Soya dan kemandulan – boleh mereka dikaitkan?

Soya dan kemandulan – boleh mereka dikaitkan?

Soya dan kemandulan, boleh mereka dikaitkan? Ia adalah pemikiran yang kontroversi, tetapi ada beberapa maklumat menarik yang menjadi tersedia.

Mercola Yusuf Dr Amerika Syarikat adalah seorang doktor yang amat prihatin tentang soya dan kemandulan. Beliau dilahirkan pada 1940-an itu dan telah menyaksikan dengan penggera selama bertahun-tahun apa yang telah berlaku kepada bekalan makanan. Dr Mercola adalah seorang doktor osteopathic aktivis Kesihatan mengamalkan di estet-estet Hoffman, Illinois.

Sudah tentu beliau merupakan seorang tokoh yang kontroversi, tetapi ada yang melihat pengkritik-pengkritik beliau, dan penyokongnya siapa. Yang bakal kehilangan dan yang bakal mendapat jika dia discredited, atau disahkan? Dalam semua perkara, mengumpul data, dan kemudian membuat keputusan sendiri.

Dr. Mercola adalah pasti soya dan kesihatan reproduktif dihubungkan. Soya adalah satu masalah yang beliau ini pasti mempengaruhi kesuburan, kedua-dua lelaki dan wanita. Belakang sekitar tahun 1913, tanaman kacang soya adalah yang ditanam di beberapa bidang; kini lebih 70 juta ekar tanah ladang penanaman soya.

Pada awal tahun 1990an, soya dan produk soya mula menjadi popular. Kami telah memberitahu mereka diadakan banyak manfaat kesihatan, termasuk merendahkan kolesterol, mengurangkan hot flashes dan perlindungan terhadap kanser tertentu, untuk menamakan beberapa.

Sekarang kita tahu bahaya dan kesan-kesan sampingan daripada protein soya isolate dan makanan yang diubahsuai secara genetik (GM). Keadaan Persatuan Soyfoods Amerika, “isolate protein soya adalah bahan makanan yang serbuk kering. Ia diasingkan atau dipisahkan daripada komponen-komponen lain kacang soya, menjadikannya 90-95% protein dan hampir karbohidrat dan lemak percuma.

Isolate protein soya didapati dalam buah-buahan botol minuman, sup, sos, bijirin sarapan, Bar protein, penaik barangan dan beberapa suplemen diet, untuk menamakan beberapa.

Masalah besar ialah 90-95% daripada kacang soya yang berkembang di Amerika Syarikat akan diubah suai secara genetik, dan ini akan digunakan untuk mencipta isolate protein soya. Sebab mereka GM yang dirawat adalah kerana mereka boleh kemudian menahan berat dos racun herba tanpa membunuh loji! Adalah bijak untuk soalan, ini boleh baik untuk kesihatan kita?

Glyphosate digunakan di dalam racun herba tersebut dan ini telah terbukti menyebabkan gangguan hormon berkaitan kitaran reproduktif wanita. UK patologis Stanley Ewen menyatakan bahawa ia adalah untuk meniup endokrin dan mengganggu aromatase, yang mengandungi estrogen, membuktikan pautan soya dan estrogen.

Bukan itu sahaja, glyphosate racun makhluk perosak boleh menjadi toksik kepada plasenta yang membekalkan nutrien yang penting dari ibu kepada bayi beliau, dan juga menghapuskan bahan buangan bayi belum lahir beliau.
Adakah soya yang selamat?

Makan makanan secara tetap mengandungi protein soya mengasingkan dan produk-produk berasaskan soya yang lain, boleh menyebabkan haid berat atau lebih lama. Ia telah dinamakan Menorrhagia, dan ubat-ubatan yang telah dicipta untuk menangani masalah ini. Soya mengandungi tahap fitoestrogen yang tinggi, dan bersama-sama dengan kimia estrogens yang kita terdedah kepada persekitaran moden kami (xenoestrogens), menyumbang kepada “estrogen penguasaan.”

Hanya memotong soya dan produk berasaskan soya, anda boleh mendapati kitaran haid anda akan membetulkan dirinya. Ia adalah akal untuk membantu badan anda betul itu sendiri secara semula jadi, dan tidak menambah kerjanya dengan hormon mengubah dadah apabila anda cuba untuk hamil.

Terdapat dua jenis soya: tempe dan unfermented. Ini untuk mengelakkan adalah unfermented soya. Soya bertapai memberi manfaat kesihatan. Penapaian tersebut dicapai dengan budaya terdiri daripada bakteria tertentu yang membuat perubahan dalam soya. Yang sama, ini adalah proses seperti membuat keju, yogurt dan buttermilk. Jepun adalah lama mencipta makanan bertapai soya. Anda boleh mencari menggunakan soya yang berikut –

1) Tai – pes kacang soya bertapai, berasal dari Jepun, dan digunakan dalam kaldu dan sup.

2) Natto – Jepun – Tempe kacang soya dengan rasa cheesy.

3) Tempeh – Jepun – Tempe kek kacang soya. Ini sebenarnya boleh dibuat di rumah dan mempunyai rasa seperti bacon. Banyak arahan yang baik boleh didapati dalam talian.

4) Kicap – tetapi hati-hati, kerana pelbagai jenis buatan menggunakan proses kimia dan telah sangat tinggi sodium, caramel mewarna, dan akan hanya masin masakan. Cari sos soya yang dipanggil shoyu atau tamari (gandum percuma).

Jika anda fikir tauhu adalah baik-baik saja untuk makan, Malangnya ia adalah produk soya yang unfermented.

Jika anda cuba untuk hamil bayi, atau berfikir tentang berbuat demikian dalam masa terdekat, maka Lihatlah benar-benar baik apa yang anda makan setiap hari. Cuba makan makanan segar seberapa banyak yang anda boleh, dan mengelakkan makanan diproses jika boleh. Hanya Kurangkan produk soya dapat membantu untuk mengawal tempoh anda, dan selepas anda hamil bayi anda lama ditunggu-tunggu, terus mengelakkan produk soya unfermented.

Jika anda berasa anda mesti mempunyai soya, jika anda vegetarian, maka melekat soya organik menggunakan, dan belajar untuk membuat sendiri tempeh.

Soya dan kemandulan sentiasa sedang disiasat, dan maklumat yang disediakan semua masa. Apa-apa yang membantu anda untuk mendapatkan kehamilan yang sihat mesti betul!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *