Syampu tanpa sulfat adalah benar-benar baik? Ammonium lauril sulfat berbanding Sodium lauril sulfat

Syampu tanpa sulfat adalah benar-benar baik? Ammonium lauril sulfat berbanding Sodium lauril sulfat

Menjaga rambut anda yang terbaik adalah tidak benar-benar sukar. Apa yang perlu ialah perhatian harian yang sedikit dan pengetahuan mengenai produk penjagaan rambut yang betul, alat-alat penggayaan dan aksesori rambut yang sesuai untuk jenis rambut anda.

Mendapatkan fakta-fakta tentang produk apa akan bekerja terbaik untuk anda boleh menjadi sukar, walaupun. Terdapat banyak maklumat yang salah tentang bahan-bahan syampu khususnya. Carian pantas pusingan internet dengan serta-merta akan mencadangkan semua jenis bahaya yang tersembunyi dalam produk penjagaan rambut anda. Adakah benar-benar bahan kimia dalam syampu anda yang akan merosakkan rambut anda… atau malah kesihatan anda?

Biasanya, selepas air, bahan-bahan yang ditemui dalam kepekatan terbesar dalam syampu anda akan detergen. Ini digunakan, sudah tentu, untuk membantu mengangkat minyak dan kotoran dari rambut anda apabila anda mencuci ia.

Ammonium lauril sulfat (ALS) dan Sodium lauril sulfat (SLS) adalah yang paling utama atau sekunder detergen didapati dalam syampu komersial Formula, biasanya pada kepekatan yang kira-kira 4-5%, walaupun terdapat pelbagai variasi antara jenama syampu yang berbeza. Apakah perbezaan di antara bahan-bahan ini dua dan jika anda mencari satu atau yang lain dalam syampu yang anda pilih untuk rambut anda?

Dari segi ahli kimia yang bekerja sehingga satu formula untuk syampu, perbezaan terbesar di antara kedua-dua adalah bagaimana larut mereka berada dalam air. Berbanding dengan SLS, ALS adalah lebih dari tiga kali lebih larut dalam air, yang menjadikan ia pilihan yang baik untuk ahli kimia yang dalam merumus produk yang jelas atau semestinya mewakili pandangan Booking.com.

Dari segi bagaimana mereka bekerja dalam mengeluarkan kotoran dan minyak rambut anda, mereka adalah sama. Diiktiraf sebagai detergen yang berkesan, kedua-duanya adalah amat baik pada mengangkat kotoran berminyak.

Adalah sama ada bahan yang toksik? ALS dan SLS berkongsi sama ketoksikan dan profil pH. Jadi jika anda mempunyai dorongan untuk syampu anda minum atau sapukan ke mata anda, kesan akan sama. Pada dasarnya, mereka akan kedua-duanya rasa seksa yang amat besar, sangat tidak mungkin membuat anda sakit, dan menyengat sedikit jika anda meninggalkan ia pada mata anda selama lebih daripada empat saat. Kesan yang berpanjangan, Walau bagaimanapun, kerana kedua-dua bahan-bahan jadi larut dalam air, mereka bilas dengan cepat dan mudah dan meninggalkan saki-baki yang ada pada rambut atau kulit anda.

Adakah sodium lauril sulfat menyebabkan kanser? Tidak, ini adalah suatu mitos bandar. Pada tahun 2000 laporan SLS dari jurnal Kolej Amerika bahan toksik yang pada asalnya diterbitkan pada tahun 1983 adalah dipinda secara besar-besaran palsu sepertinya menyiratkan bahawa SLS disebabkan kanser. Laporan palsu ini kerana telah banyak disalin dan diedarkan di internet.

Laporan falsified ini masih sering dikutip oleh Syarikat-syarikat kecil, bebas syampu yang cuba mempromosikan syampu tanpa sulfat sebagai penawar kepada keguguran rambut pola wanita, antara isu-isu kesihatan yang lain. Tiada sambungan kepada tarikh telah menunjukkan antara kesihatan dan penggunaan sulfat dalam syampu.

Bahan-bahan dalam syampu komersial Tempahan yang boleh menyebabkan kerengsaan kepada kulit dan, lebih biasa, mata, adalah bahan pengawet dan minyak wangi. Walau bagaimanapun, kebimbangan yang ditimbulkan oleh sodium lauril sulfat adalah sebahagian besarnya berasas dan anda boleh yakin bahawa syampu anda adalah selamat bagi rambut anda dan untuk kesihatan anda jangka panjang.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *