Syarikat kenderaan bermotor Rapid dan Max Grabowski

Syarikat kenderaan bermotor Rapid dan Max Grabowski

Syarikat kenderaan bermotor yang pesat telah dimulakan pada tahun 1902 oleh Max Grabowski.

Ia adalah pengeluar beberapa trak-trak yang terawal dan dibeli oleh GM pada tahun 1909. Pada tahun 1912 nama GMC adalah pertama digunakan menunjukkan Auto New York dan pada tahun 1996 akhiran yang telah digugurkan oleh lori.

Apa kebanyakan orang tidak tahu bahawa GMC juga membuat kereta.

Pada tahun 1902 Max Grabowski founded a company called “Rapid kenderaan Syarikat”, yang dibangunkan beberapa lori perdagangan terawal yang pernah direka. Pada tahun 1909 Syarikat dibeli oleh General Motors untuk membentuk asas umum Motor lori Syarikat, daripada lori GMC telah dibuat. Pada tahun 1912 nama “GMC lori” pada mulanya ditunjukkan di New York Auto Show.

Dalam tahun 1996 GM digugurkan perkataan ‘lori’ nama GMC Truck, sekali gus mewujudkan GMC nama seperti yang kita tahu hari. Tiada pernah Syarikat Motor Grabowski atau yang Grabowski Motor Corp.

Mereka kini membuat kereta peribadi, serta trak pikap dan enjin bas.

General Motors Corporation NYSE: GM, juga dikenali sebagai GM, adalah pembuat kereta yang berpusat di Amerika Syarikat dengan operasi di seluruh dunia dan termasuk Buick, kesantaian, Chevrolet, Daewoo, GMC, Holden, Hummer, Opel, Pontiac, Saturn, turut dan Vauxhall Chevrolet jenama dan bahagian GMC menghasilkan trak serta kenderaan penumpang.

Jenama lain termasuklah ACDelco, penghantaran laporan dan General Motors Electro-motif bahagian yang menghasilkan lokomotif diesel-elektrik. GM dan kemudahan tetamu, anda juga akan mempunyai pegangan dalam Isuzu, doktor, dan Suzuki di Jepun dan usaha sama dengan AutoVAZ (Lada) di Rusia. Pada bulan Disember 2003, ia memperolehi Delta di Afrika Selatan, di mana ia telah mengambil kepentingan 45 peratus pada tahun 1997, dan yang kini merupakan subsidiari milik penuh, Afrika Selatan General Motors.

GM di ibu pejabat akan di Renaissance di Detroit, Michigan.

General Motors adalah pengeluar kenderaan terbesar di dunia dan menggaji lebih daripada 340,000 orang. Pada tahun 2001, GM dijual 8.5 juta kenderaan melalui semua cawangan-cawangan. Pada tahun 2002, GM dijual 15 peratus daripada semua jenis kereta dan trak di dunia. Mereka juga milik sistem Data elektronik dari 1984 ke 1996 yang merupakan sebuah syarikat Ross Perot bekas dan, sebelum menjualnya kepada News Corporation, DirecTV. GM yang dimiliki Frigidaire dari tahun 1918 hingga 1979.

Semasa Pengerusi (sejak 1 Mei, 2003) dan Ketua Pegawai Eksekutif (sejak 1 Jun, 2000) adalah Rick Wagoner, berjaya John F. Smith, Jr.

General Motors adalah menjual kepentingannya 20 peratus di Fuji Heavy Industries, ibu-bapa doktor, dalam perjanjian yang boleh mengumpul lebih $700 juta seperti berita yang dikeluarkan pada 6 Oktober 2005.

Juga, General Motors Canada auto pekerja mengundi pada hari Ahad untuk meluluskan kontrak baru yang akan meletakkan off 1,000 pekerja dalam tempoh tiga tahun yang lalu, pekerja-pekerja Auto Kanada dan GM berkata.

General Motors hilang 2.5 bilion dolar pada tahun lepas, dan akan membuat keuntungan jika ia tidak dibebani dengan 6 bilion ringgit dalam kos kesihatan.

UAW dan GM kini mencapai persetujuan untuk mengurangkan kos kesihatan ini oleh kira-kira 1 bilion dolar setiap tahun.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *