Statistik obesiti membuktikan kita telah tiada kawalan diri terhadap tabiat pemakanan kita

Statistik obesiti membuktikan kita telah tiada kawalan diri terhadap tabiat pemakanan kita

Obesiti di Amerika adalah begitu buruk bahawa ia telah dipanggil satu wabak. Mengikut Pusat kawalan penyakit dan pencegahan (CDC), seorang yang dianggap gemuk jika dia mempunyai satu indeks jisim badan (BMI) 30 ke atas. Ini bermakna bahawa orang yang menggunakan makanan yang lebih banyak daripada yang diperlukan oleh badan dan membakar kalori mencukupi. Ini membawa kepada pelbagai masalah kesihatan seperti kencing manis, penyakit jantung dan Sindrom metabolik menamakan beberapa, dan pada masa-masa tertentu boleh hasil malah kematian. Punca utama obesiti dikatakan tabiat makan yang tidak sihat dan gaya hidup sedentari. Penurunan dalam hasil aktiviti fizikal yang membakar kalori yang lebih rendah. Walau bagaimanapun kekurangan hormon juga boleh membawa kepada obesiti.

Statistik obesiti adalah agak mengejutkan. Dikatakan bahawa hampir dua pertiga daripada American dewasa berumur 20, yang 66 peratus daripada penduduk, dikatakan gemuk, menurut hasil kajian National Health and pemakanan peperiksaan Ukur (NHANES). Daripada 33 peratus wanita dan 30 peratus lelaki. Satu lagi tinjauan oleh NHANES menunjukkan bahawa kadar kelaziman kanak-kanak yang berumur antara 2 hingga 5 tahun telah meningkat daripada 5 peratus kepada 13.9 peratus dalam beberapa tahun yang lepas. Banyak kanak-kanak terlalu itu menghadapi risiko yang tinggi untuk menjadi obes. Risiko ini boleh dilihat dalam satu lagi kajian yang menunjukkan statistik obesiti, dijalankan oleh CDC yang menunjukkan bahawa kanak-kanak yang berlebihan berat badan antara umur 10-15 tahun adalah sangat mungkin untuk menjadi obes pada umur 25 tahun.

Berdasarkan statistik obesiti oleh Institut Kebangsaan Kesihatan, Obesiti merupakan punca kedua utama kematian yang boleh dielakkan, di Amerika. Ini sahaja melebihi oleh tembakau. Satu anggaran 300, 000 kematian dikatakan boleh berpunca daripada obesiti setiap tahun. Kencing manis juga adalah sangat biasa di kalangan orang gemuk yang membawa lebih banyak komplikasi kepada kesihatan mereka. 80 peratus daripada mereka yang menghidap diabetes jenis 2 dikatakan berkaitan dengan obesiti mengikut statistik obesiti oleh Kesihatan Antarabangsa Network Limited.

Melihat statistik obesiti ini ia adalah jelas tentang mengapa orang merujuk kepada keadaan di Amerika sebagai satu wabak yang semakin meningkat. Rakyat perlu menjadi lebih sedar mereka makan dan bersenam tabiat dan perlu membuat satu usaha yang aktif untuk menukar gaya hidup mereka tidak sihat jika mereka untuk menghalang statistik obesiti ini daripada menjadi lebih teruk lagi di tahun-tahun akan datang.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *