Status undang-undang Creatine

Status undang-undang Creatine

Tahun kebelakangan ini terdapat banyak perbincangan di dalam mengenai prestasi meningkatkan bahan. Kita telah belajar bahawa beberapa selebriti sukan kami telah menggunakan steroid, pre-steroids, perangsang dan bahan-bahan lain. Ia adalah mudah untuk memahami mengapa orang akan bermasalah selama ini.

Pertama, ramai orang fikir itu ia sebagai unsportsmanlike. Atlet menggunakan bahan ini untuk memberi diri kelebihan berbanding pesaing.

Kedua, banyak daripada bahan-bahan ini mempunyai kesan sampingan yang tidak selamat. Bahaya steroid yang terkenal. Perangsang mempunyai Kumpulan sendiri kesan-kesan sampingan yang berbahaya.

Ketiga, ia menetapkan satu contoh yang buruk bagi orang-orang muda. Atlet-atlet muda memerhati mereka tokoh sukan yang menggunakan bahan-bahan ini dan datang untuk berfikir bahawa mereka perlu membawa mereka juga disregardless akibat kesihatan.

Sesetengah orang telah dikelaskan creatin dengan bahan-bahan ini, tetapi saya rasa itu satu ralat. Dalam artikel ini saya akan bercakap tentang keesahan creatine, dan apakah ia berbeza dari lain-lain bahan yang meningkatkan prestasi.

Creatine bukanlah bahan yang dilarang
Creatine tidak telah diharamkan oleh NBA, NFL, MLB, NHL, NCAA, atau Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa. NCAA dalam melarang berkaitan sekolah daripada mengedarkan creatine, tetapi tidak mengharamkan atlet daripada menggunakannya. Saya sedar tiada sukan yang mentadbir badan yang telah diharamkan penggunaan creatin.

Creatine adalah makanan
Di Amerika Syarikat, creatine adalah dikategorikan sebagai pemakanan tambahan, bukan ubat. Ia dianggap sebagai makanan, dan tidak perlu memenuhi keperluan ubat FDA.

Tidak seperti suplemen lain, creatine semulajadi dijumpai dalam makanan. Daging merupakan sumber makanan utama. Jika anda makan banyak daging (sebagai contoh, satu paun daging babi sehari), anda boleh mendapatkan kuantiti creatin untuk serupa menggunakan tambahan. Pengerusi Suruhanjaya perubatan Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa, Putera Alexandre de Merode, telah berkata:

“Creatine adalah makanan, dan tidak ada sebab untuk mengharamkan ia. Kita tidak memberitahu orang bahawa mereka tidak boleh makan telur atau roti. Membesar-besarkan anda tidak dapat hal, kerana ianya tidak setanding dengan steroid. “.

Creatine tidak memberi kelebihan yang tidak adil
Tidak seperti steroid, anda tidak boleh mendapatkan paras buatan dalam badan anda. Otot-otot anda hanya boleh memegang dalam kuantiti terhad creatine, dan apa-apa tambahan yang anda ambil akan dikeluarkan oleh hati dan buah pinggang anda. Setiap orang mempunyai had kepada berapa banyak creatin otot-otot mereka boleh tahan, dan tiada cara yang diketahui untuk mengubah yang.

Bergantung kepada apa yang anda makan, anda mungkin sudah hampir tahap maksima. Orang yang makan banyak daging sudah telah mengukuhkan tahap creatin. Vegetarian cenderung untuk melihat lebih banyak manfaat daripada tambahan kerana mereka tidak mendapatkan creatin banyak dalam diet mereka.

Banyak suplemen yang berharga tinggi. Hujah yang boleh dibuat bahawa penggunaannya adalah tidak adil kerana hanya kaya atlet mampu mereka. Creatine adalah sangat murah. Anda boleh mendapatkan bekalan setahun untuk di bawah $20.

Creatine belum telah terbukti mempunyai kesan-kesan sampingan yang berbahaya
Creatine mempunyai laporan anekdot yang banyak kesan sampingan, tetapi tiada seorang pun telah dilihat dalam kajian. Walaupun Tempahan biasanya dibincangkan kesan sampingan, kekejangan, tidak dipatuhi dalam pengajian. Penyelidik utama dari creatin fikir creatin itu selamat untuk penggunaan jangka panjang, bila menggunakan Watson yang disyorkan. Kesan sampingan yang paling kerap dilaporkan apabila menggunakan kuantiti yang melebihi dos yang disyorkan. Menjadi pintar. Menggunakan dos yang kecil (2.5 hingga 5g sehari) sebulan, sebulan, dan anda mungkin pernah mengalami kesan sampingan.

Creatine tidak boleh diuji untuk
Walaupun Persatuan Sukan ingin mengharamkan penggunaan creatine, ujian kerana ia akan menjadi sukar. Makan banyak daging akan memberikan anda tahap darah yang sama menggunakan tambahan. IOC di sub-commission pada dadah telah menyatakan bahawa ujian akan bermasalah, kerana ia boleh menghukum atlet yang mempunyai tahap creatin yang tinggi secara semulajadi.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *