Statistik Jabatan kecemasan

Statistik Jabatan kecemasan

Dalam tempoh 15 tahun yang lalu, Amerika Syarikat telah melihat peningkatan dalam permintaan untuk perkhidmatan kecemasan. Walau bagaimanapun, sementara bilangan Lawatan bilik kecemasan telah meningkat, bilangan Jabatan kecemasan telah benar-benar menurun. Ini membawa kepada masa menunggu yang lama dan kabut. Kerana kesihatan kos meningkat dan ahli-ahli politik berjuang untuk mentakrifkan semula dan memperbaiki sistem penjagaan kesihatan kita, ia adalah penting untuk memahami data yang dikumpulkan mengenai penggunaan bilik kecemasan.

Mengikut Statistik dari kaji selidik yang dikutip oleh Pusat bagi kawalan penyakit dan pencegahan (CDC), pada tahun 2007
-Ada 116.8 juta lawatan ke bilik kecemasan
-39.4 juta Lawatan ini adalah berkaitan dengan kecederaan
-Pesakit dapat dilihat kurang daripada 15 minit 18 peratus daripada masa
-Pesakit yang telah dimasukkan ke hospital 12.5 peratus daripada kes-kes
-Pesakit telah dipindahkan ke hospital lain 1.8 peratus daripada kes-kes

Kajian-kajian lain dari CDC memandang kepada demografi tertentu untuk menentukan golongan orang-orang yang paling berkemungkinan untuk melawat Jabatan kecemasan dalam jangkamasa panjang. Data menunjukkan bahawa:
-Golongan dewasa berusia 75, orang-orang yang adalah orang-orang yang berpendapatan rendah, diadakan Medicaid perlindungan, atau telah hitam Hispanik telah lebih cenderung untuk menggunakan Jabatan kecemasan daripada orang-orang dari kumpulan insurans, atau kaum pendapatan, lain-lain.
-Pihak Diinsuranskan mahupun yang tidak diinsuranskan di bawah usia 65 tahun adalah lebih berkemungkinan untuk melawat sebuah bilik kecemasan.
-A perlindungan insurans orang yang mempunyai kesan ke atas kelajuan dan betapa pentingnya rawatan yang disediakan
-Orang tanpa sumber perubatan yang kerap telah tidak lebih atau kurang berkemungkinan untuk melawat bilik kecemasan sebagai mereka yang mempunyai pembekal tetap perubatan.
Dengan memahami trend dan ciri-ciri daripada Jabatan kecemasan, kita boleh terus bekerja dan membuat perubahan untuk meningkatkan keberkesanan dan kecekapan mereka.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *