Stephen Covey, 7 tabiat-Bab 2, mulakan dengan akhir di minda

Stephen Covey, 7 tabiat-Bab 2, mulakan dengan akhir di minda

Jangan biarkan tajuk Bab menipu anda. Ia hanya kelihatan mudah, menyeronokkan dan mudah.

Sebelum anda tahu anda akan menyertai satu gerudi yang unik untuk memberi inspirasi kepada fikiran anda pada masa hadapan.

Anda mendapati diri anda pengebumian yang selepas mengikuti proses tersebut ternyata tiada seorang pun selain daripada kamu. Memberi usaha ini, ia adalah sangat kuat.

Apakah yang anda mahu penceramah berkata tentang anda? Bagaimana akan anda dikenang?.

Antara penceramah adalah orang-orang dari keluarga, rakan, komuniti dan kerja anda. Apa yang perlu mereka katakan tentang anda?.

Apa jenis orang telah anda, rakan sekerja anak, ibu, Datuk dan nenek, rakan atau kerja jenis apa? Apa watak anda menjadi seperti dan bagaimana anda telah menyentuh kehidupan mereka di sekeliling anda?

Pastikan anda mengambil Nota-nota. Anda akan mahu keputusan fikiran anda dengan jelas.
Di hadapan anda di hadapan mata anda sendiri akan anda definisi kejayaan.

Kehidupan hari semakin sibuk, memang sibuk dan ianya sangat mudah untuk kehilangan penglihatan di laluan untuk kejayaan kami.

Memulakan perjalanan tanpa penghujungnya di rumah bukanlah satu perjalanan sekali. Akhir anda di rumah adalah amat penting.

Prinsip bahawa “semua perkara yang dicipta sekali” adalah asas bagi seluruh Bab ini. Sentiasa ada ciptaan yang dibuat dalam minda terlebih dahulu dan diikuti oleh penciptaan yang fizikal.

Mengambil kedua dan berfikir tentang hal itu. Adakah anda merangka perjalanan ke rumah kawan-kawan dalam kepala anda terlebih dahulu sebelum membawa ke jalan raya? Ianya terbuka slather apabila anda pergi membeli-belah atau kesihatan dan pemakanan mempengaruhi tabiat buting??

Terdapat satu bahagian yang luar biasa mengenai kepimpinan yang menitikberatkan perbezaan di antara pengurusan dan kepimpinan. Ia menjadikan bagi bacaan yang sangat menarik.

Diikuti bahagian yang dirujuk oleh Stephen Covey sebagai cara yang paling berkesan yang beliau tahu untuk “Mulakan dengan akhir di minda”.

Dalam “misi kenyataan peribadi”.

Penyata anda akan menentukan yang anda mahu dan apa yang anda perlu lakukan.
Ia mengambil banyak walaupun dan beberapa consideable usaha kerana ia adalah berdasarkan sepenuhnya prinsip-prinsip dan nilai-nilai peribadi anda.

Akhirnya, penyata anda akan membentuk tulang belakang kepada keputusan anda, besar dan kecil. Keputusan-keputusan ini tidak lagi akan bergantung kepada keadaan atau emosi anda ketika itu.

Terdapat cara yang mudah untuk menerangkan bab-bab yang pertama 2 seperti yang diterangkan oleh Stephen Covey
Tabiat 1 berkata, “Anda adalah the Programmer” dan tabiat 2 kata “Menulis Program”.

2 Tabiat mengubah hala tuju ke arah kesedaran diri dan keupayaan kita untuk mengkaji pemikiran kita sendiri.
Ia juga mengkaji bagaimana kiri dan sisi kanan otak kami cenderung untuk menguasai cara kita melihat dunia thw. Ianya sangat menarik.

Seolah-olah Bab ini tidak disalirkan anda tenaga emosi anda Ia meliputi topik-topik seperti visualisasi, Ikrar dan mengenalpasti peranan dan matlamat anda.

Jika anda serius ingin mendapatkan yang terbaik daripada buku ini, penyertaan anda amat digalakkan.Laluan anda untuk nasib anda dan bagaimana anda pergi ke sana akan menjadi mata yang sebenar jika anda belum melakukan senaman pengebumian sebelum…

Saya masih ingat Bilakah saya mula-mula lakukan senaman ini dan apa yang boleh saya kongsikan dengan anda ID yang keutamaan saya tidak pernah benar-benar telah sama sejak. Menikmati.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *