Syarikat-syarikat memberi tumpuan Pusat-Pusat Perkhidmatan mereka mengukuhkan pelanggan yang menyokong dan menyediakan akses lebih mudah

Syarikat-syarikat memberi tumpuan Pusat-Pusat Perkhidmatan mereka mengukuhkan pelanggan yang menyokong dan menyediakan akses lebih mudah

Industri penjagaan kesihatan adalah salah satu industri terbesar yang memenuhi keperluan perubatan orang yang tidak terkira banyaknya di seluruh dunia. Mengambil lebih daripada 10 peratus daripada keluaran dalam negeri kasar negara-negara yang paling maju, penjagaan kesihatan adalah satu bahagian yang besar dalam ekonomi negara. Penduduk di Asia akan berkembang dari 3.2 bilion dalam tahun 2002 kepada 5.6 bilion (60% daripada populasi dunia) pada 2050. Memandangkan itu, diharapkan perubahan dalam landskap pasaran penjagaan kesihatan global. Penjagaan kesihatan yang berbelanja di Asia akhirnya boleh mengatasi daripada Amerika Syarikat dan Eropah. Akan ada satu lompatan besar dalam permintaan untuk kualiti, penjagaan kesihatan dengan harga yang berpatutan terutamanya dengan penuaan penduduk dan peningkatan bilangan isi rumah darjat pertengahan di Asia.

Matlamat utama adalah untuk memberikan penjagaan yang terbaik kepada pesakit. Perkongsian maklumat berkaitan pesakit seperti rekod perubatan, diagnos, dan pelan kesihatan adalah penting untuk penjagaan kesihatan berkualiti. Di samping itu, pembekal perlu untuk mengurangkan kos operasi dan ketidakcekapan dalam sistem pentadbiran dalaman. Penyelesaian adalah infrastruktur IT yang akan Menyepadukan sumber yang sedia ada dan berbeza maklumat; Sambung berbeza cawangan dan pejabat-pejabat; dan menyediakan akses yang mudah dan konsisten melalui internet mahupun intranet, extranet.

Perubahan demografi, sosial dan kebudayaan akan meletakkan lebih banyak tekanan berbanding sebelum pada pengamal penjagaan kesihatan boleh diakses, mampu, dan responsif. Hasilnya, organisasi penjagaan kesihatan bergantung pada teknologi lebih daripada biasa untuk membantu mencapai objektif-objektif klinikal dan perniagaan mereka

Penyelesaian yang inovatif dan teknologi menawarkan cara-cara baru untuk menangani cabaran-cabaran ini. Syarikat yang mempunyai pasukan yang berpengalaman, di seluruh dunia perubatan dan profesional Sains hayat, membantu profesional penjagaan kesihatan yang meningkatkan produktiviti, meningkatkan mobiliti dan meningkatkan kerjasama – meninggalkan lebih banyak masa untuk penjagaan pesakit. Dengan ini tempahan pembangunan Teknologi, industri penjagaan kesihatan dunia adalah menangkap dengan industri lain yang terkemuka di dunia. Hospital, klinik dan organisasi jagaan yang diuruskan perlu mengimbangi beban premium yang tetap dan kos yang semakin meningkat dengan kecekapan operasi yang menjimatkan wang dan membantu meningkatkan keuntungan. Kawasan yang penting bagi penambahbaikan ialah pengurusan sumber-sumber tenaga kerja. Pengamal penjagaan kesihatan perlu beralih tugas-tugas pentadbiran dari profesional perubatan dan ke arah sistem perkhidmatan pelanggan Kesihatan automatik atau pekerja-pekerja gaji rendah. Pembekal yang strategik memanfaatkan teknologi seperti panggilan pintar penghalaan, sistem Layan Diri dan keluar dailan suara akan menyedari penjimatan kos yang ketara.

Syarikat-Syarikat dan agensi-agensi dapat memanfaatkan seluruh organisasi mereka, dari pusat perhubungan untuk ke pejabat kembali, untuk meningkatkan pengalaman pelanggan keseluruhan. Rangkaian sokongan pelanggan menyediakan perkhidmatan berorientasikan penyelesaian yang menyeluruh kepada pelanggan pada bila-bila masa di mana-mana tempat di dunia.

Keperluan untuk mengembangkan arah ini tidak hanya dirasai oleh industri penjagaan kesihatan tetapi juga oleh industri-industri yang berkhidmat. Oleh itu, Bioteknologi, Syarikat seperti QIAGEN tidak membuang seminit yang tunggal dalam mengambil tindakan tersebut. Malah, QIAGEN Tempahan membuka Pusat penyelesaian Perkhidmatan baru di Singapura, membawa tujuh Syarikat bilangan Pusat-Pusat Perkhidmatan di seluruh dunia.

QIAGEN N.V., sebuah syarikat pemegangan yang Belanda adalah pembekal global yang terkemuka sampel dan assay teknologi. Syarikat menyediakan produk-produk untuk Makmal-Makmal diagnostik-diagnostik molekul, penyelidik akademik, syarikat-syarikat farmaseutikal dan Bioteknologi, dan digunakan ujian pelanggan untuk tujuan Forensik, haiwan atau pengujian makanan dan kawalan proses farmaseutikal. Di QIAGEN assay teknologi termasuk salah satu panel luas ENGAN ujian diagnostik molekul yang terdapat di seluruh dunia.

Singapura sudah menjadi hab yang popular di rantau Asia-Pasifik bagi biopharma firma dan organisasi penyelidikan kontrak (CROs) untuk menjalankan aktiviti-aktiviti pembangunan klinikal Wilayah mereka. Dalam tempoh enam tahun negara telah telah melabur secara besar-besaran di dalam industri Sains Bioperubatan untuk meluaskan menarik, membina infrastruktur, menubuhkan kecanggihan teknologi dan membangunkan tenaga kerja.

Mengenai Pusat penyelesaian Perkhidmatan baru di QIAGEN di Singapura

Pada 22 Februari 2008 QIAGEN membuka Pusat penyelesaian Perkhidmatan baru di Singapura bagi rantau Asia-Pasifik. Majlis ini diketuai oleh rakan sebaya M. Schatz, CEO QIAGEN, serta pelbagai lain Eksekutif Syarikat, pegawai-pegawai kerajaan dan para tetamu kehormat. Pembukaan ini sungguh berjaya dan mempamerkan sokongan yang padu untuk QIAGEN dan di pusat yang baru di rantau ini. “Kami sangat gembira bahawa QIAGEN telah memilih Singapura sebagai tapak bagi Pusat penyelesaian perkhidmatan yang baru,” kata Ms Aw Kah Peng, Penolong Pengarah Lembaga Pembangunan Ekonomi Singapura. “Ia menunjukkan sekali lagi bahawa Singapura merupakan lokasi perniagaan yang cemerlang untuk Sains hayat antarabangsa yang terkemuka dan Syarikat diagnostik.”

Kemudahan melengkapkan rangkaian penyelesaian Perkhidmatan global Syarikat dengan menambah sebuah pusat di rantau Asia-Pasifik ke pusat-pusat sedia ada syarikat di Amerika Syarikat (Valencia, CA dan Germantown, MD), Eropah (Hilden, Crawley, Paris) dan Jepun (Tokyo).

Apa yang ia akan menyediakan?

Dengan penambahan pusat Singapura, rangkaian sokongan pelanggan global QIAGEN ini akan dapat memberi perkhidmatan berorientasikan penyelesaian yang menyeluruh kepada pelanggan pada bila-bila masa, di mana-mana tempat di dunia.

Perlu bagi Pusat?

Pusat baru akan meningkatkan lagi syarikat responsif kepada keperluan maklumat dan perkhidmatan pelanggan dalam penyelidikan, digunakan pengujian, farmaseutikal dan diagnostik-diagnostik molekul. Pelanggan-pelanggan di rantau Asia-Pasifik, termasuk Australia, akan dapat mengakses Perkhidmatan QIAGEN yang lebih cepat, lebih mudah dan lebih efisien.

Bagaimana ia akan membantu untuk QIAGEN dan pelanggan?

Kemudahan tersebut akan bertindak sebagai asas untuk kakitangan QIAGEN yang akan mengendalikan perkhidmatan pelanggan dan permintaan perkhidmatan teknikal, terutamanya dalam bentuk panggilan telefon dan e-mel. Untuk memastikan bahawa semua pertanyaan pelanggan boleh dengan cekap dan berkesan diuruskan, pekerja-pekerja di QIAGEN akan dapat bertindak balas dalam semua bahasa serantau yang utama termasuk Korea, Mandarin, Kantonis, Melayu dan Inggeris.

Di Singapura Perkhidmatan penyelesaian Pusat kini mengendalikan dan purata permintaan 600 sebulan, dengan panggilan telefon yang membuat majoriti kasar angka itu. Lebih separuh daripada permintaan berasal dari Shanghai, China dengan Amerika Syarikat dan Hong Kong yang mengakhiri tiga teratas.

Pembukaan pusat membawa QIAGEN satu langkah lebih dekat kepada matlamat bukan hanya menyediakan produk, tetapi juga menyediakan penyelesaian keseluruhan Perkhidmatan. Oleh itu, QIAGEN berusaha untuk bukan sahaja menetapkan piawaian dalam pembangunan sampel yang inovatif dan assay teknologi, tetapi juga dalam menyampaikan perkhidmatan pelanggan yang cemerlang. Dengan pelaburan ini Syarikat boleh bertindak balas kepada keperluan setiap pelanggan, memperluaskan Perkhidmatan kepada 24 jam sehari, 7 hari seminggu. Ia juga bergerak QIAGEN malah lebih dekat kepada pelanggan dalam semua segmen pasaran dan membantu memperluaskan jangkauan global Syarikat dan meningkatkan tahap perkhidmatan di rantau paling pesat berkembang di QIAGEN.

Pusat pelengkap QIAGEN dan lain-lain inisiatif utama di Singapura yang. Pada Disember 2007, QIAGEN dibuka Assay DX, usahasama dengan BioCapital1. DX Assay membangunkan ujian diagnostik molekul yang memberi kesan kepada bagaimana penyakit dikesan dan dirawat. Pada Januari 2008, QIAGEN telah mengumumkan bahawa ia telah dianugerahkan satu kontrak eksklusif oleh Kementerian Kesihatan Malaysia untuk membekalkan sampel penyediaan penyelesaian dan kit ujian molekul untuk pengesanan khusus virus Influenza Ramadan – lebih dikenali sebagai wabak selsema burung.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *