/dl.

Pre-diabetic

1. Jumlah minima nilai puasa – 101 mg/dl.
2. Puasa nilai maksimum – 126 mg/dl.
3. Post-Prandial – 140-200 mg/dl.

Pesakit kencing manis

1. Puasa nilai – lebih daripada 126 mg/dl.
2. Puasa nilai maksimum – 126 mg/dl.
3. Post-Prandial – lebih daripada 200 mg/dl.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *