Stres dan kesannya pada jerawat

Stres dan kesannya pada jerawat

Jerawat telah menjadi masalah dengan remaja dan juga lain-lain sejak awal baligh (umur 13-25). Jerawat adalah sesuatu yang akan berlaku tidak kira apa pada masa itu Walau bagaimanapun dengan penambahan tekanan, jerawat boleh menjadi satu masalah yang escalated. Ramai orang yang sangat baik mengendalikan tekanan dan ini boleh mengurangkan keterukan, Walau bagaimanapun yang tidak sangat bagus dalam pengendalian stres berkaitan masalah, gangguan jerawat boleh berlaku. Apa yang lebih teruk lagi ialah bahawa jika masalah jerawat sudah teruk, tekanan boleh menyebabkan keterukan tambahan.

Jerawat dan hubungan tekanan

Banyak orang yang selalu menanyakan apa yang boleh dilakukan mengenai stress dan bagaimana tekanan tidak langsung berkaitan dengan jerawat jerawat. Pertama. Tekanan yang berkaitan dengan jerawat jerawat kerana apabila tekanan berlaku, badan anda bermula untuk meningkatkan tahap hormon yang cuba untuk memerangi episod “penerbangan atau perjuangan”. Badan anda menyesuaikan untuk jawapan secara tiba-tiba oleh anda. Ini sekali lagi dilakukan dengan cepat meningkatkan pengeluaran hormon dari dalam kelenjar adrenal anda. Apabila kelenjar ini meningkatkan pengeluaran, anda mempunyai peningkatan sebanyak sebum yang hormon yang bertanggungjawab untuk jerawat jerawat. Masalah berlaku apabila anda sudah mempunyai peningkatan dalam sebum yang biasanya berlaku semasa akil baligh, peningkatan lebih sebum akan membawa kepada kes jerawat yang teruk. Ini adalah mengapa tekanan secara langsung berkaitan dengan jerawat. Nota ringkas yang lain adalah bahawa tekanan menyebabkan seseorang untuk menikmati makanan yang boleh dilihat sebagai ketagihan makanan secara tiba-tiba. Makan makanan yang tidak sihat boleh memburukkan jerawat jerawat, jadi ada tekanan boleh buruk bagi mereka yang menghidap jerawat sebenarnya beberapa cara.

Apa yang boleh dilakukan?

Berikut adalah beberapa tips yang cepat untuk membantu anda menangani tekanan berkaitan jerawat…

1. Elakkan makanan yang bergoreng dan berminyak kerana tidak baik untuk kesihatan anda dan terutamanya untuk kulit anda. Makanan jenis ini melepaskan minyak dan gris ke dalam darah yang boleh berakhir di dalam tisu kulit anda menyebabkan jerawat jerawat. Ia secara langsung berkaitan dengan jerawat kerana kajian telah menunjukkan bahawa tekanan mengalami cenderung untuk jatuh ke dalam yang gemuk makan yang terdiri daripada makanan yang tidak sihat. Cuba Elakkan makanan yang tidak baik untuk anda seperti kerepek, soda keju yang lemak, burger, kentang goreng, dan sebagainya.

2. Melawat doktor dan mendapatkan bantuan profesional. Ramai orang telah menemui bahawa bercakap dengan doktor boleh membantu pengurangan stres situasi yang berkaitan. Ramai orang tidak tahu bahawa penyelesaian kepada tekanan semudah bercakap kepada seorang profesional yang boleh membantu anda dengan cara-cara yang kreatif untuk menangani tekanan anda, Sometimes profesional adalah apa yang diperlukan untuk membantu anda memahami keadaan jika tekanan anda disebabkan oleh situasi yang anda mungkin tidak memahami sepenuhnya dan boleh berfikir bahawa ia adalah lebih teruk daripada yang sebenar.

3. Senaman ini mungkin penyelesaian terbaik dan perlu disenaraikan sebagai nombor satu dalam senarai ini. Senaman selama telah dikaitkan untuk kesihatan yang baik tanpa terlalu banyak tekanan. Sebabnya kerana apabila anda bersenam, badan anda bermula untuk melepaskan Endorfin ke dalam aliran darah anda yang telah terbukti untuk melawan kesakitan dan meningkatkan sistem imun anda. Endorfin akan juga penstabil mood yang semula jadi yang boleh membantu anda melihat situasi tertentu lebih positif. Seperti yang dinyatakan beberapa situasi tidak seburuk yang anda boleh melihat mereka.

Cuba untuk bersenam sekurang-kurangnya 3 – 4 kali yang lemah dan pastikan sederhana meningkatkan tahap jantung anda. Terdapat beberapa senaman yang boleh melakukan silap mata tersebut seperti berjoging, tinju, Berbasikal, elliptical mesin dan banyak lagi. Cuba untuk mencari senaman yang anda sukai kerana dengan cara ini anda akan tidak mendapatkan de-motivated dengan cepat dan menghalang rutin senaman anda.

4. Mengelakkan situasi yang anda rasa akan buruk bagi anda atau yang anda tahu akan menyebabkan tekanan pada masa lain. Masalah dengan kita adalah bahawa kita merasakan bahawa setiap situasi adalah baik untuk kita atau untuk sentiasa mencuba perkara-perkara yang tidak kira apa. Kami berakhir di dalam situasi yang kita dapat dielakkan dan dengan itu mengelakkan sakit kepala atau tekanan pada masa akan datang. Sebelum memulakan apa-apa, mengambil beberapa langkah ke belakang dan menilai semula situasi. Jika anda merasa bahawa ini adalah sesuatu yang anda boleh mengendalikan, daripada dalam. Anda mengambil beberapa langkah ke belakang sebelum melangkah ke hadapan mungkin membuka mata anda dan anda akan mendapati sesuatu yang tidak kena dengan apa yang anda masuk ke dalam. Bersabar dan saya tentu boleh menjamin bahawa anda akan banyak gembira dengan keputusan anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *