Skelta Bpm mengautomasikan proses menyeluruh

Skelta Bpm mengautomasikan proses menyeluruh

Menurut penganalisis industri semalam, pengurusan proses perniagaan (BPM) telah menjadi salah satu segmen pasaran perisian enterprise yang paling penting. Perusahaan melihat BPM sebagai satu pendekatan untuk meningkatkan proses perniagaan dan operasi agregat yang dilakukan oleh orang-orang dan perisian sistem yang mengandungi maklumat yang digunakan dalam proses ini, bersama-sama dengan peraturan-peraturan perniagaan yang berkenaan.

Platform BPM yang komprehensif telah berkembang dengan pesat. Semasa menentukan proses-proses perniagaan ia juga menggunapakai proses sebagai aplikasi yang boleh diakses melalui laman web. Ia boleh diintegrasikan dengan syarikat-syarikat yang sedia ada sistem perisian, dan menyediakan Pengurus penglihatan untuk memantau, menganalisis, mengawal dan mempertingkatkan perlaksanaan proses tersebut dalam masa nyata.

Skelta, kini sebuah jenama yang menawarkan pengurusan operasi Invensys, menyediakan BPM menyeluruh dan penyelesaian aliran kerja lanjutan untuk kecil ke syarikat-syarikat besar di seluruh dunia. Produk kebanggaan, Skelta BPM, menyediakan platform yang kuat dan kerjasama untuk membangunkan aplikasi perniagaan.

Invensys Skelta Shah Sanjay, Pengarah Urusan, dalam temubual eksklusif ini dengan SmartTechie saham wawasan Invensys Skelta dan apa membezakan Skelta BPM.

Teras Skelta BPM produk
Skelta BPM dibina di atas teknologi Perkhidmatan Microsoft .NET, XML, dan Web dan membolehkan pengguna perniagaan dan pemaju untuk mereka bentuk dan menggunakan aplikasi aliran kerja BPM yang menggunakan alat-alat yang mereka sudah biasa. Di samping itu, ia juga akan membolehkan perniagaan untuk memanfaatkan pelaburan mereka yang sedia ada dalam Microsoft teknologi seperti InfoPath, BizTalk pelayan SharePoint. Skelta perisian mengintegrasikan dengan Microsoft InfoPath, alat mereka bentuk, mewujudkan terbuka dan interoperable berasaskan XML borang untuk antara muka manusia dengan sedikit atau tiada pengekodan. Ia boleh menggunakan Microsoft BizTalk pelayan, salah satu peneraju Perniagaan penyepaduan infrastruktur alat, sebagai tulang belakang integrasi. Ia berfungsi dengan teknologi portal Microsoft SharePoint tugas dan pengurusan dokumen.

Sekarang bahawa perusahaan itu sudah mula bergerak ke senibina berorientasikan perkhidmatan (kompang kahwin anak) untuk lebih baik selaras dengan objektif perniagaan, Skelta bertujuan untuk berada di barisan hadapan dalam peralihan strategi IT ini. Oleh itu ia telah bersepadu perisian dengan Visual Studio .NET sebagai platform pemaju, untuk membantu transformasi ini. Keupayaan untuk lancar interoperate dengan XML dan abstraksi mutlak adalah penting untuk membolehkan kompang kahwin anak yang teguh dan Skelta BPM membolehkan ini edisi menawarkan pelbagai – pemaju, profesional, lebih maju dan Penderas-Penderas untuk SharePoint, penyambung dan penyesuai untuk BizTalk, SAP.

Satu langkah ke hadapan dalam pertandingan
BPM adalah pasaran baik penetrated, dengan beberapa pemain utama yang bersaing untuk tempat teratas. Walaupun, menghadapi persaingan sengit daripada pemain kedua-dua di India dan di seluruh dunia, Skelta telah berjaya menduduki jawatan yang khusus untuk dirinya sendiri. Skelta ini mempunyai hampir 600 pelanggan, kebanyakannya adalah syarikat-syarikat Fortune 500.

“PPS Skelta BPM adalah produk embeddable sifat lancar mengintegrasikan ke dalam aplikasi talian-perniagaan pelanggan. Senibina unik yang menawarkan kelebihan platform BPMS berdiri berpusat melalui konsol Enterprise yang. Jadi pengguna boleh model, merangsang, menganalisis proses, menguruskan borang permohonan, UI walaupun mencipta aplikasi bersepadu menggunakan konsol Enterprise dan boleh menguruskan artifak-artifak tertentu proses dan permohonan bagi seluruh organisasi,”Shah menjelaskan. Kerana sifat produk OEM, Skelta BPM penyemakan dalam perlaksanaan SaaS BPM yang banyak, walaupun dilabelkan putih. Skelta telah melaksanakan ini ke dalam perniagaan yang merangkumi OEM dan penuh produk jualan serta pelbagai-disewa dihoskan BPM. Walaupun proses berasaskan pelayar modeler boleh dimasukkan sebagai satu komponen dalam aplikasi lain, bukan hanya berjalan UI komponen.

Keupayaan embeddable Skelta ini membolehkan permohonan sebenar perlu sangat kontekstual BPM integrasi. Dengan kawalan embeddable untuk pemodelan proses, analisis, pelaksanaan, kerja beratur, dan BAM, pengguna boleh menguruskan dan mengawal proses tanpa pernah meninggalkan permohonan. Ini memberikan benar berketerampilan, sekali gus memenuhi janji BPM.

Kerjasama telah menjadi satu komponen kritikal dalam perusahaan di seluruh dunia. Dengan industri yang menjadi dinamik dan pertubuhan-pertubuhan yang menjadi rata, kerjasama antara dan di antara orang dan sistem adalah amat penting. Sebagai satu langkah ke hadapan, Skelta telah mula menawarkan keupayaan untuk menyampaikan pelbagai, isyarat tugas serentak, pemberitahuan dan rakamkan respons melalui Web, e-mel, SMS dan telefon. Ia menawarkan pelbagai Sewaan dan akses dalam talian kepada alam sekitar, sekali gus membolehkan versi SaaS/awan untuk mengurangkan halangan kepada akses dan penggunaan.

Kelebihan Microsoft
Setelah dibina produknya di atas Microsoft platform, Skelta saham hubungan yang mendalam dan simbiosis dengan Microsoft, Microsoft pembangunan masyarakat. Sebagai ahli Program anak angkat Microsoft teknologi, ia telah diberikan peluang untuk bekerja pada teknologi baru Microsoft yang banyak sebelum keluaran mereka. Ini telah membolehkan Skelta bukan sahaja bekerja pada teknologi canggih, futuristik, tetapi juga membolehkan ia membangunkan produk di platform yang baru dan memanfaatkan kepada pelanggan dalam tempoh beberapa minggu dari pelancaran Microsoft, memberi kelebihan berbanding lain-lain dalam masa untuk menyampaikan. Perkongsian dengan Microsoft juga membenarkan Skelta untuk meningkatkan proses perniagaan dengan penyambung kritikal perusahaan produk-produk seperti pelayan Microsoft Office SharePoint, BizTalk dan InfoPath.

Pada tahun 2010, Microsoft bernama Invensys Skelta sebagai seorang Partner Microsoft 2010 daripada peringkat Anugerah tahun. Microsoft di seluruh dunia rakan persidangan Anugerah mengiktiraf rakan kongsi bagi komitmen mereka untuk memberikan produk dan perkhidmatan yang dibina menggunakan teknologi Microsoft yang positif perubahan dan kesan perniagaan pelanggan.
Invensys Skelta dipilih dari lebih 3000 penyertaan sebagai salah satu peringkat dalam kategori – maklumat pekerja – rakan pejabat perniagaan aplikasi (OBA) tahun. Rakan kongsi OBA Anugerah mengiktiraf rakan-rakan yang telah cemerlang dalam menawarkan penyelesaian penemuan oleh menyepadukan dengan klien Pejabat atau Pejabat SharePoint antara muka untuk aplikasi talian-perniagaan yang.

Peluang dan wawasan masa hadapan
Pasaran perisian BPM luka merentasi sempadan industri yang melintang dan menegak. Mana-mana organisasi yang berorientasikan proses bergantung kepada penyelesaian BPM yang menjadikannya salah satu penyelesaian Tempahan diatur kedudukan di pelbagai menegak. Sebuah pasaran perisian semakin pantas, BPM dianggarkan berkembang sepuluh lipatan dalam tempoh lima tahun kepada $6 bilion pada 2011. Meneroka peluang-peluang baru, Skelta yang telah forayed ke dalam pasaran-pasaran baru seperti India dan Timur Tengah dan Afrika yang terdiri daripada 25 peratus dan 35 peratus daripada syer perolehan pada masa ini; Amerika Syarikat walaupun adalah masih di pasaran utama. Antara menegak, BFSI, sektor dan pembuatan adalah kawasan-kawasan perniagaan utama. BFSI adalah terutamanya daripada fokus yang besar di India kerana kebanyakan tekan sini yang menggunakan Skelta BPM memenuhi sektor ini. Sektor-sektor lain termasuk FMCG, PSU, farmaseutikal dan penjagaan kesihatan.

Skelta Tempahan telah diperolehi oleh Bahagian Pengurusan operasi Invensys untuk membolehkan pengurusan operasi Invensys dan rangkaian global mereka ekosistem rakan-rakan untuk menghantar baru, mudah untuk mengkonfigurasi aliran kerja, kerjasama dan penyelesaian pembangunan aplikasi yang membolehkan orang, proses dan sistem untuk bekerja bersama-sama dengan lebih cekap. Pihak pengurusan Skelta percaya bahawa keupayaan jenama Invensys dan jangkauan global adalah cara terbaik untuk mempercepat pertumbuhan Syarikat dan meningkatkan perkhidmatan dan keupayaan untuk pelanggan-pelanggan sedia ada dan prospek baru. Pelanggan-pelanggan yang sedia ada di Skelta ini akan disokong oleh sebuah syarikat yang disegani dengan keupayaan penghantaran global dan komitmen untuk membuka teknologi, dan Invensys akan dapat memberikan satu suite yang mengagumkan BPM penyelesaian kepada pelanggan industri global. Skelta adalah kini sebuah jenama menawarkan pengurusan operasi Invensys dan akan segera memperluaskan Platform sistem Wonderware Invensys untuk mengintegrasikan sistem kawalan/automasi dengan sistem enterprise yang mengakibatkan saling kendalian penuh “kedai tingkat ke tingkat atas”.

Pada masa Bilakah dunia adalah reeling di bawah keperitan kemelesetan ekonomi, Skelta adalah salah satu beberapa syarikat yang menikmati pertumbuhan yang memberangsangkan sebanyak kira-kira 40 peratus. “Peluang untuk segar BPM implementasi yang tinggi. Ini adalah dalam percanggahan dengan pasaran seperti ERP yang matang dan di mana peluang untuk peningkatan dan penggantian sistem adalah lebih tinggi daripada perlaksanaan yang baru. Antara faktor-faktor yang mendorong pasaran BPM akan peningkatan persaingan, pesat meningkatkan kos operasi dengan mengurangkan margin dan sentiasa meningkatkan jangkaan pelanggan,”kata Shah masa akan datang. Kini sebagai sebuah syarikat Invensys Shah sabar untuk melonjakkan kehadirannya dalam senario BPM.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *