Tabiat makan yang sihat untuk pesakit kencing manis – Diet seimbang merancang untuk kencing manis

Tabiat makan yang sihat untuk pesakit kencing manis – Diet seimbang merancang untuk kencing manis

Pemakanan sihat memainkan peranan penting dalam membuat kehidupan kita sihat dan bertenaga. Terutamanya dalam kes pesakit kencing manis, diet seimbang adalah sebahagian yang diperlukan untuk mengekalkan paras glukosa darah. Dengan menyediakan diet kencing manis yang dirancang dengan betul, penyakit kronik ini boleh juga diuruskan. Kemasukan pengambilan makanan dengan kepekatan kaya protein yang dipilih daripada makanan dengan kepekatan kaya karbohidrat.

Pemakanan yang sihat tidak tidak penekanan tentang pengambilan kuantiti makanan yang banyak. Memperolehi jumlah makanan yang diperlukan ialah prinsip di sebalik pemakanan yang sihat. Pencuci mulut, gula-gula, wain dan minuman gula lain adalah sebahagian daripada pengambilan makanan yang terhad bagi pesakit kencing manis. Ke atas kemasukan barangan makanan yang tinggi kalori meningkatkan tahap gula dalam darah dan retards kadar metabolisma badan. Jadi cuba untuk mengambil barang-barang makanan selain produk-produk yang manis gula. Membantu diet kencing manis preplanned besar menyampaikan dalam mengekalkan kehidupan yang sihat. Simpan Nota diet kencing manis bagi setiap hari atau seminggu lebih awal untuk hasil yang baik. Cuba Elakkan pengambilan kerap makanan segera dari restoran.

Pastikan untuk menyertakan baik sebahagian daripada sayur-sayuran seperti kacang dan buah-buahan dalam diet yang akan menggalakkan tahap glukosa darah yang seimbang. Jus sayur-sayuran yang segar boleh menjadi pilihan lebih jus buah-buahan kerana kepekatan gula yang rendah yang. Kajian mengatakan bahawa ia adalah lebih baik untuk memilih produk gandum dalam diet daripada produk bijirin yang diproses. Cuba Elakkan makanan goreng dan berminyak produk dalam diet. Melalui penggunaan produk-produk daging lembu dan ayam goreng mencipta pengumpulan asid lemak dalam badan. Cuba untuk memilih daging rebus dan bukannya memakan produk daging goreng.

Obesiti mengurangkan kadar metabolisma gula dalam badan dan meningkatkan aras gula dalam darah. Kemasukan ikan di menu yang dipilih ke atas daging babi dan daging lembu kerana ia mengandungi jumlah hanya kurang lemak. Mengambil barangan makanan dengan lemak tepu yang rendah dan mengurangkan tahap kolestrol dalam badan. Sepanjang pengambilan produk diari nilai kalori yang tinggi seperti ais krim dan yogurt mengalu-alukan kencing manis dalam kehidupan.

Sekarang mari kita mencari jawapan bagi beberapa soalan seperti berapa banyak makan dan apa yang anda makan? Sebenarnya jawapan untuk soalan ini bergantung pada makanan kami. Pasal membantu mengelakkan pengambilan makanan yang tidak sihat. Makanan dengan kepekatan kaya kaya serat adalah dianggap sebagai item makanan yang sesuai untuk pesakit kencing manis. Ramai doktor nasihat termasuk oat dalam diet kencing manis yang merupakan produk makanan yang rendah lemak. Mengelakkan ponteng tetap makanan yang boleh mendorong berlakunya hypoglycaemia atau tahap gula dalam darah yang rendah. Penggunaan beras, gandum dan kentang kenaikan gula darah tahap perlahan-lahan di mana sebagai penggunaan gula mendorong peningkatan pesat tahap gula dalam darah. Fenomena ini boleh dinyatakan dari segi nilai Indeks glycaemic.

Pesakit kencing manis dinasihatkan untuk mengambil barang-barang makanan dengan Indeks glikaemik berbanding dengan Indeks glycaemic tinggi. Groundnuts, kacang Pi, kacang soya dan kacang ginjal adalah sebahagian daripada contoh-contoh barangan makanan dengan Indeks glikaemik. Jika ada apa-apa keraguan di dalam perancangan makanan anda, jangan ragu untuk berunding dengan pakar diet. Perancangan makanan mengikut piramid makanan yang kencing manis adalah sangat penting untuk pesakit kencing manis. Ke atas penggunaan makanan ringan seperti burger dan minuman ringan menjadikan tahap gula dalam darah untuk pergi tinggi. Semalam banyak seminar dan program yang dijalankan di hospital-hospital untuk mewujudkan kesedaran tentang diet kencing manis. Pemakanan yang sihat dengan gaya hidup yang sihat terus kencing manis terkawal.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *