Suasana kerja yang bercampur jantina – ia membantu perniagaan anda?

Suasana kerja yang bercampur jantina – ia membantu perniagaan anda?

Bagaimana di tempat kerja telah berubah
Menggulung balik tiga puluh tahun dan ia adalah agak ketara yang telah profesion tradisional ‘lelaki’ dan ‘perempuan’. Wanita amnya masih sama ada dalam jawatan junior atau sambilan yang mencerminkan peranan utama mereka sebagai suri rumah. Setiausaha-Setiausaha wanita, Pembantu sumber manusia, kerani dan kakitangan khidmat pelanggan ramai sekali. Gaji adalah tidak sama, tiada diskriminasi berdasarkan jantina adalah kejadian yang kerap berlaku dan lelaki dijangka berada dalam jawatan kanan, pendapatan gaji lebih besar.

Kesaksamaan yang moden di tempat kerja
Banyak gembira telah berubah sejak itu untuk memperbetulkan keseimbangan, walaupun masih ada cara yang baik untuk pergi. Pertama, undang-undang bermakna bahawa perempuan kini mempunyai hak yang sama di tempat kerja untuk lelaki dan dalam kebanyakan kes, ianya adalah haram untuk melakukan diskriminasi berdasarkan jantina (dengan pengecualian tertentu, secara umumnya berkaitan dengan penjagaan kesihatan, agama atau penjara industri). Wanita kini biasa bekerja di watak-watak yang lebih senior, walaupun persepsi ‘siling kaca’ masih sangat banyak dalam evidence. Wanita muda yang mencapai gred yang lebih baik daripada kanak-kanak lelaki di sekolah-sekolah dan menuju ke satu pendidikan di tahap yang lebih baik nombor. Isu gaji sama telah masih tidak sepenuhnya terperangkap, tetapi kerajaan menekan ketelusan yang lebih tinggi untuk memastikan bahawa ia akhirnya menjadi sebuah padang permainan yang sama.

Mengapa perlunya gender kira?
Hakikat yang mudah adalah bahawa, keesahan diketepikan, bercampur jantina perniagaan atau organisasi berfungsi dengan lebih baik. Lelaki dan wanita secara umum menawarkan kemahiran yang sedikit berbeza dan kekuatan walaupun ini jelas tidak boleh berpecah ke bawah garisan jantina semata-mata. Psikologi organisasi secara amnya bercakap dari segi jenis ‘lelaki’ dan ciri-ciri ‘perempuan jenis’, yang boleh merentasi jantina dalam realiti. Tingkah-laku jenis lelaki cenderung untuk melibatkan pengambilan risiko dan membuat keputusan yang cepat. Tingkah-laku perempuan jenis ini melibatkan lebih baik komunikasi, team building dan kreativiti.

Kelebihan berjabat perkara!
Menyaksikan peristiwa-peristiwa yang dalam industri perbankan. Industri yang biasanya dikuasai lelaki, peniaga-peniaga yang akhirnya menyumbang kepada perjuangan Bank hari menginap telah dipaparkan tingkah-laku jenis lelaki yang tipikal daya saing, membuat keputusan yang cepat dan pilihan yang berisiko. Jenis persekitaran lebih wanita mungkin mempunyai pangkat dalam jangka panjang, lebih seimbang keuntungan, dengan kurang tergesa-gesa itu.

Sudah tentu terdapat tidak betul dan salah dalam tingkah laku ini yang adalah mengapa baki sangat penting. Sebuah pasukan yang seimbang akan mempunyai kedua-dua lelaki dan wanita pada semua peringkat dan gabungan jenis-jenis watak juga. Keperluan untuk keseimbangan wanita kini dilihat di seluruh industri, dengan askar-askar perempuan dan pegawai-pegawai yang kini umum penglihatan dalam Angkatan Bersenjata dan pasukan Polis. Dan trend ini berfungsi kedua-dua cara, dengan banyak profesion ‘tradisional wanita’ yang kini sedang dijalankan oleh lelaki: penjagaan anak, dandanan rambut, kreatif dan prihatin profesion, kerana halangan dan stigmas terus panggilan dan menghargai faedah-faedah yang jelas kepada campuran kemahiran, menyifatkan dan pengalaman terus menterjemahkan Dasar pengambilan.

Masa depan
Undang-undang hanya akan terus menyokong peningkatan wanita dalam jawatan yang sama di tempat kerja dan lebih luas norma-norma sosial dan budaya perlu terus berkembang untuk menampung keseimbangan jantina. Generasi anak-anak kita sudah tentu mempunyai harapan yang sangat berbeza dan pengalaman sebaik sahaja mereka mula untuk memulakan kerjaya mereka sendiri dalam dunia pekerjaan yang semakin fleksibel dan pelbagai.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *