Smegma: Punca, gejala dan rawatan

Smegma: Punca, gejala dan rawatan

Sel-sel kulit mati dan minyak sebum bergabung di bawah kulup zakar, dan muncul sebagai ketulan putih yang kecil. Ini dikenali sebagai smegma. Manakala ia mungkin membimbangkan apabila pertama kali melihat, ia adalah satu kejadian yang jadi dan membantu menggalakkan pelinciran antara kelenjar dan kulup yang. Smegma perlu dikeluarkan melalui proses basuh biasa, tetapi dalam sesetengah kes apabila kebersihan adalah rendah atau membasuh di bawah kulup yang sukar, smegma boleh membina dan menyebabkan masalah lanjut ke bawah trek. Kerap basuh, crèmes Kesihatan zakar dan ubat-ubatan mungkin perlu mengawal smegma.

Gejala-gejala
Smegma ini hadir di bawah kulup semua manusia kerana kulit sentiasa menghasilkan ia, tetapi ia tidak sentiasa jelas. Apabila ia kelihatan, smegma muncul sebagai lembap putih bahan-bahan yang membentuk menjadi bebola kecil antara kelenjar dan kulup. Walaupun smegma tidak berbau, dalam sesetengah kes apabila kebersihan miskin smegma boleh Mengeras menjadi “Batu smegma” yang boleh menjadi amat tidak selesa. Smegma keras yang akhirnya boleh menyebabkan budaya bakteria di bawah kulup untuk meningkatkan, dan meningkatkan risiko jangkitan dan penyakit. Jika smegma muncul dengan gejala-gejala lain seperti gatal-gatal, bengkak atau sakit, periksa dengan doktor anda untuk mengenepikan penyakit atau jangkitan yis.

Sebab-sebab
Kebersihan: Mengapa tidak semua manusia mengalami smegma? Ia bergantung atas perbezaan dalam tabiat kebersihan, seperti basuh di bawah kulup yang akan membuang sel-sel kulit yang exfoliated sebelum mereka boleh mengumpul minyak sebum dan menjadi smegma kelihatan. Menurut satu kajian penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal The Eropah Akademi dermatologi dan Venerology pada tahun 2006, para penyelidik telah menentukan smegma itu terdiri daripada sel-sel kulit mati, minyak, rembesan prostat, hormon seks dan sel-sel darah putih. Doktor percaya bahawa smegma boleh menyebabkan penyakit seperti kanser prostat, tetapi saintis sekarang memahami smegma itu adalah perkara biasa pada remaja dan orang dewasa. Ia membantu untuk melincirkan ruang antara kepala zakar dan kulup tersebut, dan juga mempunyai sifat-sifat antibakteria dan antikulat.

Phimosis
Lelaki yang mengalami kesukaran menarik balik kulup mereka kembali dan mendedahkan kepala zakar mereka mungkin mempunyai keadaan yang dikenali sebagai phimosis. Paling kerap kongenital, phimosis juga mungkin menyebabkan trauma, jangkitan atau parut. Oleh kerana itu sukar untuk menarik balik kulup itu, kebersihan dan kering adalah sangat sukar dalam banyak kes, membuat kehadiran smegma lebih cenderung. Menurut kajian yang diterbitkan dalam jurnal Urologi pada tahun 1973, lelaki dengan phimosis dijangka hampir dua kali seperti pengalaman smegma sebagai lelaki tanpa phimosis. Jika pembersihan ruang di bawah kulup yang terlalu sukar dan tidak membuang smegma dengan betul, berkhatan atau separa berkhatan mungkin diperlukan untuk mengelakkan ketidakselesaan dan onsent penyakit.

Rawatan
Basuh: Smegma adalah pelincir semula jadi dan agen anti-bakteria, tetapi ia boleh membina jika kebersihan zakar tidak dilakukan secara kerap. Pembersihan tetap kelenjar zakar di bawah kulup air sabun yang panas membantu untuk membuang sel-sel kulit exfoliated dan giginya ketidakhadiran. Amalan kebersihan ini hendaklah dilengkapkan setiap hari, terutama di kalangan lelaki dengan kecenderungan untuk membangunkan smegma, sebagai langkah pencegahan.

Ubat-ubatan: Kadangkala antibiotik boleh mempunyai kesan yang kawal selia pada kelenjar sebum minyak dalam kulit dan boleh memberi manfaat kepada kes-kes beberapa smegma build-up apabila sebab-sebab tidak phimosis atau kebersihan. Antibiotik biasanya digunakan untuk kes-kes yang teruk jerawat, walaupun mereka mengambil beberapa bulan untuk berkuatkuasa sepenuhnya pada kelenjar minyak sebum. Antibiotik boleh menyebabkan kesan sampingan dalam beberapa kes, seperti fungsi imun yang lemah, dysbiosis usus dan masalah penghadaman. Periksa dengan doktor anda untuk mengetahui jika antibiotik yang sesuai untuk anda.

Crèmes: Kesihatan zakar Crèmes boleh membantu untuk baki kelenjar minyak sebum di bawah kulup tersebut, dan menjaga kulit zakar yang lembap. Ramai lelaki mengalami kulit kering pada zakar, kelenjar dan kulup, berdasarkan jumlah tinggi sabun yang mereka perlu menggunakan untuk mengalih keluar smegma build-up mereka. Pakar Formula topikal (kebanyakan profesional kesihatan mengesyorkan minyak lelaki Man1) mengandungi nutrien seperti vitamin E, C, A, B3 dan mentega shea boleh membantu untuk menyokong pertumbuhan semula kulit yang normal, melembutkan smegma kering yang menjadi keras, dan menjaga kesihatan kulit zakar.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *