Stevia adalah selamat, tetapi tidak lebih selamat berbanding beracun

Stevia adalah selamat, tetapi tidak lebih selamat berbanding beracun

Ini pokok renek Stevia rebaudiana Bertoni, dikenali sebagai Stevia, mula-mula disebut oleh Sepanyol doktor dan ahli botani Pedro Jaime Esteve (1500-1556 apabila) yang ditemui di Timur wilayah yang kini dipanggil Paraguay.

India Guarani kawasan ini seperti di Selatan Brazil menggunakan “ka’a beliau ‘ ê” (“manis daun”), kerana ia disebut dalam Guarani, sejak beratus-ratus tahun sebagai pemanis yang di yerba mate, dan beberapa melaporkan penggunaan tumbuhan ini dalam kawalan kesuburan wanita, memohon infusions Stevia tertumpu untuk berpanjangan tempoh.

Ia adalah tepat ini kontraseptif yang dibincangkan sejak tahun 70-an sehingga hari dalam kesusasteraan saintifik. Sebabnya mudah: siapa yang mahu mengambil pemanis yang tiba-tiba membuatkan tandus?

Daun Stevia mengandungi campuran kompleks glycosides (Kata majmuk di mana molekul gula satu atau lebih terikat kepada yang moiety karbohidrat). Sebatian ini memberikan daun rasa gigih manis, kira-kira 30 – 45 kali manis daripada sukrosa, hal-hal yang manis gula halus. Sehingga kini, sepuluh berbeza kimia sebatian (kimia, Semua steviol glycosides) adalah terpencil yang bertanggungjawab untuk rasa manis loji: stevioside, rebaudioside A, B, C, D, E dan F, dulcoside A, rubusoside dan steviolbioside. Kepekatan tertinggi kesan pemanis zat datang dari Stevioside dan rebaudioside A, bertanggungjawab terhadap ekstrak Stevia yang 250 – 300 kali manis daripada sukrosa dengan hampir percaya kalori (kira-kira 0.2 kalori per gram).

Kedua-dua manis steviol glycosides kimia diterpenic glycosides, bahan-bahan terdiri daripada molekul-molekul yang dua jenis gula dan molekul yang dipanggil steviol. Steviol berfungsi sebagai “tulang belakang” struktur kimia dan struktur sama seperti hormon loji gibberellin dan kaurene. Beberapa kajian menunjukkan bahawa glycosides ini – sekurang-kurangnya sebahagiannya – dimetabolismakan di dalam badan yang melepaskan gula molekul dan steviol.

Adakah ia selamat untuk penggunaan Stevia sebagai ganti gula?

Ia adalah tepat ini steviol sebatian yang dipanggil perhatian kepada toxicologists bertahun-tahun. Dalam pelajaran dengan bakteria dan dalam sel-budaya ia adalah menunjukkan bahawa sebatian ini adalah genotoxic (iaitu yang berupaya mengubah maklumat genetik). Walau bagaimanapun, kajian yang lebih terkini dengan tikus, tikus dan hamsters, menunjukkan bahawa ia memerlukan penumpuan steviol menyebabkan kerosakan besar kepada DNA, molekul yang mengandungi semua maklumat genetik kami hidup yang agak tinggi.

Menyemak imbas terhadap pangkalan data, Terdapat beratus-ratus penerbitan yang membincangkan potensi kesan-kesan buruk pada Kesihatan stevia cabutan, tetapi keputusan tidak sangat konsisten. Khususnya, kesan ke atas kesuburan dan potensi carcinogenicity daripada Steviosides adalah subjek kontroversi dalam dunia saintifik. Ia adalah satu kajian yang diterbitkan pada tahun 1968 oleh Professor Yusuf Kuc Purdue University di Indiana, Amerika Syarikat, yang memulakan perbincangan kontroversi mengenai stevia dan kesuburan. Prof. Kuc mengesan kesan yang jelas kontraseptif tikus betina yang ditadbir dos tinggi stevia. Kadar kesuburan tikus yang menurun sehingga 79 peratus.

Manakala hasil daripada kajian ini tidak disahkan oleh Kumpulan-kumpulan lain yang saintifik, satu kajian yang diterbitkan pada tahun 1999 oleh Prof. Melis Universiti São Paulo juga melaporkan pengurangan kuantiti sperma dalam tikus lelaki selepas menggunakan dos tinggi Stevia glycosides. Kebimbangan carcinogenicity atau mutagenicity tidak disahkan dalam kajian terhadap majoriti.

Walaupun kesan buruk pada Kesihatan Stevia tidak pernah benar-benar telah diuji pada manusia secara terus, pihak berkuasa di Amerika Syarikat, Kanada dan Kesatuan Eropah dianggap ekstrak Stevia tidak untuk selamat dalam permohonan sebagai pemanis yang Meja kerana kekurangan kajian terhadap jangka panjang. Sebaliknya, pihak berkuasa di negara-negara lain seperti Jepun, China, Australia, New Zealand, Brazil dan Mexico mempunyai sudut pandangan yang berbeza dan penggunaan ekstrak Stevia sebagai pemanis semulajadi yang diterima. Di beberapa negara-negara lain, khususnya di Amerika Latin dan Asia, Stevia dan ekstrak yang akan disediakan dengan dan disahkan status undang-undang. Di Jepun, ekstrak Stevia sudah tersedia secara komersil sejak 1971 sebagai pemanis Meja dan terdapat tiada laporan mengenai masalah-masalah kesihatan yang berkaitan dengan produk ini.

Di Amerika Syarikat, makanan dan pentadbiran ubat-ubatan (FDA) meluluskan penggunaan ekstrak Stevia sebagai “pemakanan tambahan” tetapi tidak sebagai pemanis meja. Hanya di glycoside Rebaudioside A dalam bentuk tulen adalah dianggap sebagai “Secara umumnya diiktiraf selamat bahan” (GRAS), sejak Disember 2008. Sebaliknya, Stevioside, kompaun yang utama daripada ekstrak Stevia, tidak diiktiraf sebagai GRAS oleh FDA.

Kedua-dua, Amerika Syarikat dan Kesatuan Eropah (EU), penggunaan Stevia sebagai pemanis yang Meja adalah dilarang berdasarkan fakta bahawa tiada bukti yang cukup untuk membuktikan Keselamatan. Tetapi kini keadaan ini mungkin akan berubah. Pada April 2010, Lembaga keselamatan makanan Eropah (EFSA) dilaksanakan satu penilaian baru terhadap maklumat yang disediakan. Hasil daripada kajian ini, ekstrak Stevioside dan Stevia secara umum kini dianggap selamat apabila digunakan sebagai pemanis yang Meja – sekurang-kurangnya di bawah syarat-syarat tertentu.

EFSA ditubuhkan pengambilan harian boleh diterima (ADI) 4 mg satu kilogram berat badan steviosides, ADI yang disyorkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia mengikut dokumen WHO yang sama diterbitkan pada tahun 2008. Persamaan kata-kata, orang dewasa yang mempunyai berat 70 kg boleh minum setiap hari 280 mg ekstrak Stevia tanpa menjalankan sebarang risiko kesihatan. Kerana ekstrak Stevia adalah kira-kira 250 kali manis daripada gula, seorang dewasa boleh menggantikan harian 70 gram gula halus dengan ekstrak Stevia. Ini adalah bersamaan kira-kira 4-5 camca besar atau kira-kira 20 sudu teh gula. Seperti kanak-kanak mempunyai berat badan yang lebih rendah, dos yang perlu dikurangkan kadar berat badan mereka.

Ianya menarik untuk membandingkan data ini dengan beracun, digunakan di seluruh dunia kebanyakan pemanis sintetik meja. Pihak berkuasa keselamatan makanan di seluruh dunia telah menetapkan nilai (ADI) pengambilan harian boleh diterima untuk beracun pada 40 mg/kg berat badan berdasarkan bersama 1980 FAO / WHO Jawatankuasa pakar mengenai saranan aditif makanan (Pertubuhan Makanan dan Pertanian Bangsa-Bangsa Bersatu). Ini bermakna bahawa – tegas berdasarkan maklumat tersedia Sika-Stevia dikira kira-kira 10 kali lebih “toksik” daripada beracun.

Walaupun pemanis Stevia adalah satu produk yang diasingkan daripada tumbuhan dan bukan hasil daripada satu proses kimia yang klasik, yang penting adalah tidak pernah tersilap, kerana “semulajadi” tidak semestinya bermakna risiko percuma. Kesimpulannya, ekstrak Stevia boleh boleh dianggap Peti Deposit Keselamatan jika tidak digunakan dalam kuantiti yang besar. Idea umum bahawa produk “semulajadi” ini adalah lebih selamat daripada pemanis Meja yang tersedia secara komersil lain tidak disokong oleh terhadap maklumat yang disediakan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *