Soalan-soalan temuduga penting Pengurus Hotel

Soalan-soalan temuduga penting Pengurus Hotel

Satu manger hotel adalah bertanggungjawab untuk merancang, menyusun, mengarah dan mengawal semua aktiviti-aktiviti di hotel. Dia menguruskan operasi harian hotel termasuk pentadbiran hotel, akaun, pemasaran, pembersihan, kaunter penyambut tetamu atau depan rumah, pengurusan makanan dan minuman, katering dan penyelenggaraan.

Dibawah adalah soalan-soalan lazim temuduga untuk jawatan pengurus hotel. Marilah kita mulakan dengan yang pertama.

1. Anda boleh sila beritahu kami tentang peranan dan tanggungjawab seorang pengurus hotel?
Pengurus hotel yang bertanggungjawab untuk menjalankan pelbagai tanggungjawab penting termasuk menganjurkan dan mengarahkan perkhidmatan hotel, mengawal bajet, menggubal pelan kewangan, mempromosikan perniagaan, mencapai matlamat keuntungan dan perbelanjaan dan mesyuarat dengan pelanggan, pembekal dan kontraktor. Mereka juga bertanggungjawab untuk pengambilan, latihan, mengkaji dan menyelia kakitangan ahli, pelanggan menyelesaikan aduan dan Mesyuarat Keselamatan, kesihatan dan Pelesenan peraturan-peraturan.

2. Apakah kelayakan, kemahiran dan kebolehan akan anda membawa kepada organisasi kami?
Wee, saya mempunyai pengalaman dalam bidang ini lebih daripada 5 tahun. Saya mempunyai pengetahuan yang mencukupi dalam semua fasa, Jabatan-Jabatan dan perubahan operasi hotel. Saya memegang kemahiran berhubung dengan tetamu Agung terutamanya dalam mewujudkan menyentuh dan menyelesaikan masalah tetamu dan kebimbangan. Saya mempunyai kemahiran komputer yang kuat dan saya boleh dengan mudah mengendalikan Sistem hotel. Saya boleh bekerja dengan jayanya dalam pasukan serta persekitaran kerja individu.

3. Bolehkah anda sila Huraikan tentang sektor-sektor lain dalam industri hotel?
Sektor lain dalam industri hotel adalah kaunter penyambut tetamu rumah yang menghalang, perakaunan, penyelenggaraan, perhubungan awam, Keselamatan, jualan, makanan dan minuman, dan perakaunan. Hanya memberikan penerangan ringkas setiap satu dan juga menyatakan bahawa setiap satu adalah penting bagi hotel yang berfungsi dengan baik.

5. Terdapat banyak calon bagi jawatan ini. Mengapa harus saya mengupah anda?
Di sini, penemuduga sedang mencari bukti bahawa pekerjaan yang sesuai dengan anda, sesuai dengan kemampuan anda umum dan bertepatan dengan matlamat jangka panjang anda. Fikirkan semua sifat positif dalam keperibadian anda yang membuatkan anda sesuai untuk kerja. Memaparkan pencapaian anda di hadapan penemuduga. Seseorang itu untuk memberitahu sebab-sebab tentang mengapa beliau sesuai ke dalam kedudukan ini. Fikirkan semua kualiti yang baik dalam keperibadian anda yang membuatkan anda sesuai untuk kerja. Hanya bersikap positif, dan menyerlahkan bagaimana latar belakang anda sepadan dengan keterangan kerja.

Membaca di atas disenaraikan soalan-soalan dengan teliti dan mengamalkan jawapan mereka. Soalan-soalan ini akan pasti berguna untuk orang-orang yang ingin menjadikan kerjaya dalam bidang ini. Jangan lupa mengucapkan “Terima kasih” kepada orang yang ditemuduga anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *