Suhu badan Basal

Suhu badan Basal

Suhu badan Basal
Suhu badan basal diukur secara lisan. Ianya suhu badan yang dikira apabila ia di rest. Salah satu boleh mengukur suhu badan basal mereka pada waktu pagi sebaik sahaja mereka bangun sehingga dan sebelum terlibat dalam sebarang aktiviti fizikal. Thermometers tiub kaca biasa mungkin tidak dapat mengukur atau menunjukkan perubahan kecil yang berada di dalam julat 0.1º Fahrenheit. Terdapat thermometers kaca penyakit khas yang digunakan untuk mengukur suhu badan basal. Anda juga akan dapat menggunakan thermometers digital anda biasa seperti kebanyakan mereka yang mampu merakam 0.1ºF.
Semasa ovulasi wanita menjalani beberapa perubahan dalaman dan ini membawa kepada perubahan suhu badan mereka. Biasanya terdapat peningkatan suhu badan di kalangan wanita semasa fasa ini. Suhu boleh meningkat daripada 0.5 ºF kepada 1ºF. Juga sebelum ovulasi suhu badan basal mereka akan jatuh ke bawah.
Perubahan hormon yang berlaku dalam badan yang menyumbang kepada perubahan suhu. Di peringkat pre-ovulatory tahap estrogen naik dan ini menyebabkan suhu badan basal yang lebih rendah. Di peringkat post-ovulation peringkat progesteron di dalam badan meningkat menimbulkan suhu badan yang tinggi. Walau bagaimanapun, perubahan suhu boleh dilihat hanya sehari selepas ovulasi dalam. Jadi ia adalah mungkin untuk mengira fasa ovulasi dalam tempoh 3 hari pelbagai.
Jadi dengan mereka suhu badan wanita akan dapat mengetahui tempoh kesuburan. Ada yang tertentu korelasi yang telah diwujudkan di antara kitaran haid yang tetap dan ovulasi tetap. Mereka yang mempunyai kitaran tetap akan tetap ovulasi. Walau bagaimanapun, kebanyakan wanita yang mempunyai kitaran haid yang tidak teratur masih mempunyai kitaran ovulasi yang tetap. Wanita dengan kitaran haid yang tidak teratur ini biasanya mempunyai masalah untuk mengandung. Dengan suhu badan basal kami boleh menganggarkan sama ada terdapat tempoh post-ovulatory yang mencukupi untuk kehamilan yang berjaya. Keputusan akan membantu doktor menentukan kursus yang diperlukan untuk rawatan.
Juga, ujian kehamilan biasa mungkin tidak tepat dalam dua minggu pertama ovulasi. Jika suhu badan basal kekal tinggi selama 18 hari maka ia boleh dianggap sebagai telah disahkan mengandung. Menggunakan teknik suhu badan basal zaman kencing juga boleh tepat dikira sebagai pengiraan berdasarkan kitaran haid.
Orang-orang yang ingin mengelakkan kehamilan yang tidak diingini melalui kaedah-kaedah perancang keluarga semulajadi boleh menggunakan teknik suhu badan basal untuk mengenal pasti tempoh subur post-ovulatory dan kesuburan mereka. Dengan mengecualikan daripada hubungan seks semasa tempoh kesuburan mereka boleh mengelakkan kehamilan. Salah satu kelemahan kaedah ini adalah bahawa ia memerlukan tetap mencatat suhu badan basal. Ini juga boleh menjadi tidak tepat pada masa-masa kerana suhu badan boleh berubah kerana pelbagai alasan lain yang tidak berkaitan untuk ovulasi. Kelebihan di sini adalah bahawa anda tidak perlu mengambil pil Perancang yang boleh mungkin berbahaya kepada kesihatan seseorang atau mempunyai kesan sampingan negatif yang lain. Jadi teknik suhu badan basal adalah salah satu kaedah yang paling selamat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *