Strategi pemasaran e-mel korporat keahlian

Strategi pemasaran e-mel korporat keahlian

Sebagai sebuah kelab kecergasan, profil pelanggan anda adalah pelbagai dengan hanya satu perkara yang sama – keinginan untuk kekal sihat! Kebanyakan pelanggan anda mempunyai jadual yang sibuk dan waktu bekerja yang lama. Kelab kecergasan anda menawarkan mereka cara untuk berehat di penghujung hari semasa melakukan sesuatu yang sihat untuk badan-badan mereka.

Keahlian bulanan individu yang membantu menyebarkan berita tentang kelab kecergasan anda dan meningkatkan
harian footfalls. Walau bagaimanapun, ianya keahlian tahunan korporat yang memegang kunci kepada keuntungan yang lumayan. Bukan sahaja ini tidak memberikan anda akses kepada dana sekaligus, ia juga memastikan aliran yang berterusan daripada pelanggan sepanjang tahun. Sampingan kecergasan sukan dan barangan barangan perniagaan anda juga mula mencari beberapa takers antara penaung anda dan mampu margin peruncit yang kacak untuk anda.

Siapakah pelanggan anda?

Walaupun risalah atau iklan akan membantu mewujudkan kesedaran bagi kelab kecergasan anda, ia adalah urus niaga korporat yang anda harus sibuk berunding. Target pejabat-pejabat korporat di kawasan terdekat kelab anda dan bercakap secara langsung dengan kakitangan pejabat HR, menganggul perniagaan anda sebagai kunci untuk kesihatan dalam kehidupan serba cepat hari ini.

Apakah perkara yang terbaik yang boleh anda lakukan untuk pelanggan?

Membuat kecergasan yang menyeronokkan dan aktiviti dengan harga yang berpatutan yang mereka jangkakan pada akhir setiap hari kerja. Menyediakan kadar yang memudahkan mereka untuk menukar dari bulanan ke tahunan keahlian dan mengambil kesempatan daripada nilai banyak perkhidmatan yang ditawarkan kepada pelanggan-pelanggan jangka panjang Tambah.

Bagaimana anda akan melakukannya?

Anda mahu menukar keahlian bulanan ke tahunan keahlian, untuk membiak perolehan anda, sambil memberikan pengalaman pengguna yang dipertingkatkan untuk pelanggan-pelanggan jangka panjang anda. Mewujudkan satu pangkalan data (Lingkaran kecergasan) pelanggan bulanan yang sedia ada. Menghantar emel kepadanya menjemput mereka untuk meng-upgrade kepada keahlian tahunan. Hubungi pejabat-pejabat korporat berhampiran kelab kecergasan anda dengan melakukan pemasaran untuk jabatan HR pejabat di kawasan yang menjemput mereka untuk menyertai bulatan kecergasan e-mel.

Sebagai ahli bulatan kecergasan istimewa mereka layak mendapat diskaun Khas tahunan keahlian dan pembaharuan keahlian. Menawarkan hadiah ‘ early Bird ‘ untuk untuk 50 orang mendaftar, yang boleh menjadi item barangan kecergasan rendah-nilai. Ahli-ahli bulatan kecergasan juga mendapat manfaat daripada pengalaman nilai tambah yang dapat merangkumi acara-acara yang interaktif seperti pertandingan kecergasan antara suku tahunan, di mana penyertaan setiap ahli terakru mata ke arah tally korporat. Anda juga boleh mencipta Khas program senaman kecergasan bulatan yang membenarkan interaksi antara tunggal lelaki dan wanita yang bersenam di kelab kecergasan anda. Mempertimbangkan
memperkenalkan kopi Pendispensan Mesin untuk meningkatkan masa yang dihabiskan oleh ahli-ahli dalam kelab kecergasan. Bagi yang bahkan lebih meningkatkan pengalaman pengguna, ikatan dengan sebuah syarikat katering yang tempatan melahirkan kecergasan & Foodies bulatan di mana senaman masa makan tengahari datang seiring dengan diet khas yang kuasa-Makan Makan tengah hari!

Jangan lupa mengucapkan terima kasih

Setiap ahli yang Daftar mendapat e-mel yang anda terima dan kemasukan automatik ke bulatan kecergasan bulanan menarik. Ahli-ahli baru juga digalakkan untuk mengisi satu sepuluh soalan kaji selidik yang
akan membantu anda menyesuaikan perkhidmatan anda untuk keperluan mereka. Cabutan pemenang akan menerima Hadiah Baucar pada masa pembaharuan keahlian.

Soalan boleh termasuk:

Perkhidmatan Khas mereka akan bersedia untuk membayar premium apabila mereka melawat kelab. Atas pertimbangan semasa membeli gear kecergasan (harga, ketahanan, kualiti, keselesaan, gaya, dan lain-lain. Rujukan permintaan rakan-rakan yang mungkin berminat dengan program kecergasan. Apa-apa sahaja boleh anda fikirkan apabila berkomunikasi dengan ahli-ahli anda.

Menjadi “pakar”

Risalah juga digunakan untuk menjadikan anda sebagai “pakar” dalam kecergasan perkara-perkara yang berkaitan. Ini boleh termasuk tips pemakanan, kelebihan yoga dan sebagainya. Tawaran Istimewa boleh dihantar pada masa-masa tertentu sepanjang tempoh – matlamat kandungan untuk menyeberang menjual produk dan perkhidmatan – anda contohnya: anda mungkin memulakan senaman selepas perkhidmatan urut atau menyediakan kemudahan sauna dalam premis kelab anda. Tawaran juga boleh membantu anda memilih perniagaan semasa bulan-bulan yang perlahan. Mencipta Set dan lupa e-mel untuk tarikh yang khusus untuk pelanggan contoh yang mereka boleh ulang tahun atau tarikh mendaftar ahli-ahli bulatan kecergasan dari sebuah pejabat yang tertentu. Mempertimbangkan untuk mewujudkan peringatan 5 hari dan 1 hari sebelum tarikh penting contohnya: hari pekerja, hari Kesihatan Sedunia, dan sebagainya.

Bagaimana anda mengukur kejayaan?

6 Ukur bulanan ahli bulatan kecergasan dijalankan untuk mengukur kriteria utama – harga, kualiti perkhidmatan, pelbagai jenis tawaran, dan lain-lain. Setiap kajian lengkap mendapat ganjaran – diskaun baucar terhadap barang-barang yang dibeli di kedai kelab kecergasan. Membina mel keluar-jemputan untuk menyertai bulatan kecergasan hendaklah dihantar ke pasaran sasaran anda pada jangka masa yang tetap.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *