Suara memulihara opsyen lanjutan barah Laryngeal

Suara memulihara opsyen lanjutan barah Laryngeal

Barah laryngeal kanser leher & Ketua umum yang kedua di Amerika Syarikat, walaupun semua langkah-langkah untuk membendung, kami di India juga mempunyai kejadian yang tinggi kerana tabiat penggunaan tembakau dan alkohol. Matlamat utama bagi setiap clinician merawat barah laryngeal adalah untuk membuang penyakit dengan pemeliharaan suara dan menelan. Awal kanser glottic dan supraglottic akan dilayan oleh pembedahan atau radiasi terapi tanpa menjejaskan fungsi phonatory tetapi ini adalah sukar untuk mencapai dalam luka-luka transglottic yang lebih besar kerana pilihan rawatan pembedahan tumor laryngeal maju kekal jumlah laryngectomy (TL), teknik pembedahan di mana ucapan laryngeal mengorbankan. Ini adalah sebab majoriti pesakit India menolak rawatan.

Alternatif lain adalah radiasi dan kemoterapi, bahagian yang disebut organ-membiarkan protokol, juga telah mengakibatkan hasil yang berkesan tetapi 30-40% mungkin memerlukan pembedahan Salvaj (menyelamat) bagi penyakit yang berulang dan post prosedur konservatif tidak dapat dilaksanakan kerana miskin penyembuhan yang mengakibatkan kadar tinggi fistula radioterapi dan penilaian onkologik margin yang selamat adalah tidak mencukupi. Jadi pesakit-pesakit ini tanah di Laryngectomy jumlah dengan komplikasi postoperative yang tinggi, jadi pembedahan utama dengan suara pemuliharaan modaliti pilihan rawatan. Terdapat satu laporan oleh Hoffmann et semua itu untuk supraglottic kanser hidup adalah kurang dengan radioterapi kimo serentak berbanding utama pembedahan diikuti dengan radioterapi.

Pada tahun 1980, Pearson dan rakan sekerja diterangkan alternatif kepada TL standard pada pesakit dengan kanser glottic tahap T3. Berikutan pemeriksaan diselia larynx yang excised, mereka menyatakan bahawa dalam sesetengah spesimen Patologi, larynx jumlah adalah sering tidak terlibat dalam proses penyakit. Oleh yang demikian, penyelidik ini mendapati bahawa lajur tidak endolarynx dapat dikekalkan dan ditukar kepada tiub sphincteric berkhidmat sebagai injap ucapan.

Kajian telah menunjukkan bahawa berhampiran jumlah laryngectomy (NTL) di pilih T3 dan T4 laryngeal tumor menyediakan kadar kawalan penyakit setanding dengan laryngectomy jumlah yang tinggi. NTL dalam alat ganti larynx terlibat tumor yang bebas, yang kemudiannya digunakan untuk pembinaan semula. Pesakit yang menjalani NTL bercakap menggunakan shunt myomucosal dalaman, iaitu paru-paru yang berkuasa. Ia, bagaimanapun, Perlukah tracheostomy yang untuk bernafas.

Berhampiran jumlah laryngectomy (NTL) adalah ditunjukkan dalam pesakit dengan maju (T3, T4) barah laryngeal apabila kawasan-kawasan postcricoid dan interarytenoid adalah bebas daripada penyakit dan arytenoids sisian kontra adalah salvageable. Kontra prosedur ini adalah ketumbuhan di interarytenoid, Wilayah postcricoid, dan arytenoids dua hala.

Seorang lelaki berusia 54 tahun, juga seorang perokok kronik, datang ke hospital kami dengan yang complained perubahan suara lepas enam bulan dan kerengsaan di tekak sambil menikmati makanan selama 3 bulan. Laryngoscopy terus fleksibel mendedahkan ulceroproliferative luka pada supraglottic kanan Daerah (lipat Aryepiglottic + Epiglottis) dengan keheningan tunjang vokal yang betul-betul. Kawasan interarytenoid dan kawasan postcricoid adalah percuma. Biopsy mendedahkan sederhana dibezakan sel Squamous Karsinoma. Imbasan CT leher mendedahkan betul supraglottic besar-besaran dengan sambungan paraglottic dengan beberapa nod limfa di betul-betul tahap II, CXR tidak mempunyai bukti apa-apa penyakit. . Secara klinikal ia itu dipentaskan sebagai T3N1M0. Pesakit yang telah dibincangkan di dalam Lembaga Pengarah tumor dan pilihan kedua-dua pembedahan dan kemoterapi, radioterapi diberi kepada pesakit. Pesakit memilih untuk pembedahan dengan syarat dia perlu dipulihara bagi pengeluaran suara. Pesakit diberi pilihan untuk NTL / TL + Provox suara selitan prostesis dan diambil untuk pembedahan. Bahagian beku intraoperative dihantar dari kawasan interarytenoid penglibatan yang negatif, jadi kami meneruskan NTL dan dua hala peringkat II, III, IV pembedahan leher. Postoperative pemulihan adalah uneventful. Beliau telah memulakan lisan suapan selepas 10 hari, beliau mempunyai aspirasi yang ringan yang dijelaskan dalam beberapa hari, pemulihan suara beliau bermula selepas 2 minggu. Histopathology akhir diturunkan gred sel Squamous Karsinoma T3N2M0 II, margin semua secara percuma.

Keputusan muktamad hendaklah oncologically selamat kaedah margin, dengan suara baik pengeluaran bagi komunikasi; ini bergantung pada sebahagian kemahiran pakar bedah dan tahap kaedah dan penyusunan semula yang berikutnya.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *